09.03.2021 г.   15:05
В Сушица се поклониха пред подвига на старши матрос Димитър Димитров

Днес се навършват 56 години от онзи паметен ден, в който в пантеона на героите на България е записано едно ново име, името на Старши матрос Димитър Димитров.
В къщата музей на матроса в село Сушица, своят почит към паметта на героя изразиха зам.-кметът на Община Стражица - инж. Катя Петрова, народният представител - Валентин Ламбев, общински съветници, жители и гости на селото.
Слово за живота на скромния младеж, извървял без колебание пътя към подвига прочете кметът на Сушица Надка Никова.
Пред берелефа венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от Кметство Сушица, Общинска администрация Стражица, НЧ „Станчо Станчев 1896” с. Сушица, граждани и общественици.
Участниците в поклонението имаха възможността да разгледат експонатите в музейната сбирка.

04.03.2021 г.   15:32
Полагане на венци и цветя в знак на признателност към героите, пожертвали се за Освобождението на България

Честването на Националния празник започна с заупокойна молитва и благодарствен молебен пред параклис „Св. Георги Победоносец”, отслужен от йеромонах Димитрий.
Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени от кметът Румен Павлов, зам.-кметът инж. К.Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, от Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса в гр. Стражица, Национален съюз Единение – клон Стражица, СУ „А.Каралийчев”, ДГ „А.Каралийчев”, ПП „Герб” Стражица, ОбС на БСП Стражица, Църковното настоятелство при храм „Рождество Богородично”.
Предвождани от българския трибагреник официалните представители и всички граждани, се отправиха в шествие към паметника „Майка”.
Тържествено слово за смелите воини и свободата, която са извоювали в името на българския народ, представиха кметът Румен Павлов и народният представител от БСП - Явор Божанков, който беше специален гост на мероприятието.
Празничната програма завърши с изпълнения на възрожденски песни, представени от НЧ „Развитие-1895” и ученици от СУ „Ангел Каралийчев” и празнична заря.
Поради епидемичната обстановка, церемонията премина в съкратен вариант и при спазване на всички противоепидемични мерки.

22.01.2021 г.   9:19
Ромската Нова Година

На 14 януари ромската общност отбелязва Ромската Нова година - един от най-големите и най-почитани празници от всички ромски групи у нас. Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий.
По традиция на Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве и късмет.
По повод празника и тази година Общинска администрация Стражица посрещна скъпи гости.
Кметът на община Стражица Румен Павлов, зам.-кметовете инж. Катя Петрова и инж. Георги Бянов и председателя на Общинския съвет Илиян Маринов бяха сурвакани и наричани за здраве и късмет по повод настъпването на Ромската Нова година.
За изявата си сурвакарчето получи подаръци от ръководството на общината.
Инициативата е на Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, за да отбележат и представят богатството на ромската култура и нейните връзки с културата на останалите етноси в България.
Oсвен популяризиране на традициите тези инициативи утвърждават толерантността между общностите в общината.

11.01.2021 г.   14:27
Торта във формата на линейка подари на медиците от Спешна помощ в Стражица кметът на общината Румен Павлов

Повод за сладкият подарък стана получаването на нов спешен автомобил за филиала в гр.Стражица, осигурен от Министерството на здравеопазването.
Кметът Румен Павлов поздрави лично д-р Стефка Ламбева – ръководител на екипа, като изрази своето задоволство от работата на всички медици, включително и във връзка с борбата срещу Ковид-19 на територията на цялата община.
Новият автомобил, оборудван с най-модерната апаратура за спешни случаи и професионализма на екипите в спешната помощ са гаранция за запазване на здравето и живота на всички жители на нашата община, каза в своето обръщение кметът Румен Павлов.
Д-р Стефка Ламбева благодари на кмета за признанието и си пожела Новата 2021 година да бъде по-спокойна, по-здрава и да донесе много радости в домовете на всички колеги от т.нар. „първа линия”, включително и личните лекари и всички специалисти от доболничната помощ.


23.12.2020 г.   11:36
Успешно приключи Коледния литературен конкурс

23.12.2020 г.   11:31
Дядо Коледа посети Община Стражица
11.09.2020 г.   11:30
Фестивал на българската патриотична песен „За теб България” се проведе в Сушица

Успешно се проведе първото издание на Фестивал на българската патриотична песен „За теб България” в Сушица.
Фестивалът се посвещава на Старшина първа степен Димитър Атанасов Димитров. Неговата саможертва е достоен пример за мъжество, воински дълг и патриотизъм.
С този фестивал, организиран от НЧ „Станчо Станчев 1896”, Сушица отдаде още веднъж почит на героя и предадоха неговия пример на идните поколения.
Кметът на селото Надка Никова откри събитието и пожела успех на участниците, а публиката се наслади на прекрасните изпълнения с патриотична насоченост.
Гости на празника бяха: заместник кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, директор дирекция „Хуманитарни дейности” Пламен Пенев, Капитан I ранг Ваньо Мусински - заместник-командир на флотилия бойни и спомагателни кораби и капитан I ранг Николай Николов - заместник-командир на Пункт за базиране Варна.
Във фестивала взеха участие следните състави: Мъжка вокална група при НЧ „Развитие 1895“ гр. Стражица, Народен хор при НЧ „Възпитател 1895“ и ПК „Здравец“, с. Кесарево, НЧ „Самообразование“- с. Бряговица, Детска вокална група „Чичопей“ при НЧ „Иван Вазов 1893“, с. Първомайци, Женска певческа група при НЧ „Възпитател 1896“, с. Камен, Детска вокална група „Каменски звънчета“ – НЧ „Възпитател“ с. Камен, Фолклорна група при НЧ „Напредък 1921“ – с. Шумата, община Севлиево, Вокална група при НЧ „Правда 2010“ – с. Горски Сеновец, Дует „Надежда“ НЧ „Надежда“ - с. Балканци, Женски народен хор при НЧ „Станчо Станчев 1896“ с. Сушица, Александър Георгиев, Светла Иванова.
Всички участници получиха статуетки и грамоти, а специалните награди отидоха при:
- Награда на фестивала „За теб България”, статуетка „Живият пламък” - Вокална група при НЧ „Правда 2010“ – с. Горски Сеновец;
- Награда на кмета на Община Стражица - Детска вокална група „Чичопей“ при НЧ „Иван Вазов 1893“, с. Първомайци;
- Награда на командира на Пункт за базиране гр. Варна капитан I ранг Николай Николов– Детска вокална група „Каменски звънчета”
- Награда на зам.командир на флотилия бойни и спомагателни кораби ВМС капитан I ранг Ваньо Мусински – Женска певческа група при НЧ „Възпитател 1896” с. Камен

14.08.2020 г.   11:30
СТРАЖИЦА ПОЧЕТЕ 100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА РАЧКО ЯБАНДЖИЕВ

Във връзка със 100-годишнината от рождението на големия български актьор Рачко Георгиев Ябанджиев, беше поставен барелеф на летния театър в Стражица, който носи неговото име. Роден на 29 май 1920 година, почитаният от съгражданите си и любимец на поколения българи народен артист е изиграл запомнящи се роли на сцената на Народния театър „Иван Вазов” и в десетки български филми, като най-емблематични остават Хитър Петър, в едноименния филм, Коста Деянов в „Селкор”, Панайот Волов в „Под игото” и много други.
Барелефът с височина 90 см. и широчина 76 см. е дело на скулптора Кирил Георгиев. Монтиран е към фасадата на „ЛЕТЕН КИНО ТЕАТЪР-РАЧКО ЯБАНДЖИЕВ“. Проекта е финансиран от Община Стражица. Кметът на общината Румен Павлов заяви, че е нужно да се отдава благодарност и почит на личностите прославили нашия град, като по този начин възпитаваме и децата си на уважение и признателност към тези, които са дали много за духовното развитие на нашата страна.
Идеята на ръководството трябваше да бъде осъществена още на 29 май, на връх рождения ден на актьора, когато традиционно се провеждат и „Каралийчевите дни”. Кметът Румен Павлов сподели, че във връзка с пандемията от коронавирус (COVID-19), реализацията на проекта беше отложена за м. август.

07.08.2020 г.   15:47
Реконструкция и оборудване на площадки за игра в ДГ „Ангел Каралийчев“ и ДГ „Сава Цонев“, гр. Стражица

На 05.08.2020 г. се откри строителната площадка на обект: „Реконструкция и оборудване на площадки за игра в ДГ „Ангел Каралийчев“ и ДГ „Сава Цонев“, гр. Стражица”, във връзка с реализацията на проект № BG06RDNP001-7.007-0016. За изпълнението на проекта Община Стражица е сключила договор за финансиране с Държавен фонд „Земеделие” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.
При изпълнението на проекта са предвижда да бъде извършен частичен ремонт на съществуващите дeтски площадки и подмяна на всички детски съоръжения за игра в дворовете на Детска градина „Ангел Каралийчев и Детска градина „Сава Цонев”, гр. Стражица.

07.08.2020 г.   15:42
Община Стражица започва реализацията на проект за реконструкция и рехабилитация на улици и тротоари

Община Стражица започва реализацията на проект за реконструкция и рехабилитация на улици и тротоари в град Стражица и селата Камен и Кесарево.
За изпълнението на проекта Община Стражица е сключила договор за финансиране с Държавен фонд „Земеделие” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.
Срокът за изпълнение е 3 месеца.

03.08.2020 г.   14:57
Мост на желанията

Община Стражица и Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните организираха инициативата „Мост на желанията”.
С трудотерапия и забавление се създаде едно ново модерно-развлекателно място в Стражица. Въпреки горещото време децата с огромен ентусиазъм превърнаха моста, свързващ алеята на Градски парк със Стадиона в Стражица, в истинска дъга.
Пъстрите цветове грейнаха по парапетите и направиха това място ново и приветливо.
На мястото се постави табела, указваща името на атракцията „Мост на желанията”, а децата символично „заключиха” своите желания с катинарчета.

29.07.2020 г.   16:05
Дирекция „Бюро по труда” в Стражица организира трудова борса

Днес в клуба на пенсионера в Стражица се проведе трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда”.
Целта на трудовата борса е популяризиране на свободните работни места от основните работодатели в града.
На срещата присъстваха представители на фирмите: „Пименс” ЕООД, „Корадо-България” АД, „Мони-99” ЕООД, „Метатрим” ООД, „Хлебозавод – Стражица” ЕООД, „Велпа – 91” АД, ЕТ „ССС –Стефка Славева”, „Ралица Павлова”.
Работодателите представиха дейността си, обявиха свободните места в своята сфера и имаха възможност да проведат разговори с безработните лица.
Също така бяха запознати с новите проекти и мерки в периода на епидемичната обстановка в страната.
На мероприятието присъстваха 44 безработни лица.

29.07.2020 г.   15:59
В село Камен се отбеляза 100 годишнината от рождението на подпоручик-летец Димитър Сотиров

Героят подпоручик-летец Димитър Сотиров, участвал в двете фази на Втората световна война, бе почетен с поднасяне на венци и цветя и едноминутно мълчание в село Камен.
По предложение на Иван Коев – председател на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България, беше обсъдено предложение за изграждането на паметен знак, увековечаващ подвига на героя.
На събитието присъстваха: зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, кметът на село Камен Иван Калчев, представители от общината, общински съветници, общественици.

09.07.2020 г.   16:14
Извънредно заседание на Общинската преброителна комисия

На свое извънредно заседание от 08.07.2020 г. Общинската преброителна комисия в Стражица, взе решение за разпределението на регистраторите по райони в град Стражица и всички населени места от състава на община Стражица.
След 11.07 започват обходите по места, въз основа на които ще се съставят преброителните списъци за активния период на преброяването, който ще стартира в началото на 2021 година.
Регистраторите ще се легитимират със служебни карти и гражданите е препоръчително да им оказват съдействие, след като се убедят в тяхната самоличност с цел предотвратяването на евентуални опити за измами.

09.07.2020 г.   16:05
Общинската преброителна комисия в Стражица проведе своето първо заседание

Във връзка с предстоящото преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година, назначената със Заповед №РД-05-531/09.06.2020г. на председателя на НСИ временна Общинска преброителна комисия проведе своето първо заседание. Същото беше открито от председателя на комисията г-жа Ренета Василева - секретар на общината и водено от г-н Ивайло Милонов – старши експерт в ОСИ В.Търново и секретар на комисията. На заседанието присъства и г-н Борислав Борисов - началник на отдел "Статистически изследвания” гр. Велико Търново. Съгласно дневния ред беше приет правилник за дейността на комисията и организационен план за дейностите по подготовката и провеждането на преброяването на населението и жилищния фонд на територията на общината. Предстои да бъдат определени регистратори, които да извършат предварителен обход за събиране и актуализиране на информацията за жилищните сгради и адресите с цел райониране на територията на контролни райони и преброителни участъци необходими за съставянето на преброителните списъци. Този процес трябва да приключи до 15 септември, след което ще бъдат определени преброители и контрольори, които ще извършват реалното преброяване, което ще стартира на 22 януари 2021г. първо с възможност за електронно преброяване и след 31 януари до 15 февруари с.г. на хартиени карти.
Допълнително ще бъде проведена разяснителна кампания сред населението за нейните цели и начините на провеждането и.

17.06.2020 г.   19:29
Община Стражица награди участниците в Каралийчевите дни на културата

В международния ден на приятелството, Община Стражица и Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни наградиха участниците в Каралийчеви дни 2020. Поради епидемиологичната обстановка в страната, за първи път форумът се проведе във виртуална среда.
Организирани бяха два онлайн конкурса – литературен конкурс „Аз като герой от любимата ми приказка на Ангел Каралийчев” и конкурс за детска рисунка на тема „Спомен от карнавала на приказките”.
При тази богата палитра от детски мечти, сътворени с четката и перото, творчество и талант, задачата на журито се оказа доста трудна, защото рисунките са много хубави, а разказите на децата – вълшебни и истински.
За отличното си представяне всички участници получиха грамоти и предметни награди.
Наградите връчи заместник кметът и председател на МКБППМН инж. Катя Петрова.

26.05.2020 г.   13:52
Община Стражица изпрати своите зрелостници

Община Стражица тържествено изпрати изпрати Випуск 2020. Изпращането се проведе при спазване на мерките за безопасност по време на пандемията и в двете училища в града: СУ „Ангел Каралийчев” и ПГТ „Васил Друмев”. Випускниците бяха приветствани от директорите на училищата г-жа Пенка Димитрова и г-жа Румяна Илиева. По традиция абитуриентите получиха символите на град Стражица от зам.кметът на общината инж.Катя Петрова и Председателят на Общинския съвет г-н Илиян Маринов.

26.05.2020 г.   10:48
Община Стражица постави символичен старт на Каралийчеви дни 2020

Без неизменния детски смях и слънчеви усмивки, но с прекрасно време и венец цветя днес бе даден символичен старт на Каралийчеви дни 2020.
Зам.кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, секретарят на общината Ренета Василева и общински служители поднесоха венец и се поклониха пред Вълшебника на приказките, нашият съгражданин Ангел Каралийчев.
Напомняме на всички участници, че очакваме с нетърпение да се включат в двата общински конкурса: "Аз като герой от любимата ми приказка на Ангел Каралийчев" (конкурс за есе, приказка,разказ, съчинение), и "Спомен от карнавала на приказките" (конкурс за детски творби на изобразителното изкуство).
Каралийчевите дни ще бяха отбелязани и чрез инициативата „Маратон на четенето”. Ученици от СУ „Ангел Каралийчев” и техни родители четохаонлайн любими приказки на Ангел Каралийчев.

29.04.2020 г.   12:38

Сушица се поклони пред подвига и героизма на старшина I степен Димитър Димитров

В с. Сушица за 55-ти път почетоха паметта на мирновременния герой на селото - старшина първа степен Димитър Димитров, спасил от гибел бойния кораб и другарите си по време на учение във Военноморския флот с цената на своя живот.
Пред барелефа в родната му къща бяха поднесени венци и цветя, след което участниците в поклонението разгледаха музейната експозиция в дома музей на матроса.
Да почетат паметта на матроса дойдоха: почетен караул от дивизиона, в който е служил, воден от заместник-командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Ванъо Мусински, капитан I ранг Петко Якимов – командир на ПБ Варна, капитан I ранг Божидар Иванов – командир на 1 дпк, представители на Клуб "Първи дивизион патрулни кораби", полковник Иван Маламов - началникът на Националния военен университет и неговия заместник полковник Евгени Пенчев, Огнян Панов – морски клуб „Козлодуй”, Катя Петрова – зам.-кмет на община Стражица, Илиян Маринов – председател на Общински съвет Стражица, общински съветници, кметове и кметски наместници от община Стражица.
Възпоменателната церемония продължи с литературно-музикална програма в салона на читалището в Сушица, а слово за живота и героичната смърт на Димитър Димитров прочете кметът на селото Надка Никова.
Вечерта в центъра на селото се проведе внушителна заря-проверка, в която взеха участие представителни роти и военен оркестър от Военен университет „Васил Левски” във Велико Търново.

5.03.2020 г.   10:00

Община Стражица отбеляза Националния празник – 3 март

С тържествено честване пред паметника „Майка”, Стражица отбеляза 142 години от Освобождението.
Честването започна пред параклис „Св. Георги Победоносец”, в двора на храм „Рождество Богородично” , издигнат в памет на загиналите руски войни край Стражица.
Кметът Румен Павлов, зам.-кметът Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, общински съветници, ученици и учители, общественици, представители на военното формирование поднесоха венци и цветя.
Заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужи йеромонах Димитрий. Предвождани от българския трибагреник официалните представители, както и всички присъстващи, в шествие се отправиха към паметника „Майка”.
Тържествено слово за смелите войни и свободата, която са извоювали в името на българския народ, произнесоха кметът Румен Павлов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов.
Празничната програма продължи с изпълнения на ученици от СУ „Ангел Каралийчев” и обичани патриотични песни на НЧ „Развитие-1895”, възхваляващи героичния подвиг, великото дело на опълченците и славното минало на нашия народ.
Събитието завърши с красива тържествена заря.

5.03.2020 г.   09:54

„Пробуждане с хоро” в Стражица

На 3 март - Националния празник на България, Стражица се включи в общобългарската инициатива „Пробуждане с хоро“. Инициативата и тази година събра позитивната енергия на стражичани, обединени около силата на духа, както и красотата на българския фолклор, когато хванати за ръце показват на всички своята своята идентичност и единение.

02.03.2020 г.   10:30

Мъжка сватба вдигнаха в Сушица

В село Сушица се проведе традиционният хумористичен български обичай „Мъжка сватба“ организиран от НЧ "Станчо Станчев 1896”. Обичаят се празнува всяка високосна година на Сирни Заговезни, като целта е да се подканят старите ергени да се задомят.
На колоритния ритуал присъстваха заместник кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, общински съветници, кметове на населени места, самодейци и жители на селото. Всички участници в сватбата са мъже, облечени в женски дрехи. Традицията се спазва за здраве и плодородие. Обичаят съществува от `30-те години на миналия век, като в началото се е правил всяка година, а впоследствие - на високосна година.

02.03.2020 г.   10:24

Община Стражица отбеляза 150 – годишнината от учредяването на Българската Екзархия

С тържествен камбанен звън и молебен в храм "Рождество Богородично" , Община Стражица отбеляза 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия.
На тържествения молебен, отслужен от йеромонах Димитрий присъстваха зам.-кметът на община Стражица - инж. Катя Петрова, председателят на Общинския съвет - Илиян Маринов, секретарят на Общината Ренета Василева, ученици от СУ "Ангел Каралийчев".
Вечна и блажена да бъде паметта на всички поборници на свободния православен български дух!
Честита и благословена 150-годишнина от учредяването на Българската Екзархия!

18.02.2020 г.   10:22

ОБЩИНА СТРАЖИЦА ПРИЕ ГОДИШЕН БЮДЖЕТ ОТ 13 471 844 ЛВ.

На свое редовно заседание, Общинският съвет прие бюджета на Община Стражица за 2020 година.
Общата рамка ще бъде в размер на 13 471 844 лв. В това число делегирани от държавата дейности са 8 365 121 лв.., собствените приходи са 5 106 723лв.
Кметът на общината Румен Павлов определи Бюджет 2020 като реалистичен и напълно балансиран, с оглед неговото изпълнение.
Целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 725 500 лв., но и през тази година Общината е заложила изпълнението на няколко проекта с европейско финансиране.
Това допълнително ще доведе до подобряване качеството на живота на хората, повишаване на административния капацитет чрез подобряване извършването на административни услуги и създаването на благоприятна среда за развитие на бизнеса и инвестициите. В тази връзка беше презентирана инвестиционната програма на Общината за 2020 година.
Предвижда се реконструкция и подмяна на участъци от водопроводната мрежа в с. Кесарево, с. Камен, с. Сушица, с. Асеново и с. Царски Извор, „Реконструкция и оборудване на площадки за игра в ДГ „Ангел Каралийчев” и ДГ „Сава Цонев” гр. Стражица, Реконструкция и рехабилитация на улици в гр. Стражица и община Стражица, „Изграждане на футболно игрище в кв. 63, гр. Стражица”.
Продължава изпълнението на социалните проекти на Общината:
- „Преходно жилище за деца от 15 до 18 години” гр. Стражица;
- „Услуги за ранна детско развитие в община Стражица”;
- „Интеграция на уязвими групи в община Стражица”;
- Местни инициативи за заетост;
- „Патронажна грижа в общините Елена, Златарица, Лясковец и Стражица”
Предвидените средства за пенсионерските клубове са на стойност 24 400 лв., средствата за спортните клубове и общински мероприятия са 57 350 лв.,а средствата за чествания и празници в Община Стражица е 55 000 лв.
Председателят на Общински съвет Стражица Илиян Маринов пожела успех на кмета и общинската администрация в изпълнението на заложените в бюджета за 2020 година дейности. Той изрази и убеждението си, че с този бюджет Общината залага на балансирано и разумно разходване на средствата, както и чрез умело използване на средства от европейските фондове.

18.02.2020 г.   10:15

Община Стражица отбеляза Трифон Зарезан с ритуално зарязване и конкурс за най-добро домашно вино

Празникът на винарите и лозарите Трифон Зарезан бе отбелязан в Стражица. Зам.- кметът на община Стражица инж. Георги Бянов, по стар български обичай, заряза лозята. Той изпълни ритуала в двора на храм „Рождество Богородично” за здраве и берекет през цялата година. Събитието за празника, организирано от Община Стражица и НЧ „Развитие 1895” продължи пред сградата на общинска администрация, където председателят на Общинския съвет Илиян Маринов откри народното тържество и пожела новата година да бъде здрава и плодородна. НЧ „Развитие 1895“, изнесоха богата фолклорна програма в духа на традицията на празника. Интересна част от програмата бе конкурса за най-добро домашно вино, който се проведе в две категории – бяло и червено. Над 10 от най-хубавите вина от Стражица участваха в конкурса, а най-сладките бяха отличени с почетни грамоти и предметни награди. Празникът завърши с кръшни хора и богата почерпка за всички присъстващи.
КЛАСИРАНЕ В КОНКУРС ЗА НАЙ-ДОБРО ДОМАЩНО ВИНО
НАЙ-ДОБРО ДОМАШНО ЧЕРВЕНО ВИНО: I МЯСТО – КЕРА ДИМИТРОВА, II МЯСТО – СВЕТОСЛАВ ДИМИТРОВ, III МЯСТО – ЕЛЕНА ПАВЛОВА
НАЙ-ДОБРО ДОМАШНО БЯЛО ВИНО: I МЯСТО – ИВАН ВЕНКОВ, II МЯСТО – СВЕТОСЛАВ ДИМИТРОВ, III МЯСТО – ИВАН ЙОРДАНОВ

29.01.2020 г.   15:05

Годишна среща на народните читалища в Община Стражица

На 28 януари в Заседателната зала на общинска администрация се проведе работна среща с представителите на читалищата. Поводът беше разпределянето на субсидиите на народните читалища на територията на Община Стражица за 2020 година. На срещата бяха разгледани въпроси, свързани с културния календар на общината, идеи за съвместни културни мероприятия, актуални проблеми, касаещи самодейците. Читалищните дейци бяха похвалени от ръководството на община Стражица за неуморния труд през изминалата година, активното участие в културния календар на общината, за всеотдайността им в развитието на културния живот в населените места от общината. Общо шестнадесет читалища на територията на община Стражица се субсидират от държавния бюджет през 2020 година. Средствата се определят от Министерство на културата.

16.01.2020 г.   14:36

Сурвакарчета поздравиха ръководството на Община Стражица по повод ромската Нова година

По повод ромския празник – Василица, когато ромите отбелязват Нова година, сурвакарчета от СУ "Ангел Каралийчев" посетиха община Стражица, за да сурвакат за здраве и късмет общинското ръководство и служители от Общинска администрация.
С автентични, саморъчно направени сурвакници учениците сурвакаха за щастие и берекет зам.-кметовете инж. Георги Бянов и инж. Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов и служители на администрацията.
В Бряговица към смелчаците, които се бориха да извадят кръста от ледените води на р. Лефеджа се присъедини и председателят на Общинския съвет в Стражица - Илиян Маринов. Благословията тази година в селото получи Георги Дяков. И двамата смели мъже получиха почетни грамоти и парични награди, връчени от инж. Георги Бянов – зам.кмет на община Стражица.

08.01.2020 г.   15:26

Смелчаци се потопиха в ледените води на Голяма река и Лефеджа на Йордановден

Третият по значимост и един от най-очакваните християнски празници Йордановден бе отбелязан в община Стражица. С тържествена литургия и велик водосвет в храм "Рождество на Света Богородица" в Стражица, отслужени от йеромонах Димитрий започна големият християнски празник. .
Празникът продължи с Литийно шествие до моста до Градския стадион, където йеромонахът хвърли във водите Богоявленския кръст. Пръв до него стигна Галин Славев от Стражица.
В Бряговица към смелчаците, които се бориха да извадят кръста от ледените води на р. Лефеджа се присъедини и председателят на Общинския съвет в Стражица - Илиян Маринов. Благословията тази година в селото получи Георги Дяков. И двамата смели мъже получиха почетни грамоти и парични награди, връчени от инж. Георги Бянов – зам.кмет на община Стражица.

06.01.2020 г.   10:00

Община Стражица посрещна новата 2020 година

В новогодишната нощ десетки граждани се стекоха към площада пред общината, за да присъстват на традиционната Новогодишна наздравица.
Кметът на община Стражица Румен Павлов отправи своите благопожелания малко след полунощ. Той благодари на стражичани за подкрепата и им пожела здрава, мирна и благодатна 2020-та година. Деца от СУ "Ангел Каралийчев" сурвакаха градоначалника, председателя на Общинския съвет Илиян Маринов и заместник-кмета инж. Катя Петрова, наричаха пожелания за здраве и плодородие.
След приветствието на градоначалника, в първите мигове на Новата година, площадът бе озарен от тържествена заря, придружена от кръшни хора, много усмивки и настроение.