18.12.2019 г.   10:37

3673 лева бяха събрани от благотворителната акция, организирана от Мото клуб – Стражица, Община Стражица и Общински съвет - Стражица

За пета поредна година успешно премина коледната благотворителна акция „Коледна магия”, организирана и реализирана с помощта на Mото клуб - Стражица. Събитието, станало вече традиция се проведе под патронажа на кмета на община Стражица - Румен Павлов и Общински съвет Стражица. Благородната инициатива е за набиране на средства в помощ на детските градини в Общината.
В късните часове на деня на благотворителен коктейл се събраха представители на бизнеса, кметове, общински съветници, директори на училища и детски градини. Приветстваха ги кметът Румен Павлов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Специално обръщение към гостите отправи и Константин Колев от Мото клуб – Стражица, който благодари за любезното съдействие, моралната и финансова подкрепа в името на благото дело.
Със събраните 3673 лв. ще бъдат закупени материали за детските градини в цялата община. За неповторимата атмосфера в празничната вечер се погрижиха ангелчетата от детските градини в община Стражица, които превърнаха заключителната вечер в истинска Коледна магия.

17.12.2019 г.   10:02

Децата от ДЦДМУ „Сърчице” посрещнаха Дядо Коледа

Децата от Дневен център за деца и младежи с увреждания в Горски Сеновец показаха колко много са се постарали за своето коледно тържество, рецитирайки стихотворения и пеейки любими коледни песни. Малчуганите с нетърпение очакваха Дядо Коледа да пристигне и да им раздаде така желаните подаръци.
Тържеството бе изпълнено с много радост, музика, песни и стихове, които създадоха предпразнично настроение и подготвиха деца, възпитатели и гости за мирно посрещане на Рождество Христово и Нова година.

16.12.2019 г.   09:14

Празник на етносите по проект „Интеграция на уязвими групи” се проведе в Стражица

Богата палитра от цветове, музика и танци събра ученици, учители, родители, директори на училища, детски градини и гости от различни етноси в празника на етносите, който се проведе в Спортната зала в Стражица. Почетен гост на празника беше инж. Розалия Личева - началник на Регионално управление на образованието - гр. Велико Търново, която поздрави всички присъстващи и пожела на тях и техните семейства много здраве, щастие, бъдещи успехи и весело изкарване на Коледните и Новогодишни празници.
Участници в празника бяха децата и учениците от следните детски градини и училища: ДГ „А. Каралийчев” гр. Стражица, ДГ „Сава Цонев” гр. Стражица, ДГ „Калинка” с. Кесарево, ДГ „Гинка Маркова” с. Камен, СУ „А. Каралийчев” гр. Стражица, СУ „Св. Климент Охридски” с. Камен, ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” с. Асеново и ОУ „Николай Райнов” с. Кесарево.
Инициативата се реализира по проекта „Интеграция на уязвими групи в община Стражица” финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. с европейско и национално съфинансиране.

12.12.2019 г.   09:46

Конкурс за коледни и новогодишни картички и сурвачки

Тази година в Стражица се проведе конкурс за коледни и новогодишни картички и сурвачки, организиран от Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и община Стражица. Творбите на децата бяха подредени в традиционна изложба в Ритуалната зала на града. Конкурсът предизвика голям интерес, а журито имаше нелеката задача да избере най-добрите картички и сурвачки.

09.12.2019 г.   10:16

С рибен курбан и кулинарен конкурс в община Стражица отбелязаха Никулден

В празничния 6 декември, когато празнуват всички рибари и банкери, община Стражица отбеляза Никулден - един от най-почитаните църковни празници. Празникът започна със Света литургия в храм "Рождество на Света Богородица".
Йеромонах Димитрий, в присъствието на зам.-кметът инж. Георги Бянов, председателят на ОбС Илиян Маринов и граждани на Стражица, благослови и освети празничната рибена курбан-чорба за здраве, единение и благоденствие за жителите на града. След тържествената литургия мнозина дойдоха в стражишкото село Асеново, където се проведе кулинарният конкурс „Никулденска трапеза”. Сръчните кулинари от селото бяха представили рибни блюда и обредни хлябове, характерни за Никулден.
Заместник - кметът на община Стражица инж. Катя Петрова и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов връчиха на заслужилите грамоти и награди, а за всички останали остана да се насладят на майсторски приготвените рибни изкушения.

09.12.2019 г.   09:42

Стражица грейна с коледна премяна

Не една, а общо шест коледни елхи грейнаха тази вечер в Стражица. Детски усмивки, коледна музикална програма на ученици от СУ "А.Каралийчев" с ръководител г-жа Сашка Колева съпътстваха запалването на светлините на коледната елха.
Пожелания за светли празници във всеки дом отправиха зам. кметът на общината инж.Катя Петрова и председателят на Общински съвет - Стражица г-н Илиян Маринов.
След празненството красиви фойерверки украсиха небето над града.

22.11.2019 г.   11:17

Спортен празник по проект "Интеграция на уязвими групи в община Стражица"

Спортен празник по проект "Интеграция на уязвими групи в община Стражица" се проведе в Спортна зала гр. Стражица. Проектът е финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. с европейско и национално съфинансиране.
В празника участници бяха децата и учениците от следните детски градини и училища: ДГ "А. Каралийчев" гр. Стражица, ДГ "Сава Цонев" гр. Стражица, ДГ "Калинка" с. Кесарево, ДГ "Гинка Маркова" с. Камен, СУ "А. Каралийчев" гр. Стражица, СУ "Св. Климент Охридски" с. Камен, ОУ "Св.Св. Кирил и Методий" с. Асеново и ОУ "Николай Райнов" с. Кесарево.
С много ентусиазъм децата дърпаха въже, прескачаха препятствия, търкаляха топка, подскачаха в чували, играха мини футбол, мини хандбал, хокей и много, много други игри. Малчуганите с желание и радост демонстрираха точност, ловкост и пъргавина.
На финала на спортното състезание инж. Катя Петрова – зам.кмет на община Стражица награди всички участници и поздрави отборите за блестящото представяне в състезателните игри.

12.11.2019 г.   10:17

Кметът на Община Стражица Румен Павлов, общинските съветници и кметовете на кметства положиха клетва и стъпиха официално в длъжност

На 11 ноември в Стражица областният управител на област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова тържествено закле кмета на общината Румен Павлов, новоизбрания Общински съвет и избираемите кметове на населени места. След подписването на клетвените листове бе конституирано следващото четиригодишно управление на общината. Професор Попова се обърна с кратка реч към избраниците, като им пожела успешна работа в името на гражданите през следващите четири години. След това даде думата на най-възрастния съветник Петю Статев Петров да води Учредителното събрание на новия Общински съвет. Беше избрана временна комисия за избиране на председател на Общинския съвет – Стражица. Бяха предложени двама кандидати – Илиян Маринов от БСП и Дилян Братованов от ГЕРБ. След тайно гласуване г-н Маринов получи 11 гласа, а г-н Братованов – шест гласа.
Илиян Маринов беше и досегашен председател на Общинския съвет и под неговото ръководство съветниците вземаха с консенсус разумни решения по всички въпроси, касаещи управлението на общината. Припомняме, че в сегашния състав са 10 членове от БСП, шестима членове от ГЕРБ и един от ДПС.
Кметът Румен Павлов, избран за втори пореден мандат, също се обърна към общинските съветници и кметове на населени места и ги поздрави с избора им, но им пожела да впрегнат всички усилия в служба на жителите в общината. Той подчерта, че жителите разчитат на избраниците и вярват, че c действията си ще отговорят на справедливите им очаквания. Пожела успешен и ползотворен мандат с вярата да продължат започнатото в името на хората от община Стражица.

01.11.2019 г.   10:03

С факелно шествие в Стражица отбелязаха Деня на народните будители

В навечерието на Деня на народните будители в Стражица се проведе факелно шествие, в чест на един от най-светлите ни празници. Ученици, учители, родители, както и ръководството на Община Стражица изразиха заедно уважението си към просветителите, книжовниците, борците за националното освобождение, създали и съхранили духовните ценности на нацията. Примерът им бе последван от много граждани на Стражица.
Учениците и техните учители преминаха през една от главните алеи на града, а кулминацията беше пред паметния кът „50 години Стражица град”, където в знак на почит и признателност към делото и живота на родолюбивите просветители бяха четени паметни слова под звуците на възрожденска музика.
Шествието завърши с тържествена заря, която заедно с факлите в ръцете на децата символизираха искрата, необходима да разпали в душите на всеки уважение и преклонение пред делото на будителите.

24.10.2019 г.   15:01

Поклонение пред частица от мощите на Св.Иван Рилски

В храм "Рождество Богородично" множество миряни от Стражица се стекоха, за да се поклонят пред нетленните мощи на Св. Иван Рилски, почитан като най-великия български светец, небесен покровител на България и застъпник на народа ни пред Бога. Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий и йеромонах Димитрий отслужиха водосвет и бе даден курбан за здраве на присъстващите миряни. На поклонението присъстваха кметът на община Стражица - Румен Павлов, зам.-кметът инж. Катя Петрова и председателят на Общински съвет Стражица – Илиян Маринов. Частицата от мощите, донесена от Великотърновския митрополит Григорий се съхранява в катедралния храм "Рождество Богородично" във Велико Търново. Извън Рилския манастир само във Великотърновска и Софийски епархии (Велико Търново и Дупница) има частици от мощите на небесния покровител на българския народ. Голямото събитие за жителите на Стражица е по повод предстоящия празник Успение на Св. Иван Рилски, който православната църква отбелязва на 19 октомври.

24.10.2019 г.   14:55

Осмият фестивал на Житената питка - съпреживяна радост за малки и големи

За осма поредна година в деня на хляба и прехраната - 16 октомври Стражица отново стана домакин на най-българския празник – Фестивалът на Житената питка. Броят на участниците бе над 600 души, като се включиха във всички инициативи на фестивала.
Георги Бянов, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Стражица, поздрави домакините и гостите, и обяви фестивала за открит. Йеромонах Димитрий, предстоятел на православния храм "Рождество на Света Богородица" освети голямата Житена питка и поръси домакини и гости с благослов за здраве и благоденствие.
Сред присъстващите бяха кметът на община Стражица – Румен Павлов, зам.-кметът инж. Катя Петрова, председателят на Общинския съвет – Илиян Маринов, секретарят на общината – Ренета Василева, Марияна Бояджиева, вицеконсулът на генералното консулство на руската федерация в град Русе - Иван Юриевич, зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, общински съветници, председатели на читалища и пенсионерски клубове.
И тази година домакините и гостите отново се поклониха пред бюст-паметника на нашия съгражданин Ангел Каралийчев, а инж. Г.Бянов, инж. К. Петрова и председателят на ОбС Илиян Маринов поднесоха венец. В двете категории на конкурса "Никой не е по-голям от хляба" наградите грабнаха следните участници:
В категорията "Възстановка на народен обичай" /на фестивалната сцена/ :
ПЪРВО МЯСТО – НЧ "Искра"- с. Паламарца;
ВТОРО МЯСТО – НЧ "Възпитател-Камен 1895" – с. Камен;
ТРЕТО МЯСТО – НЧ "Иван Иванов 1891" и ПК "Здравец" с. Медовина;
В категорията "Пресъздаване на народен обичай" /в изложбените площи на фестивала/
ПЪРВО МЯСТО – НЧ "Ст.Станчев" и ПК "Ехо от младостта" с. Сушица;
ВТОРО МЯСТО – ДЦДМУ "Сърчице" с. Горски Сеновец;
ТРЕТО МЯСТО – НЧ "Развитие 1895" гр. Стражица;
Оспорвано бе състезанието и в кулинарния конкурс "Житената питка", ето и наградените:
В категорията "Солени тестени изделия":
ПЪРВО МЯСТО – "Питка Кошница" с. Царски извор;
ВТОРО МЯСТО – "Соленки" с. Владислав;
ТРЕТО МЯСТО –"Лучник" – ЗЖЛУИ гр. Стражица;
В категорията "Сладки тестени изделия":
ПЪРВО МЯСТО: "Сладка баница" – с. Балканци;
ВТОРО МЯСТО: "Еклери" – с.Бряговица;
ТРЕТО МЯСТО: "Печени чушки" – с. Нова Върбовка;

Специалната награда на фестивала отиде при НЧ "Л.Н.Толстой" и ПК "Сребърни коси" от с.Виноград. Наградата на кмета бе връчена на НЧ "Ангел Каралийчев" и ПК "Зора" от с. Мирово. Наградата на журито отиде при НЧ "Просвета" и ПК "Люляците" от с. Асеново. Всички участници в VIII Фестивал на Житената питка получиха грамоти и брашно от мелница "Агис", а за всички детски колективи бяха осигурени подаръци от "Хлебозавод" Стражица.

11.10.2019 г.   09:46

Пети празник на баницата в село Ново Градище

За пета поредна година сръчните домакини от ПК „Нов живот” с. Ново Градище отдадоха почит на най-българското ястие – баницата! В празникът с конкурсен характер, журито имаше нелеката задача да определи най-добрите майстори в две категории – солена и сладка баница от над 30 кулинарни шедьоври. Журито бе в състав: инж. Катя Петрова - зам.-кмет на община Стражица, Илиян Маринов - председател на Общинския съвет и Савка Стоева - експерт "Култура" .
Печелившите получиха грамоти, материални награди, брашно от мелница „Агис”, а паричната награда заслужено отиде при организаторите от ПК „Нов живот” - с. Ново Градище. Специален гост беше кметът на община Стражица - Румен Павлов. Празникът се организира ПК „Нов живот”, Н „Зора 1925” и кметската наместничка Янита Петрова.

КЛАСИРАНЕ:

СЛАДКА БАНИЦА
1. Сиропирана баница – Донка Тодорова (с. Бряговица)
2. Баница с локум – Стефка Симеонова
3. Тиквеник – Иванка Маринова

СОЛЕНА БАНИЦА
1. Дърпана баница – Боянка Димитрова
2. Вита баница – Иванка Карчева (с.Сушица)
3. Балкански лопушник – Стефка Миленкова

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА НА ЖУРИТО
Лучник – Даринка Бонкова (с. Балканци)
Баница със сирене – Недка Костова

09.09.2019 г.   15:24

Кметът на община Стражица Румен Павлов откри новата учебна година

На 16 септември бе дадено началото на новата учебна година във всички училища на територията на Община Стражица. По традиция учебната година бе открита с тържествени церемонии, най-важната част от които са посрещането на първолаците и символичният звън на първия учебен звънец.
Кметът на община Стражица Румен Павлов откри учебната година в СУ "Ангел Каралийчев". Той поздрави учениците, техните учители и родители, а на всеки първолак подари книжка с приказки. От името на родителите приветствие поднесе секретарят на общината –Ренета Василева, а директорът на училището - Пенка Димитрова поздрави своя екип и пожела нови успехи на всички!

09.09.2019 г.   09:32

Шест служители от Община Стражица получиха призът „Най-дългогодишен служител”

В знак на признателност и благодарност кметът на община Стражица Румен Павлов, награди шест служители от общинска администрация, по случай 50 години Стражица град.
Призът Най-дългогодишен служител получиха: Красияна Христова - главен специалист "Общински бюджет", Дочка Дончева - главен експерт ПНО и ГС, Таня Маринова- старши счетоводител, Марийка Дянкова - старши експерт ПНО и ГС, Марияна Кръстева - главен експерт инвеститорски контрол, Йорданка Тодорова - старши счетоводител. Кметът им благодари за ползотворната и екипна работа, за съвместния труд и усилията, които полагат за развитието на община Стражица.

09.09.2019 г.   09:29

Стражица отбеляза тържествено своя празник

С много наградени личности и колективи, благослов от Великотърновския митрополит Григорий и концерт на Васил Найденов, Стражица отбеляза своя празник. Празничните събития започнаха в храм „Рождество Богородично, където Великотърновския митрополит Григорий и йеромонах Димитрий отслужиха Света литургия. На нея присъстваха кметът на общината Румен Павлов, зам.-кметовете инж. Катя Петрова и инж. Георги Бянов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Малко по-късно пред сградата на общината традиционно бяха вдигнати националния трибагреник, флага на обединена Европа и флага с герба на Стражица. Тогава бе открит и паметния кът, посветен на 50 години от обявяването на Стражица за град. На тържествена сесия на Общинския съвет председателят Илиян Маринов прочете имената на отличените граждани, а тържественото връчване на отличията се състоя на сцената на летния театър „Рачко Ябанджиев”. Сред гостите уважили поканата на кмета на общината инж. Румен Павлов бяха: Негово Превъзходителство Андрей Юриевич Громов - Генерален консул на Руската Федерация в гр. Русе и Виктор Токтаев Аташе, областния председател Петко Тюфекчиев и народните представители от „БСП за България” Явор Божанков и Валентин Ламбев, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, кметът на Г.Оряховица Добромир Добрев, зам.- областният управител инж. Детелина Борисова, кметовете на Елена Дилян Млъзев, на Сухиндол Пламен Чернев, на Лясковец д-р Ивелина Гецова, както и зам.-кметове и секретари на общините Златарица, Павликени и Попово бяха сред официалните гости, уважили празника на града.
Великотърновският митрополит Григорий отслужи молитва за здраве и благоденствие на жителите и гостите на град Стражица. След думите му изпълнени с вяра и любов, вдъхващи сила и надежда, кметът на общината инж. Румен Павлов приветства присъстващите. Вълнуващо прозвуча словото му, наситено с емоционалност. „ …. Горд съм, че споделям тези празнични дни с всички Вас, жители и гости на Стражица, защото ние, знаем как да пазим постигнатото, но се стремим и към нови цели. И само ако уважаваме традициите и миналото, ще можем да вървим към бъдещето, удовлетворени от настоящето… Най-емоционалната част беше награждаването на тримата нови почетни граждани и обявяване носителите на почетния знак „50 години Стражица”. Атанас Костов – председател на Читалище „Развитие 1895” гр. Стражица, Димитрина Станчева - дългогодишен секретар на ИК на Общинския народен съвет и председател на Общинска служба „Земеделие и гори” и посмъртно званието почетен гражданин беше присъдено на Димитър Димитров – първия градски кмет на Стражица за цялостен принос в развитието на общината.
Носители на почетния знак „50 години град Стражица” станаха личности и колективи, допринесли за просперитета и славата на града. Това са: проф. дин Цветелин Йорданов Степанов за принос в науката; Галина Иванова Русева – учител по български език и литература в СУ „Ангел Каралийчев” за заслуги в сферата на образованието; Мирослав Тодоров – началник на Районното полицейско управление, за заслуги в сферата на обществения ред и сигурността; йеромонах Димитрий за заслуги в сферата на духовното дело. С почетния знак “50 години град Стражица” бе удостоена и фелдшерката в ЦСМП Стражица Илияна Петрова, носител и на наградата „Достойните българи” за 2018 г. Почетният знак получи и ЦСРИ „Здравец” – гр.Стражица. С отличието бяха удостоени още дългогодишният преподавател по български език и литература, поет, писател и краевед Николина Проданова , а за заслуги в сферата на спорта награди получиха младата и талантлива Мадлен Тодорова – състезателка в националния отбор на България по хандбал и роденият през 1995 г. футболист Александър За постиженията си в областта на спорта с почетния знак беше удостоена и състезателката по свободна борба в Спортен клуб по борба „Румен Павлов -2016” Велислава Георгиева. Празникът в Стражица продължи с изпълнения на Фолклорен ансамбъл „В шоплука”, а кулминацията на вечерта бяха изпълненията на звездата на българската естрада Васил Найденов.

09.09.2019 г.   09:18

Народни борби по случай 50 години Стражица град

По случай 50 годишнината от обявяването на Стражица за град се проведоха Народни борби. В центъра на града мериха сили над 50 борци от 7 клуба – Горна Оряховица, Велико Търново, Златарица, Елена и Стражица. Според възраст и тегло участниците бяха разпределени в 15 различни категории в 5 възрастови групи. Кметът на община Стражица, Румен Павлов награди победителите и се снима с тях за спомен. Организатор и главен съдия на състезанието беше Александър Петков, секретар – Велислава Георгиева и съдия арбитър – Николай Ганев.

КЛАСИРАНЕ

13.08.2019 г.   09:41

Звездна хандбална среща

На 9 август 2019 година в Спортна зала гр. Стражица се проведе хандбална среща между национални състезателки и хандбалистки от Стражица, посветена на 50 години от обявяването на Стражица за град.
Почетен гост на събитието беше кметът на Стражица Румен Павлов.

07.08.2019 г.   12:05

БСП – Стражица издигна Румен Павлов за втори мандат

На 6 август 2019 година се проведе Общинска конференция на БСП -Стражица за издигане на кандидат за кмет на общината, кандидати за общински съветници и кметове на кметства в община Стражица.
Делегатите заслужено дадоха много добра оценка за постигнатото от Румен Павлов като кмет на общината и го номинираха за градоначалник втори мандат.
С пълно единодушие бяха одобрени и кандидатурите за кметове на кметства и кандидатите в листата за общински съветници.
Румен Павлов благодари за доверието и за съвместната работа с общинските съветници и кметовете на населените места.
Гости на конференцията бяха народния представител от БСП – Явор Божанков и Петко Тюфекчиев – областен председател на БСП.

07.08.2019 г.   11:55

Футболен празник в Стражица направиха ветераните на "Левски-1986" Стражица и "Локо" Г.Оряховица

Със зрелищно реми 3:3 приключи футболният празник, посветен на 50 години от обявяването на Стражица за град, с участието на ветераните на "Левски-1986" (Стражица) и "Локомотив" (Г.Оряховица). Ветераните бяха облечени със специално подготвени от домакините екипи в традиционните цветове с надпис "50 години Стражица град". И двата отбора бяха поздравени от кмета на община Стражица Румен Павлов и председателя на Общинския съвет Илиян Маринов. Тимовете получиха и специални плакети за празника, връчени от двамата капитани Марин Байчев и Венци Михайлов.
Срещата беше поверена на международен дамски съдийски екип: Галя Енчева с асистенти: Йорданка Корчева и Гергана Ангелова. Ветераните на "Левски" и "Локо" се забавляваха на терена и в дух на феърплей не оставиха много работа на съдийската бригада. В 27-мата минута Марин Байчев откри за гостите след перфектна атака по фланга.После Георги Цочев- Карнака заби неспасяем пряк свободен удар в горния ляв ъгъл и резултата беше удвоен. В самия край на първото полувреме домакините чрез Мирослав Ангелов се върнаха в мача – 1:2.
През втората част емоциите продължиха и в 57-мата мин. стана 2:2, като сред голмайсторите записа името си и дългогодишния нападател на домакините Венци Михайлов – Джерито. В 76-тата мин. с прецизен прехвърлящ удар от границата на наказателното поле Красен Славчев направи 2:3.
До края на мача имаше достатъчно време домакините да обърнат мача в тяхна полза, но силите им стигнаха само за изравнително попадение в 88-мата мин. с автор най-младия треньор в школата на "Левски-1986" Атанас Евтимов.

07.08.2019 г.   09:21

С третия фестивал "Рокстраж" започна богатата програма за празника на Стражица

Третото издание на "Рокстраж" успешно премина в община Стражица.
Пет групи се бориха за сърцата на публиката и участваха в състезателната надпревара: Old Basters от Горна Оряховица, City Dogs – Павликени, Rock Evolution – Стражица, The Drivers от Велико Търново, Forgot the Ten от Шумен. Кметът на Стражица Румен Павлов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов наградиха победителите. Наградата на кмета остана в Стражица, спечелена от местната банда. Шуменската група Forgot the Ten бе предпочетена от г-н Илиян Маринов и взе наградата на председателя на Общинския съвет. Великотърновската група The Drivers бе отличена от публиката. Гост-изпълнител бе Нелко Коцев с групата "Кикимора", които въодушевиха многобройните зрители с кавъри на най-добрите парчета на Дийп Пърпъл, Рейнбоу, Лед Цепелин, както и със свои композиции. "Заради "Кикимора" дойдоха хора от Русе, Попово, Шумен, Велико Търново. Освен програмата и озвучаването беше чудесно. Публиката остана доволна. Въпреки дъжда и бурята, всички, които обичат рока, бяха при нас", допълни г-н Пенев.
Рокфестивалът в Стражица е част от празничните събития, посветени на 50-годишнината от обявяването й за град.

05.08.2019 г.   11:55

Втори диско карнавал и Мини Мис и Мини Мистър 2019 се проведе в Стражица

На открита сцена, подредена като токшоу се проведе второто издание на Диско карнавал и Мини Мис и Мини Мистър 2019 Стражица. По червения килим преминаха 56 деца, като всички получиха подаръци от община Стражица и спонсорите на събитието: Ейвън Стражица, Софком Стражица, Генов мес, Ани Рибен магазин, Софком Стражица, Книжарница „Усмивка”, Фризьорски салон „Таня”.
Кметът на община Стражица Румен Павлов и председателя на Общинския съвет И.Маринов бяха поканени от водещия на диванчето, за да поздравят всички жители и гости на града, по случай 50-годишнината на Стражица и да се насладят на прекрасния празник.
Вторият диско карнавал, организиран от Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и община Стражица, продължи с много музика, танци и завърши с тържествена заря.

02.08.2019 г.   15:52

Община Стражица ремонтира Пенсионерски клуб „Здравец” в село Кесарево

Кметът на община Стражица Румен Павлов, зам.-кмет инж. Катя Петрова и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов посетиха Пенсионерски клуб "Здравец" в с. Кесарево. Поводът бе извършения ремонт на сградата.
Председателят на клуба Атанас Станев изказа своята голяма благодарност към кмета и Община Стражица за оказаното съдействие и помощ.
"Бъдете здрави и все така отзивчиви да помагате на нас - хората от третата възраст", с тези думи той се обърна към общинското ръководство. Стремежът на Общината е местата, където се събират пенсионерите да са поддържани и да могат да се ползват пълноценно.

01.08.2019 г.   09:29

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА 50 ГОДИНИ СТРАЖИЦА ГРАД

30.07.2019 г.   10:37

8 години ЦСРИ „Здравец” гр. Стражица

Екипът и потребителите на Център за социална рехабилитация и интеграция „Здравец” в Стражица организираха изложба, с която отбелязаха осем години от основаването на центъра. На изложбата присъства зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, която поздрави от името на кмета екипът от специалисти и Директорът на центъра – Анжелика Събева. На потребителите пожела да продължават все така успешно да откриват и изразяват себе си и света чрез изкуството.
Посетителите на изложбата разгледаха с удоволствие резултатите от вложения от младежите ентусиазъм и старание в творческия процес, споделиха и подкрепиха тяхното развитие. ЦСРИ е социална услуга, предоставяна в общността с капацитет от 50 места. Подкрепя индивидуалното развитие, има за цел поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност на лица с различен вид и степен на увреждане, както и подкрепа на лица от различни рискови групи.
Услугата включва разнообразни консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности насочени за създаване, поддържане и разширяване на социални умения, както и на обучение за водене на самостоятелен начин на живот.

29.07.2019 г.   09:44

Бъдещето на Стражица рисува

50 метрова рисунка на асфалт и стрийт арт бяха организирани в Стражица. Събитието под надслов „Бъдещето на Стражица рисува” се организира в чест на 50-годишнината от обявяването на Стражица за град. Общинският детски комплекс обедини множество талантливи деца, които с разноцветни тебешири изразиха своите виждания за живота и бъдещето си в родния град.
Кмета на общината Румен Павлов откри мероприятието и приветства всички млади художници и обществени възпитатели. Предизвикателството беше специално подготвения за целта автомобил, на който младите художници имаха възможността да изразят модерното си виждане и творчество.
Мероприятието се организира от Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, съвместно с Общински детски комплекс гр. Стражица.

25.07.2019 г.   09:37

Традиционна илинденска седянка организираха в село Владислав

Млади и стари се събраха на традиционна Илинденска седянка в село Владислав.В проявата се включиха самодейците от НЧ „Виделина 1905” и ПК „Изгрев” , които представиха автентични ритуали и обичаи, съпътстващи празника. Както на всяка седянка и на тази не липсваше добре подредена трапеза с различни ястия, всички се почерпиха за здраве и за добро настроение.
Времето на седянката започва след Илинден и се прави в чест на Св.Илия – господарят на летните небесни сили, гръмотевиците и градушките. На тазгодишния празник присъстваха кметът на община Стражица Румен Павлов, зам.-кмет инж. Катя Петрова, общински съветници, кметски наместници, жители и гости на селото.
Кметът на Стражица приветства всички жители и гости на селото и им пожела да продължават да съхраняват вековната традиция на селото. Празничната програма продължи с изпълнения на танцов клуб „Традиция” гр. Стражица и ПК „Златна есен”. По стар обичай в края на вечерта бе запален традиционния Илинденски огън и всички се насладиха на празнични илюминации.

11.07.2019 г.   09:25

Представяне на резултатите от изпълнението на проект „Готови за училище” в община Стражица

Днес се състоя среща относно представяне на резултатите от изпълнението по проект „Готови за училище” в община Стражица. Целта на проекта бе увеличаване на записването и посещаемостта на деца от уязвими общности в детските градини, за да бъде повишена тяхната училищна готовност.
На срещата присъстваха председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” - Деян Колев, председателят на Общински съвет Стражица – Илиян Маринов, директори на детски градини, кметове на населени места, експерти от община Стражица и др. В община Стражица проектът бе реализиран в детска градина „Ангел Каралийчев” и в филиала в с. Царски извор. Дейностите включваха покриване на такси за детски градини, медицински прегледи, учебни помагала и други.
Той се реализира от Фондация „Тръст за социална алтернатива” и сътрудничество със Стратегическия фонд за оценка за въздействието на Световната банка. Във Великотърновска област проектът бе координиран от Център за междуетнически диалпог и толерантност „Амалипе”.

26.06.2019 г.   15:17

Десети песенен празник „Еньовче” в Стражица

С песни, венци от благоуханни билки и много настроение в Стражица отбелязаха Еньовден. Десетото издание на песенния общински празник „Еньовче”, който се организира от Общинския пенсионерски съюз и община Стражица предложи богата програма, в която се включиха 25 състава.
В фолклорната програма взеха участие групи за народни песни от почти всички селища на територията на общината, както и гости от общините Попово, Горна Оряховица, Русе, Бяла. Специален гост беше Петър Кирилов – северняшки народен певец. Председателят на Общинския съвет в Стражица – Илиян Маринов приветства всички гости и честити празника от името на кмета Румен Павлов и Общинския съвет.
Всички участници в празника получиха грамоти за участие, а Атанас Костов от НЧ „Развитие 1895” бе отличен за „Най-успешен ръководител на певчески групи”. Специалната награда на кмета отиде при художествения ръководител на ПК „Ехо от младостта” и ПГ „Авлиги” от гр. Полски Тръмбеш – Петър Петров. Песенният празник „Еньовче” се провежда за десети път и се наложи като традиция в културния календар на община Стражица.

26.06.2019 г.   15:13

Завърши футболния турнир за „Купата на кмета” 2019

Общинския турнир по футбол за "Купата на кмета" 2019 завърши с победител отбора на РУ Стражица. Спортната инициатива се проведе под патронажа на кмета на община Стражица – Румен Павлов в периода 10.06.2019 – 21.06.2019 година в Спортна зала – гр. Стражица.
В турнира взеха участие следните отбори: ГРУПА „А”: ПРУЖИНКИТЕ, НЕПОБЕДИМИТЕ, КОРАДО, СИЛНО ЗАВИСИМИТЕ, ХЛЕБОЗАВОД СТРАЖИЦА; ГРУПА „Б” : РУ СТРАЖИЦА, ЕЛ КЛАСИКО, КАМЕН, ДАН КОЛОВ. Класирането е както следва: Първо място: РУ Стражица, второ място: Корадо Стражица, трето място: Хлебозавод Стражица, четвърто място: Ел Класико.
По време на турнира за индивидуалните си умения бяха отличени: за голмайстор на турнира – Красиян Кирилов от Ел Класико, а съотборникът му Венцислав Нойков грабна приза за най атрактивен гол, за най–полезен състезател Борислав Иванов от Корадо, а за най–добър вратар беше отличен Васил Боев от РУ Стражица. Наградите за шампионите и техните подгласници връчи кмета на община Стражица – Румен Павлов.

26.06.2019 г.   15:07

Откриха реновираните войнишки паметници в Ново градище

В село Ново градище откриха реновираните войнишки паметници на убитите жители в селото, участвали в Първата и Втората световна война.
На тържеството присъстваха: доц.д-р Милен Михов – депутат от ВМРО – БНД, Иво Антонов – директор Дирекция „Социална политика” към МО, който поздрави всички за патриотичното дело лично от името на министъра на отбраната – Красимир Каракачанов, Красимир Червилов – зам.областен управител на Стара Загора, зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, представители на местната власт и други.
Средствата за реставрирането на паметниците в размер на 2200 лв. бяха отпуснати с постановление на Министерски съвет със съдействието на Министерството на отбраната. След тържествен водосвет и празнична програма на НЧ „Развитие – 1895”, официалните гости на тържеството поднесоха венци и цветя и почетоха подвига на героите от Ново градище с едноминутно мълчание.

20.06.2019 г.   10:07

В Стражица се проведе детски футболен турнир „Купата на кмета”

Завърши първият футболен турнир за деца „Купата на кмета” 2019, който се проведе под патронажа на кмета на община Стражица - Румен Павлов.
В надпреварата се включиха четири отбора: Черноломец Попово, Левски Стражица, Ботев Дебелец и Локомотив Горна Оряховица. Като на всяко състезание имаше купи и медали за всички състезатели, връчени от зам.-кмет инж. Катя Петрова и Тодор Спиридонов – Председател на ФК „Левски” – Стражица.
Първото почетно място беше завоювано от малките футболисти от Черноломец Попово. На второ място достойно се представиха Левски Стражица, следвани от Локомотив Горна Оряховица – на трето място и Ботев Дебелец, които заеха четвърта позиция.

11.06.2019 г.   15:04

Детска градина "Гинка Маркова" – с. Камен изпрати своите бъдещи първокласници

С вълнуващо тържество детската градина в Камен изпрати бъдещите първокласници!
Директорът Снежина Миладинова, учителките Ц. Миладинова и П. Семова, родители и близки гледаха с умиление артистичното представяне на своите вече пораснали деца и бъдещи първокласници.
На тържеството присъстваха и зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, която приветства децата и им пожела "На добър час!", общински съветници и други.
В празничното си слово, директорът на градината Снежана Миладинова изказа своето вълнение от раздялата с децата, пожела им късмет и винаги да помнят хубавите мигове в детската градина.
Тя награди и учителки от градината, които са дали всичко в името на децата.
Бъдещите първокласници блестяха като истински абитуриенти в своите тоги и шапки – с академичен вид.
Всички те получиха удостоверенията си за успешно завършена подготвителна група, получиха и грамоти Випуск 2019, които бяха връчени от директорката на градината.
В края на празника всяко детенце символично пусна в небето балон с желание за своята бъдеща професия.

11.06.2019 г.   14:47

Курбан за здраве в село Мирово

С курбан за здраве отбелязаха църковния празник Спасовден в село Мирово. Йеромонах Димитрий и йеромонах Антон отслужиха Света литургия и благословиха курбана.
В църквата "Св.Св. Кирил и Методий" присъстваха и зам. кметът на община Стражица инж. Георги Бянов и председателят на Общинския съвет - Стражица Илиян Маринов. Вяра и повече благоденствие си пожелаха гостите на църквата, които отнесоха буркани с осветения курбан в домовете си.
Събитието се организира за трета поредна година от НЧ "Ангел Каралийчев-2013" и ПК "Зора" с. Мирово.

06.06.2019 г.   09:34

БСП Стражица почете 75-годишнината на битката при Тасладжа

Поклонение по случай 75 год. от битката на Горнооряховския партизански отряд и Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България организира Общинският съвет на БСП в Стражица. Събитието се проведе в местността „Тасладжа”, където членове и симпатизанти на БСП положиха цветя и венци пред паметника на партизаните.
Сред официалните гости на честването бяха: Петко Тюфекчиев - областен председател на БСП Велико Търново, Мариана Бояджиева - член на Националния съвет на БСП, Огнян Стоянов - председател на БСП Г. Оряховица, Павлинка Николова - председател БАС Г.Оряховица, Румен Павлов - кмет на община Стражица, Катя Петрова - председател на Общински съвет на БСП Стражица и зам.-кмет, Илиян Маринов - председател на Общински съвет Стражица, кметове на населени места, общински съветници. Сред нас бяха и близки на участниците в битката: Минка Минчева, Таня и Христо Станчеви.
Самодейци от читалище „Развитие 1895” и ученици от СУ „Ангел Каралийчев”изнесоха празнична програма.

06.06.2019 г.   09:28

Мини цирково шоу зарадва децата в община Стражица

С мини цирков спектакъл „Въй-въй-въй” отбелязаха Деня на детето в Стражица.
Дуо „Барбароните” с много ентусиазъм се погрижиха за веселото настроение на децата в Спортната зала. Те впечатлиха децата и техните родители с жонглиране с топки, бухалки и ножове.
Зам.-кметът на община Стражица – инж. Катя Петрова поздрави децата, като им пожела здраве, щастливо и незабравимо детство,изпълнено с много смях и безгрижни дни!

28.05.2019 г.   15:38

С шествие и концерт отбелязаха 24 май в Стражица

С празнично шествие започна честването на Денят на българската писменост и култура – 24 май в Стражица. В него се включиха деца, ученици, учители и културни дейци, предвождани от кметът на общината - Румен Павлов, зам.-кмет инж. Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, общински съветници, директори на училища и детски градини и други.
Шествието продължи до летен кино-театър „Рачко Ябанджиев”, където всички се насладиха на богата тържествена програма, в която взеха участие ученици от СУ „Ангел Каралийчев” и НЧ „Развитие 1895”. Кметът на общината се обърна с приветствие към всички и за пореден път връчи Общинската награда „Ангел Каралийчев”. Неин носител стана Есил Шукриева – ученичка от СУ „Ангел Каралийчев”.
Есил е носител на много Първи места в национални и в международни литературни конкурси. Участва в различни проекти на неправителствени организации, включва се активно в извънкласни дейности в гимназията. Най-големи постижения има в областта на литературата и английския език, беше посланик за един ден в Американското посолство.
Есил бе наградена от Министъра на образованието и науката - Красимир Вълчев в Националния дворец на децата. Тя спечели първо място в Ученически конкурс на Център „Амалипе“- „Да превърнем езика на омразата в език на толерантността”.

28.05.2019 г.   15:34

Драматизации по произведения на Ангел Каралийчев се проведоха в Стражица

При голям интерес премина конкурсът за драматизации по произведения на Ангел Каралийчев. В него взеха участие талантливите деца от детските градини и училища на територията на община Стражица.
Конкурсът е част от Каралийчевите дни на културата в Стражица и се провежда ежегодно. Победителите бяха малчуганите от ДГ „Ангел Каралийчев”, които ни представиха с голям артистизъм приказката „Лъв без опашка”.
На второ място журито в състав: Пламен Пенев директор Дирекция „Хуманитарни дейности”, Валентина Стойнева – уредник Изложбена зала и Евгения Станчева – гл.експерт Образование, класира учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с. Асеново. Те пресъздадоха приказката „Житената питка”.
Третото място спечелиха учениците от 4 клас от СУ „Ангел Каралийчев”, които представиха приказката „Синьото цвете”.

20.05.2019 г.   16:54

Община Стражица тържествено изпрати Випуск 2019

С много емоции и празнично настроение, община Стражица изпрати зрелостниците от СУ "Ангел Каралийчев" и ПГ по транспорт "Васил Друмев".
Дванадесетокласниците дефилираха по червения килим на Централния площад пред своите родители, семейства и приятели, дошли да споделят този важен момент за тях.
Кметът на общината Румен Павлов, пожела на абитуриентите успешен старт в живота и връчи на всеки един от тях знака - символ с герба на Стражица, за да си спомнят за ученическите години и родното място.
Сърдечни поздрави бяха отправени и от председателят на Общинския съвет – Илиян Маринов.
За да споделят радостния миг с порасналите момичета и момчета на тържествената церемония присъстваха и зам.-кмет инж. Катя Петрова, директори, учители, ученици.
Зрелостниците бяха в приповдигнато настроение, с разнообразие от красиви рокли и костюми, отброявайки от 1 до 12 с надежда за утрешния ден и по-доброто им бъдеще.
Общинският съвет по традиция и тази година подпомогна финансово 13 абитуриента в затруднено социално положение.

16.05.2019 г.   13:27

Община Стражица подпомогна 13 абитуриента в затруднено социално положение

Тринадесет абитуриента се срещнаха с кметът на община Стражица Румен Павлов, неговия заместник инж. Катя Петрова и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов в сградата на общината. Поводът е решението на Общинския съвет, което се превърна в традиция, финансово да бъдат подпомогнати зрелостници в затруднено социално положение.
Младежите от Випуск 2019 година ще могат да посрещнат абитуриентския си бал, подпомогнати с по 220 лева.
Осигурените средства общо – 2860 лева, са осигурени от бюджета на Общината и се отпускат по решение на Общинския съвет.
Общинското ръководство пожела на зрелостниците успешна реализация и увериха младежите, че могат да разчитат на подкрепа от общината във всяко начинание.

16.05.2019 г.   10:00

Приказни герои оживяха в Стражица

В община Стражица се проведе приказният карнавал, посветен на Вълшебникът на детското слово - Ангел Каралийчев.
Карнавалът на приказките, който премина по централните улици в града е кулминацията на Каралийчевите дни – неизменна част от културния календар на общината.
Десетки възпитаници на детските градини и училищата в общината взеха участие в пъстрото шествие.
Всички те бяха облечени с костюми на герои от любими детски приказки на приказния разказвач и с радост дефилираха, за да представят своята приказка.
Официални гости на приказното тържество бяха: народният представител Валентин Ламбев, кметът на общината Румен Павлов, зам.-кмет инж. Катя Петрова, председателя на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов, в компанията на много родители, директори на детски градини и училища, педагози и деца , които подкрепяха с овации дефилето.
В словото си г-н Павлов и г-н Ламбев, призоваха малките таланти да съхранят приказното в живота си и заслужено наградиха всички участници, които ни пренесоха отново във вълшебния свят на именития писател.
Продължават културните инициативи в рамките на Каралийчевите дни. На 20 май в Зимно кино гр. Стражица ще се изявят театралните таланти в конкурса за Драматизации по произведения на Каралийчев.

15.05.2019 г.   09:43

Поклонение за тримата ятаци организираха от БСП-Стражица

Общинският съвет на БСП - Стражица отдаде почит на паметта на тримата ятаци - Михал Друмев, Васил Драганов и Иван Стоянов. Възпоменателното събитие се организира всяка година на 14 май край паметника на ятаците на Горнооряховския партизански отряд в Градския парк. Присъстваха членове и симпатизанти на социалистическата партия, роднини и близки на убитите герои.

Венци и цветя поднесоха кметът на община Стражица Румен Павлов, зам.-кмет инж. Катя Петрова и председателят на Общинския съвет - Стражица Илиян Маринов.

"На 14 май 1944 година бяха прекъснати три човешки живота с вродено чувство за отговорност към човечеството,нека всички ние не забравяме идеята за която загинаха нашите ятаци" - припомни в словото си инж. Петрова.

Кратка музикална програма беше представена от НЧ "Развитие 1895", ПК "Златна есен" и ученици от СУ "Ангел Каралийчев" с ръководител г-жа Сашка Колева.

14.05.2019 г.   11:11

Стартираха дните, посветени на Ангел Каралийчев в Стражица

Традиционните дни на културата - Каралийчевите дни, посветени на ненадминатия български разказвач и световно известен детски писател Ангел Каралийчев, бяха официално открити на 13- ти май.

Кметът на община Стражица Румен Павлов и Илиян Маринов - председател на ОбС Стражица приветстваха всички малчугани, техните родители и педагози, като пожелаха незабравими Каралийчеви дни.

На откриването бяха и зам.-кметът инж. Катя Петрова, секретарят на общината Ренета Василева. Венци и цветя пред паметника на Каралийчев бяха поднесени от: Община Стражица, Детска градина "Ангел Каралийчев", Детска градина "Сава Цонев", Пенсионерски клуб "Златна есен".

Възпитаниците на двете детски градини в Стражица – "Сава Цонев" и "Ангел Каралийчев" бяха подготвили множество стихотворения, песни и танци, които изпълниха в детския парк, който носи името на знаменития писател. Всички те получиха книжки от общината, с помощта на които могат да се потопят във Вълшебния свят на Ангел Каралийчев!

14.05.2019 г.   10:56

Денят на победата отбелязаха в Стражица

Денят на победата – 9 май, беше отбелязан в Стражица край паметника "Майка", издигнат в памет на загиналите за Отечеството.

С поднасяне на венци и цветя, музикална програма и поклонение участниците в срещата отдадоха почит на загиналите във Втората световна война и отбелязаха 74 години от Деня на победата над хитлерофашизма.

В знак на признателност поздравителен адрес бе прочетен от зам.-кметът на община Стражица – инж. Катя Петрова.

14.05.2019 г.   10:45

Изложба на детски рисунки "50 години град Стражица – минало, настояще и бъдеще"

В Ритуалната зала в Стражица бяха наградени участниците в общинския конкурс за детска рисунка, част от Каралийчевите дни на културата - "50 години Стражица - минало, настояще и бъдеще".

Конкурсът е една от проявите, с които общината и художествената галерия в Стражица отбелязват 50 годишнината на града.

Наградите на отличените в трите възрастови категории бяха връчени от председателя на Общинския съвет - Илиян Маринов и зам.-кмет инж. Катя Петрова, а грамоти получиха всички участващи.

Двамата поздравиха децата за отличното представяне в конкурса и за тяхното желание да пазят историческата ни памет.

Продължават множеството инициативи, свързани с творчеството на писателя. Следващото мероприятие е Карнавалът на приказките, който ще се състои на 15 май, когато всички ние ще се потопим за пореден път в приказния свят на Каралийчевите приказки.

13.05.2019 г.   10:05

Среща с проф.Мариела Модева и народния представител Валентин Ламбев, по случай Денят на книгата

Проф. Мариела Модева и народния представител Валентин Ламбев се срещнаха с обществеността в Стражица, по случай Денят на книгата и авторското право, който отбелязваме на 23 април.

Срещата с премина при голям интерес, като бяха дискутирани актуални въпроси и проблеми свързани с културата и образованието.

Гостуването на проф.Модева беше уважено от много културни и читалищни дейци, учители, кметове, общински съветници. Сред присъстващите бяха и Румен Павлов – кмет на община Стражица и зам.-кмет инж. Катя Петрова.

13.05.2019 г.   09:52

Кметът Румен Павлов дари козунаци и яйца на пенсионерите

Под патронажа на кмета на община Стражица Румен Павлов всички пенсионерски клубове в общината получиха козунаци, яйца и бои за яйца, в навечерието на Великденските празници. Козунаците и яйцата бяха доставени на място във всеки пенсионерски клуб от зам.-кмет инж. Катя Петрова. Пенсионерите от 16-те пенсионерски клуба благодариха за добротата и щедростта на г-н Павлов и общинското ръководство!

13.05.2019 г.   09:46

ХРАМЪТ "СВ. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ" В С. КАМЕН НАВЪРШИ 210 ГОДИНИ

На светлия празник Гергьовден в село Камен, община Стражица се състоя тържествено честване на 210 годишнината от построяването на църквата "Свети Георги Победоносец".

Бяха поднесени венци в памет на загиналите каменчани в Отечествената война пред обновения паметник в центъра на селото.

Гости на честването на храма бяха кмета на селото Димчо Димов, председателя на Общинския съвет в Стражица - Илиян Маринов, Савка Стоева - гл. експерт "Култура", общински съветници, жители и гости на селото.

Заупокойна молитва в памет на всички загинали отслужи йеромонах Димитрий.

Църквата "Св. Георги" в с. Камен е построена през 1809 г. след получаването на султанския ферман и, съгласно тогавашните разпоредби на османската власт, е частично вкопана в земята. През 1857 г. храмовата сграда изгаря до основи, а с нея и всички книжа и документи. Храмът е възстановен върху старите каменни основи, като е удължен и издигнат на по-голяма височина. Тогавашният енорийски свещеник отец Димитър Кочев проявил голямо усърдие по възстановяването на храма, с което си спечелил завистта и омразата на турското население. Веднъж, когато се завръщал от близкото село Асеново, отец Димитър бил завързан от турците за едно дърво и изгорен жив.

13.05.2019 г.   09:34

Зонален финал по хандбал за момичета се проведе в Стражица

Зонален финал по хандбал за момичета до 11 години се проведе в Спортната зала в Стражица. Участие взеха отборите: ХК "Левски 1920" Стражица, ХК "Бъки" Габрово, ХК "Етър 64" Велико Търново и ХК "Шугър" Плевен. Съдии на срещите бяха Христо Христов и Ивайло Игнатов.

Кметът на община Стражица Румен Павлов откри турнира и приветства гостите от името на домакините ХК "Левски 1920". Гости бяха г-н Атанас Атанасов – председател на УС на зона Мизия, г-н Симеон Съев - секретар на зона Мизия и делегат от Българска федерация Хандбал - д-р Димитър Пашов.

Непосредствено след последната среща от зоналния финал, зам-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова връчи купите на победителите в турнира.

Първото място спечелиха ХК "Етър 64" В. Търново, на второ място се класираха ХК "Бъки" Габрово, а ХК "Левски 1920" заеха третата позиция.

Бяха връчени и индивидуални отличия – за голмайстор (Мартина Тодорова, ХК "Етър 64" В. Търново), за най-полезна състезателка (Петя Василева – ХК "Бъки" Габрово) и за най-добра вратарка в турнира (Моника Проданова ХК "Левски 1920" Стражица).

25.04.2019 г.   10:59

Творческа Великденска работилница в Стражица

Традиционна Великденска работилница се проведе на 24 април в Общински Детски комплекс гр. Стражица.

Ученици от СУ "Ангел Каралийчев" имаха възможност да рисуват и оцветяват декоративни яйца.

Младите творци проявиха творчество и креативност в направата на цветните великденски украшения. Всички се забавляваха и творяха с ентусиазъм.

Събитието се организира от Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - Стражица.

25.04.2019 г.   10:56

Детски Великден в парк "Ангел Каралийчев"

Весел Великденски празник ни подариха дечицата от ДГ "Сава Цонев" и ДГ "Ангел Каралийчев". Облечени в народни носии и с много настроение малчуганите показаха българските традиции, гордо рецитираха стихотворения, пяха народни песни, играха хора и народни танци.

Мероприятието се организира от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните гр.Стражица.

Тази инициатива има социално – превантивна и образователна цел. Чрез играта и забавлението децата и подрастващите да се запознаят с традициите,обичаите, вярата в християнството и християнските добродетели.

"Надяваме се този празник да донесе още повече вяра в доброто и да подсили надеждата и радостта, съпътстващи великденските празници" – подчерта в словото си зам.-кмет и Председател на МКБППМН - Стражица инж. Катя Петрова.

25.04.2019 г.   10:52

Спортен празник, по случай Международния ден на Земята организираха от община Стражица

По повод Международния ден на Земята – 22 април, община Стражица организира спортен празник в спортната зала в Стражица. В него взеха участие: СУ "Ангел Каралийчев" гр. Стражица, СУ "Св. Климент Охридски" с. Камен, ОУ "Св. Св.Кирил и Методий" с. Асеново, ОУ "Николай Райнов" с. Кесарево.

В рамките на празника възпитаниците на училищата участваха в игри по различни спортове – волейбол, футбол, народна топка, тенис на маса.

Всички участници бяха наградени с купи и медали от зам.-кмет инж. Катя Петрова. И тъй като мотото на спортния празник бе "Да обединим усилия и да опазим планетата здрава и чиста", децата получиха и фиданки, които ще посадят в дворовете на своите училища.

25.04.2019 г.   10:37

Успешно приключи конкурсът "Най-красива градинка"

Приключи журирането на "Най-красива градинка", организиран от община Стражица. Участниците имаха за цел да заснемат градинки или цветни пространства пред частни домове, жилищни и публични сгради, но само такива, които са естетически оформени и се поддържат чрез инициативата на хората.

Целта бе да се насърчи чувството за естетика при оформянето и поддържането на външните зелени пространства у жителите на града. Зам.-кмет инж. Катя Петрова награди всички участници. Всички получиха предметни награди и грамоти.

Конкурсът "Най-красива градинка" се проведе през месец април 2019 год, по случай 22 април – Международния ден на Земята. Членовете на журито бяха: представител на отдел "Екология" , експерти от "Хуманитарни дейности" и експерти по озеленяването.

Благодарим на всички за участието и за прекрасната фотогалерия от добри примери и красиви цветни пространства!

КЛАСИРАНЕ

25.04.2019 г.   10:35

В Стражица отбелязаха празника на пролетта и младостта - Лазаровден

Един от най-обичаните пролетни празници Лазаровден традиционно отбелязаха в град Стражица. Инициативата за пресъздаване на обичая бе на Общински детски комплекс.

Младите лазарки от СУ "Ангел Каралийчев" с ръководител г-жа Сашка Колева обикаляха къщите в града, пяха песни, танцуваха и наричаха за здраве и плодородие. Облечени в традиционни носии те благославяха стопаните за късмет и берекет през годината. Домакините дариха момите както традицията повелява - с яйца, плодове, сладки.

Счита се, че къща, която е посетена от лазарки е щастлива и благословена, каквото пожелават и те самите чрез своите песни. Лазаруването е български обичай и по традиция се практикува на християнския празник Лазаровден, в събота преди Връбница.

16.04.2019 г.   10:45

Народна радост и кулинарни шедьоври съпътстваха Празника на лопуша в село Бряговица

За трета поредна година в село Бряговица се събраха хора от близо и далеч, за да се повеселят на Празника на лопуша. Изделията, които бяха изкусно подбрани за Празника бяха най-различни – от супи, баници, до торти…

В кулинарната надпревара се включиха пенсионерските клубове и читалища от с. Владислав, с. Кесарево, с. Лозен, с. Царски извор, с. Върбица, с. Сушица, с. Балканци, с. Бряговица, гр. Г. Оряховица, гр. Стражица.

Гости на празника бяха кмета на община Стражица Румен Павлов, зам.-кмет инж. Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, кметове на селата в общината. Лошото време не попречи на прекрасните изпълнения на самодейците от читалищата, изви се традиционното българско хоро, водено от председателя на Общински съвет – Стражица Илиян Маринов.

Докато журито в състав Валентина Цветкова ( сладкарска къща Йо-Виг ), Савка Стоева – гл.експерт "Култура", Добромир Добрев – директор Дирекция "Обща администрация", оценяваше най-вкусните предложения, бе подготвена богата музикална програма, начело с оркестър "Развитие" гр. Стражица,а към края на концертната част журито обяви победителите.

Спонсори на празника бяха мелница "Агис" ООД, фирма "Мони-99" ЕООД, "Пименс" и сладкарска къща "Йо-Виг" с. Бряговица.

КЛАСИРАНЕ

11.04.2019 г.   09:31

Пенсионерите в община Стражица отчетоха дейността си през 2018 година

На 9 април се проведе годишна отчетна конференция на пенсионерските клубове в община Стражица. Председателката Радка Узунова изнесе доклад за културно-масовата дейност за изминалата година на пенсионерските клубове на територията на общината. Отбелязани са всички национални празници, годишнини от важни събития и чествания на исторически личности, имало е много тържества с музика, песни и танци, екскурзии и излети, гостувания в други градове на различни пенсионерски клубове с цел обмяна на опит. Като проблеми бяха посочени на първо място финансовите затруднения на клубовете, както и застаряването на членския състав. Хората от третата възраст благодариха на ръководството на община Стражица за подкрепата при участие на техните състави в певчески надпревари и събития и изказаха своята признателност за поддръжката на пенсионерските клубове. Събитието уважиха Пламен Пенев – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности”, председателят на Общински съвет Стражица - Илиян Маринов, общински съветници и служители от общината. В момента на територията на общината съществуват 16 клуба с цели 599 члена.

05.04.2019 г.   10:11

За таланта възраст няма

На 4 април 2019 година членовете на пенсионерски клуб „Златна есен“ – гр. Стражица бяха домакини на веселия празник – „За таланта възраст няма”. Тематичното тържество бе посветено на Първи април – Деня на хумора и шегата. В него взеха участие всички пенсионерски клубове в община Стражица, като представиха авторски стихове, песни и хумористични сценки. Поздрав към всички бе артистично изиграната сценка от представители на пенсионерски клуб „Ехо от младостта“ с. Сушица, те поздравиха всички приятели и с няколко песни. Празникът премина с бодър дух и много настроение. Всички се увериха, че малко му трябва на човек, за да му се достави истинска радост.

01.04.2019 г.   10:16

СУ „Ангел Каралийчев” тържествено отбеляза своя празник

Тържество по случай празника на училище „Ангел Каралийчев” се проведе на 29 – ти март 2019 год. в Спортна зала гр. Стражица. И тази година възпитаниците на училището ни развълнуваха и впечатлиха с богата музикално-поетична програма. Рецитираха се стихове, пяха се песни, играха се народни танци, драматизираха се приказки. Приветствени слова бяха произнесени от директора на училището Пенка Димитрова и кмета на община Стражица Румен Павлов.Той поздрави преподавателите и учениците като им пожела да продължават да бъдат достойни възпитаници на своето училище. Да бъдат силни, ученолюбиви и смело да следват мечтите си. Гости, уважили празника с присъствието си бяха и секретарят на общината Ренета Василева, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” Пламен Пенев, читалищни дейци, директори на училища и детски градини, бивши ученици на училището.

29.03.2019 г.   09:35

Първа копка в село Камен

Обект "Реконструкция и подмяна на участъци от водопроводната мрежа в селата Кесарево, Камен, Сушица, Асеново и Царски извор, община Стражица, област Велико Търново" обхваща реконструкция на 22 224,50 м. водопроводна мрежа в с. Кесарево, с. Камен, с. Сушица, с. Асеново и с. Царски извор.

В проекта е предвидено да се подменят старите азбест-циментови и поцинковани водопроводи, изградени преди повече от 50 години с нови водопроводи от полиетиленови тръби с висока плътност.

Проектът обхваща и подмяна и на прилежащите сградни водопроводни отклонения до имотите на жители, които се захранват от подменяните водопроводи. В село Камен ще се подменят 3 149, 60 м. водопроводна мрежа по следните улици: ул. "Васил Априлов", ул. "Ал.Стамболийски", ул. "Вела Пеева", ул. "Ален мак", ул. "Васил Левски", ул. "Иван Вазов".

Общата стойност на обект "Реконструкция и подмяна на участъци от водопроводната мрежа в селата Кесарево, Камен, Сушица, Асеново и Царски извор, община Стражица, област Велико Търново" е 7 008 668,75 лв. с ДДС.

На церемонията присъстваха кметът на село Камен Димчо Димов, зам.-кметът на Стражица инж. Георги Бянов, секретарят на общината Ренета Василева, председателят на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов, общински съветници, представители на фирмата-изпълнител, служители от общинска администрация, граждани.

22.03.2019 г.   09:31

Кметът на Стражица Румен Павлов направи първа копка по проект „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища в община Стражица”

Кметът на община Стражица Румен Павлов направи символична "първа копка" по проект „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища в община Стражица.” По традиция церемонията започна с водосвет, отслужен от йеромонах Димитрий, който благослови начинанието и пожела здраве и успех на хората, ангажирани с реализацията. Гости на церемонията бяха зам.- кметът на община Стражица инж.Георги Бянов,изпълнителят по проекта Величко Минев, секретарят на общината Ренета Василева, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, кметове на населени места, общински съветници, екипът по проекта и граждани. За пътя Стражица - Бряговица до отбивката за с. Върбица ремонтните дейности ще обхванат общо 9.6км. В участъка през село Бряговица ще се подменят бордюрите и ще се направят тротоари от двете страни на пътя. За пътя Виноград - Паисий ремонтните дейности ще обхванат 1.5 км. По целите дължини на двата пътя ще бъдат положени тръби за бъдещото прокарване на широколентов интернет. Обща стойност на проекта: 5 667 571,95 лв., от които 4 817 436,16 лв. европейско и 850 135,79 лв. национално съфинансиране или 6 801 086,34лв с ДДС.

20.03.2019 г.   10:33

Тодоровден в село Виноград

Във село Виноград, община Стражица отбелязаха Тодоровден. Проведоха се традиционните за Тодоровден – кушии, както и надпревара за най-красив кон и надбягване с конски впряг/каруца. Към състезанието беше проявен изключително голям интерес, да наблюдават традиционните кушии бяха дошли повече от 300 души от селото и населените места на общината.

Състезанието се проведе на местността "Каптажа". В атрактивното състезание с впрегнати в каруца коне победи Диан Христов с кон Боян. Второ и трето място заеха съответно Марин Евтимов и Димитър Ангелов. Първото място в категорията тодоровденска кушия получи Рашко Михайлов с кобила Мая, а второто и третото място заеха Ахмед Кясимов с кон Роли и Борислав Митев с кон Джамал. Красивият фризиец – конят Тинос на Алберто Ангелов бе удостоен с приза за най-красив кон, последван от стадо коне на Даниел Христов и кон Байрак на Асен Красимиров.

Конете победители бяха окичени с венци, а зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова награди участниците в състезанието с грамоти и купи. Празникът се организира от инициативен комитет с Председател Асен Маринов и община Стражица, спонсор на събитието бе ЧЗК "Шипа"с. Лозен.

КЛАСИРАНЕ Тодоровден 2019 - с. Виноград

ТОДОРОВДЕНСКА КУШИЯ I МЯСТО: Рашко Михайлов, кон – Мая
II МЯСТО: Ахмед Кясимов, кон - Роли
III МЯСТО: Борислав Митев, кон - Джамал

НАЙ-КРАСИВ КОН
I МЯСТО: Алберто Ангелов, кон - Тинос
II МЯСТО: Даниел Христов, стадо коне
III МЯСТО: Асен Красимиров, кон Байрак

НАДБЯГВАНЕ С КОНСКИ ВПРЯГ/КАРУЦА
I МЯСТО Диан Христов, кон - Боян
II МЯСТО: Марин Евтимов
III МЯСТО: Димитър Ангелов, кон - Роска

07.03.2019 г.   12:24

Творческа среща с Румяна Николова

Организираната от община Стражица и Художествена галерия Стражица творческа среща с автора на множество книги и статии - Румяна Николова бе посрещната с интерес от любителите на словото и историята, най-вече от младите родолюбци – децата от клуб „Краезнание” при Общински детски комплекс Стражица. Авторката представи своята последна книга посветена на Матей Преображенски „Защита на православието”. Познатият на всички монах, революционер и съратник на Левски бе представен и в образа му на богослов и просветител, защитник на православната вяра. В авторската документална филмова импресия „Матей Преображенски – съвременникът” , авторката поведе присъстващите по стъпките на „Миткалото” от Светата обител през комитетските организации, а думите на отеца-революционер и мислител сякаш са актуални и днес – истински послания за поколенията на познавач на българската история, Възраждане и народопсихология.

07.03.2019 г.   11:38

Село Сушица отбеляза 54–годишнината от героичния подвиг на Старшина I степен Димитър Атанасов Димитров.

Честването се състоя в дома музей на матроса, където дойдоха зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова,експерти от общинска администрация, Сашка Петрова – директор на НУ „Отец Паисий”, Пламен Кръстев – Председател на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ученици и учители, съселяни. Слово за живота на скромния младеж, спасил военен кораб с 57 души екипаж от пожар, прочете кметът на селото Димитранка Калева. Пред берелефа бяха поднесени венци и цветя, в минута мълчание всички сведоха глава пред саможертвата на героя. Участниците в поклонението с интерес разгледаха експонатите в дома музей на матрос Димитров.

07.03.2019 г.   11:33

Стражица тържествено отбеляза 3-ти март

И тази година подобаващо община Стражица отбеляза Националния ни празник – 3 март. Честването започна пред параклис „Св. Георги Победоносец”, в двора на храм „Рождество Богородично” , издигнат в памет на загиналите руски войни край Стражица. Кметът Румен Павлов, зам.-кметът Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, общински съветници, ученици и учители, общественици, представители на военното формирование поднесоха венци и цветя. Заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужи йеромонах Димитрий. Предвождани от българския трибагреник официалните представители, както и всички присъстващи, в шествие се отправиха към паметника „Майка”. Тържествено слово за смелите воийи и свободата, която са извоювали в името на българския народ, представиха кметът Румен Павлов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. В празничната програма взеха участие НЧ „Развитие-1895” и възпитаници от СУ „Ангел Каралийчев”, които за пореден път доказаха, че нашето славно минало вечно ще живее в сърцата на подрастващите. Събитието завърши с празнична заря.

07.03.2019 г.   11:29

Изобилие от мартеници и поздравления за екипа на Община Стражица

В първия ден на март, кметът на община Стражица Румен Павлов, неговите заместници – инж. Катя Петрова и инж. Георги Бянов, председателят на Общинския съвет – Илиян Маринов, кметският екип и служители от общинска администрация бяха поздравени и закичени с мартенички от ученици от Професионална гимназия по транспорт "Васил Друмев" гр. Стражица.

28.01.2019 г.   10:25

Кметът Румен Павлов посети ДГ "Ангел Каралийчев"

Кметът на община Стражица Румен Павлов, посети Детска градина "Ангел Каралийчев" във връзка със започналата подмяна на оборудването на детските градини на територията на общината.

28.01.2019 г.   10:21

В Стражица се проведе конкурс за детска рисунка „Вредата от употребата на алкохол”

На 12 февруари се проведе конкурса за детска рисунка с надслов: "Вредата от употребата на алкохол", посветена на Празника на виното и любовта – 14 февруари. Изложбата бе организирана от Община Стражица, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните” /МКБППМН/ и Общински детски комплекс – гр. Стражица. Целта на инициативата е децата да повишат знанията си относно вредата от алкохола, да се провокира и повиши нивото на информираност по проблема със спиртните напитки. Авторите на най-добрите рисунки получиха награди и грамоти. Организаторите изказват благодарността си към децата и техните учители за бързата им организация по включване в изложбата.

28.01.2019 г.   10:18

Литературен конкурс "Любовта е свята, а виното е занаята"

Община Стражица връчи наградите в литературния конкурс – „Любовта е свята, а виното е занаята”, организиран съвместно с Общинската организация на пенсионерските клубове в община Стражица. Конкурсът е част от мероприятията, които общината организира за първа година в рамките на Празника на виното и любовта – 14 февруари и се проведе под патронажа на кмета на общината – Румен Павлов. Всички участници се представиха отлично и бяха наградени с предметни подаръци и почетни грамоти

28.01.2019 г.   10:15

Годишна среща на Читалищата в община Стражица

На 31 януари 2019 година от 10.00 часа в сградата на общинска администрация Стражица, се проведе годишна среща на Читалищата със ръководството на общината. На него присъстваха зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, директор Дирекция „Хуманитарни дейности” Пламен Пенев, гл. експерт „Култура” Савка Стоева. На срещата бяха разгледани въпроси, свързани с културния календар на общината, субсидиите, ремонта на читалищните сгради, идеи за съвместни културни мероприятия, актуални проблеми, касаещи самодейците. Читалищните дейци бяха похвалени от ръководството на община Стражица за неуморния труд през изминалата година, активното участие в културния календар на общината, за техния професионализъм и личната ангажираност, за всеотдайността им в развитието на културния живот в населените места от общината.

18.01.2019 г.   11:15

В Община Стражица приключиха ремонтните дейности на административната сграда на БКС

В Община Стражица приключиха ремонтните дейности на административната сграда на БКС по проект: "Изпълнение на пакет мерки за повишаване на енергийната ефективност в Административна сграда на Общинска администрация; Административна сграда на БКС и сграда на ОДЗ "Ангел Каралийчев" - гр. Стражица". Целта на проекта бе подобряване на административната инфраструктура и постигане на високо ниво на енергийна ефективност.
За изпълнение на обекта община Стражица получи 111 629,26 лв. безвъзмездна финансова помощ от Инвестиционна програма за климата на Национален Доверителен Екофонд. Програмата финансира проекти, които водят до директно или индиректно намаляване на емисиите на парникови газове.
Изпълнени са следните енергоспестяващи мерки за сградата: "топлинно изолиране на външни стени", "топлоизолация на покрив", "подмяна на дървена и метална дограма с нова рvс", "повишаване на ефективността на отоплителната инсталация, чрез автоматично управление и температура с понижение", "повишаване на ефективността на отоплителната инсталация, чрез повишаване на коефициента на полезно действие на топлоотдаване", "повишаване на ефективността на отоплителната инсталация, чрез повишаване на ефективността на разпределителната мрежа", "повишаване на ефективността на отоплителната инсталация, чрез повишаване на ефективността на топлоотдаване". Изпълнените мерки ще доведат до намаляване разхода на топлинна енергия за отопление и спестяване на емисии въглероден диоксид.

17.01.2019 г.   09:02

Община Стражица посрещна сурвакарчета на празника Василица.

Сурвакарчета от СУ „Ангел Каралийчев”, посетиха общинската администрация в Стражица по повод Банго Васил – ромската Нова година. С автентични саморъчно направени сурвакници учениците сурвакаха за здраве и берекет общинския кмет Румен Павлов, зам.-кметовете инж. Георги Бянов и инж. Катя Петрова, председателя на Общинския съвет Илиян Маринов и служители на администрацията. Малките сурвакари получиха по традиция торбички с лакомства от ръководството на общината. Инициативата и тази година е на Център за междуетически диалог и толерантност „Амалипе“, за да отбележат и представят богатството на ромската култура и нейните връзки с културата на останалите етноси в България.Oсвен популяризиране на традициите тези инициативи утвърждават толерантността между общностите в общината.

14.01.2019 г.   11:54

Йордановден в Стражица и Бряговица

И тази година в Стражица и Бряговица по традиция бе почетен християнския празник Богоявление Йордановден След тържествена литургия в църквата в Стражица бе извършено ритуално хвърляне на кръста. Студеното време и обилният снеговалеж не попречиха след него в студените води на Голяма река да скочат 5 куражлии. Пред погледите на множеството, събрало се за да наблюдава ритуала, пръв до заветната цел стигна Станимир Иванов. Той получи благословията на отец Димитрий и парична награда от зам.-кмета на община Стражица инж. Катя Петрова. В Бряговица също отбелязаха Богоявление. Йеромонах Димитрий направи и т.нар. Богоявленски водосвет /освещаване на водата/ пред сградата на кметството. След службата свещеникът хвърли кръста в ледените води на река Лефеджа, а сред смелчаците, престрашили се да влязат в ледено студената вода, пръв до него достигна Галин Славев.

02.01.2019 г.   10:50

Община Стражица посрещна Новата година с кръшни хора и празнична заря

С много настроение, музика и пожелания за една по-добра година – така Стражица посрещна 2019-та година. Десетки граждани се стекоха към площада пред общината, за да присъстват на традиционната Новогодишна наздравица. Кметът на общината Румен Павлов отправи своите благопожелания малко след полунощ. Той благодари на стражичани за подкрепата и им пожела здрава, мирна и благодатна 2019-та година. Деца от СУ "Ангел Каралийчев" сурвакаха градоначалника, председателя на Общинския съвет Илиян Маринов и заместник-кмета инж. Катя Петрова, наричаха пожелания за здраве и плодородие. Кулминацията на празника беше красивата празнична заря, която озари града малко след полунощ, придружена от кръшни хора, много усмивки и настроение.