17.10.2018 г.   15:30

Седмият Международен фестивал на Житената питка - съпреживяна радост за малки и големи

Които бяха в Стражица ще помнят. Които не бяха, но непременно ще дойдат по време на бъдещите празници, ще гледат снимки и ще четат в новините. Стражица е мястото да ги докосне магията на един истински Каралийчев свят, който се отдалечава от нашето съвремие, но все по-силно ни привлича със силата на духа, с красотата на вековните традиции, предавани от баби на внуци и от родители на деца, но винаги с верния генетичен код на родното, българското, непреходното. Седмият Международен фестивал на Житената питка в Стражица беше среща на мъдростта с дръзновението на младостта. А за пореден път преоткрихме, че полетът на мечтите винаги започва от вълшебствата на някоя любима приказка, която сме чули или прочели в детството и я носим цял живот в сърцето и душата си. Йеромонах Димитрий, предстоятел на православния храм „Рождество на Света Богородица” освети голямата Житена питка и нейните по-малки посестрими, опечени по традиция от Хлебозавод „СТРАЖИЦА” и поръси домакини и гости с благослов за здраве и благоденствие. Сред гостите бяха народните представители Весела Лечева, Станислава Стоянова и Явор Божанков, кметът на община Павликени Емануил Манолов, зам.-областният управител инж. Детелина Борисова, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, вицеконсулът на генералното консулство на руската федерация в град Русе Иван Юриевич, самодейци от община Мездра, Попово, Свищов, Горна Оряховица, Враца и приятелите ни от община Болинтин Вале в Румъния. Гостите не само гледаха, но се потопиха и в завихрената магия на народните обичаи, представени на сцената и в шатрите на участниците. Оживяха автентични картини от обичаи, които читалищните самодейци, училищата, детските градини и пенсионерските клубове проучват, съхраняват и показват на публиката. За всеки имаше възможност да се изяви, да попита, да опита и да запомни този празник с най-милите неща, докоснали сърцето и душата му. На празничната магия бяха подвластни всички - от най-малките до най-големите. Житената питка полетя от Стражица виртуално към всички точки на света, за да се върне на 16 октомври следващата година. Ще намине и край нивката, като завеят снеговете – да провери на топло ли е житцето! А ние винаги ще препрочитаме най-любимата си приказка за нея, написана от нашия съгражданин Ангел Каралийчев. Тази година домакини и гости отново се поклониха пред бюст-паметника на писателя, а Весела Лечева и кметът Румен Павлов поднесоха венец.

Безбройни като житни зърна бяха раздадените награди на фестивала

На VII Фестивал на Житената питка взеха участие 41 групи участници, от община Стражица, община Свищов, община Горна Оряховица, с. Руска Бела, общ. Мездра, от гр. Враца, 8 детски колектива и един от побратимената на Стражица румънска община Болентин Вале. Броят на участниците е над 600 души, те се включиха във всички инициативи на фестивала. В конкурса „Никой не е по-голям от хляба” взеха участие 28 групи участници. Те бяха оценени от журито в две категории – „Пресъздаване на народен обичай” /В изложбените площи на фестивала – там първо място зае НЧ „Възпитател Кесарево 1895”. Те представиха обичая „Сирни заговезни”. В категорията „Възстановка на народен обичай”/на фестивалната сцена/ първото място заеха представителите на НЧ „Възпитател –Камен 1896” – те пресъздадоха обичая „Начало на сеитбата”. В конкурса „Житената питка” състезанието също бе оспорвано – състезаваха се 25 сладки и 37 солени изделия. Първото място в категорията „Солени тестени изделия” спечели „Питка слънчоглед”, приготвена от ПК „Надежда” с. Нова Върбовка, а в категорията „Сладки тестени изделия” първо място спечелиха колективите от с. Благоево с „Халвички”. В Музикалната програма на фестивалната сцена се изявиха 14 групи участници, които се погрижиха за празничната атмосфера във фестивалния ден. Освен наградите във конкурсите на фестивала, награди получиха и всички детски колективи от основния спонсор на фестивала на Житената питка – „Хлебозавод Стражица”. Петима от участниците във Кулинарния конкурс получиха материални награди от Иван Звездев за своите тестени изделия. Специалната награда на фестивала получиха колективите от с. Мирово. Наградата на журито заслужиха представителите на с. Горски Сеновец. А голямата награда на Кмета на общината бе присъдена на НЧ „Развитие 1895” гр. Стражица.

17.10.2018 г.   14:10

„ФОЛКСТРАЖ” събра в Стражица девет състава от страната

Този все още нов фолклорен фестивал след второто си издание вече може да се счита за утвърден. На сцената излязоха инструменталисти и певици, заслужили признание не само в селищата по местоживеене, но и на сцените на най-престижните фестивали в страната. Кметът на общината Румен Павлов откри събитието и пожела успех на участниците, а публиката се наслади на майсторството и пъстрата палитра народни песни и хора. Най-нетърпеливите завихриха и неизбежното хоро в центъра, а хубавото време даде възможност за весели игри и приятни занимания и на най-малките от публиката. Организаторите от община Стражица и народно читалище „Развитие 1895” могат да се гордеят с високото ниво, което си извоюва „ФОЛКСТРАЖ”. Сцената прие девет народни състава: Народен оркестър "ОНИКС" - Горна Оряховица, Битов народен оркестър "ВИНОГРАД", Народен оркестър "РАЗВИТИЕ" – Стражица, Оркестър към НЧ "Гео Милев" – Раднево, Народен оркестър "ФОЛКЛОРЕН ИЗВОР" - с. Царевец, Оркестър "ЕЛИТ ФОЛК" – Лясковец, Оркестър за народна музика към Детско-юношески фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЧЕ" - Велико Търново, Фолклорна група "Ха, НАЗДРАВЕ!" – София, и Инструментална група "ПАЛАМАРЦА" - с. Паламарца, община Попово. Прецизният подбор на съставите за участие и многото награди, осигурени от общината, читалището и местния бизнес, дадоха възможност и за пълна палитра награди. Вълнения предизвика и импровизираното надсвирване по видове инструменти. А прецизното жури с председател Генчо Генчев, кмет на община Свищов отдаде заслужено признание и на най-младите, които уверено навлизат в тънкостите на фолклорната магия и се раздават докрай на сцената.

Николай ХРИСТОВ

15.10.2018 г.   11:46


На 12 октомври – Денят на българската община официална делегация от община Стражица, водена от секретаря на общината г-жа Ренета Василева посети своите партньори от община Болентин Вале, Румъния. 18 служители на община Стражица имаха възможност да се запознаят със своите колеги от румънската община, да участват в заключителна пресконференция по реализиран проект между двете общини по програмата за транс-гранично сътрудничество. При откриването на пресконференцията кмета на Болентин Вале, г-н Даниел Трайстару благодари на своите колеги от Стражица за тяхната визита и успешното реализиране на проекта, както и пожела за в бъдеще още ползотворни сътрудничества. На свой ред секретаря на община Стражица г-жа Ренета Василева, също изрази становището на кмета на общината г-н Румен Павлов за продължаване на партньорството, и не пропусна да честити празника на всички, като им пожела бъдещи професионални успехи. Срещата приключи с разходка в румънската столица Букурещ и сградата на парламента и с много положителни емоции за всички.

17.09.2018 г.   22:32

С Вяра Надежда и Любов

В СУ "Ангел Каралийчев", най-голямото в общината, за първи път тръгнаха по стръмните стълби на главния вход 58 първокласници. Вълнението всяка година се повтаря и го преживяват всички в първия учебен ден. Да поздравят учениците, учителите и родителите тук дойдоха кметът на общината Румен Павлов и зам.-областният управител инж. Детелина Борисова. От името на родителите приветствие поднесе Дарина Христова. Директорката на училището Пенка Димитрова покани всички да влязат в класните стаи и ритуално поля с вода стълбите за успешна година в света на знанията и всички минаха за късмет под празничната арка.

Кметът Павлов подари книжки с приказки на първокласниците, а техните родители и учители бяха приготвили вкусни погачи и мед, за да е сладка на всички първата учебна година. Децата показаха много знания, придобити в семейството и в детската градина и от първия ден знаят, че ще имат много шестици в тетрадките и в бележника. Много дечица дори знаят вече да четат, но все още сричат, според скромните им признания. Не липсваха и изненадващи мили откровения. Никола от първи "а" си каза, че се очертава "голяма скука", но учителките и другите деца ще помагат за преодоляването ?. А истината е една, както пее Михаил Йончев в една любима песен – когато тръгнем с Вяра Надежда и Любов по трудния път, успехите ще дойдат при най-упоритите и старателни ученици.

Николай ХРИСТОВ

16.08.2018 г.   16:06

Празник на града

Трима нови почетни граждани и десет индивидуални и колективни годишни награди за празника на Стражица.

ЙОРДАН КАЙШАНОВ, КОГОТО ВСИЧКИ НАРИЧАТ СЛАВЕЯ НА СТРАЖИЦА, РАЙЧО МИЛЕНКОВ И ХРИСТО ЦОНЕВ СА НОВИТЕ ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА СТРАЖИЦА. Имената им бяха обявени по време на официалното откриване на празника. Отличията бяха връчени от кмета на общината Румен Павлов и неговите заместници инж. Катя Петрова и инж. Георги Бянов вечерта, когато беше тържественият концерт по повод празника на града – 15 август. Отличието на Христо Цонев, удостоен посмъртно, получи неговата съпруга Нели Цонева. Йордан Кайшанов е удостоен за цялостен принос в културното и социалното развитие на града и общината, Райчо Миленков и Христо Цонев – за възстановяване и развитие на Стражица и общината. Седем души получиха почетен знак "За граждански принос в развитието на града и общината". В сферата на духовното развитие и читалищната дейност е отличена Илка Стоянова, в сферата на образованието – Йованка Стефанова, директор на ДГ "Ангел Каралийчев", а в сферата на младежките дейности – Сашка Колева, учител в СУ "Ангел Каралийчев". Младият предприемач Емил Ангелов получи почетния знак в сферата на икономиката, в сферата на здравеопазването общината награди Стефка Проданова, за постижения в социалните дейности отличието е за Бистра Ботева, а Антонио Димитров заслужи наградата за отличното си представяне в спортни състезания на национално ниво. С почетен знак "За граждански принос в развитието на града и общината" бяха поощрени и най-младите спортисти в града и общината – децата от спортен клуб по свободна борба "Румен Павлов 2016", които само за две години са спечелили близо 30 медала, момичетата от хандбален клуб "Левски 1920", които тази година са републикански шампионки за деца до 10 г., и момчетата от футболен клуб "Левски 1986" – подготвителна група. ПРАЗНИЧНИЯТ ДЕН В СТРАЖИЦА ЗАПОЧНА С ПРАЗНИЧНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ В ХРАМ "РОЖДЕСТВО НА СВЕТА БОГОРОДИЦА", ОТСЛУЖЕНА ОТ ЙЕРОМОНАХ ДИМИТРИЙ. ПОСЛЕДВА ТЪРЖЕСТВЕНОТО ИЗДИГАНЕ НА ЗНАМЕНАТА НА БЪЛГАРИЯ, ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И СТРАЖИЦА. Вицеконсулът в Генералното консулство на Руската федерация в Русе Иван Юриевич Пивоварчук, народните представители от "БСП за България" Весела Лечева и Явор Божанков, зам.- областният управител инж. Детелина Борисова, кметовете на Елена Дилян Млъзев, на Сухиндол Пламен Чернев, на Лясковец д-р Ивелина Гецова, както и зам.-кметове и секретари на общините Златарица, Павликени и Попово, бригаден генерал Пламен Богданов, началник на НВУ "Васил Левски", бяха сред официалните гости, уважили празника на града. "Днес вдигаме знамената за едно от най-значимите събития за нас – празника на Стражица. Празник, който събира в едно традиция, признателност и надежда. На този ден винаги си правим равносметка за постигнатото, но и чертаем бъдещето на града ни, защото предизвикателството за нас е да бъдем по-отговорни и да полагаме повече усилия, за да се радваме на нови успехи", каза в словото си кметът на Община Стражица Румен Павлов. Зам.- областният управител Детелина Борисова също поднесе своите приветствия към празнуващите жители на общината и каза, че е убедена, че Стражица може да продължи своя възход като модерен град с развита икономика и да запази своите природни дадености. "Няма по-вълнуващо от това да чуеш българския химн на 15 август, деня в който всеки от нас отправя молитвите си за здраве и благоденствие на България. Химнът, който винаги ни изпълва с огромна гордост и почит към всички онези, дали кръвта си за просперитета и развитието на България, химнът, който ни кара да се чувстваме отговорни български граждани. На този ден трябва да загърбим излишното политическо противопоставяне, да загърбим политическите скандали и да набележим новите идеи и цели за развитие на малките населени места, да им дадем рамо и подкрепа и въпреки предизвикателствата пред тях да им дадем увереност, че всеки един ден ние, политиците, сме зад тях. Нека направим така, че всеки български гражданин да се чувства удобно, спокойно и комфортно в България и тук в Стражица", бяха думите, с които народният представител Весела Лечева се обърна към насъбралите се стражичани. Президентът на България Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, митрополит Григорий, парламентарните групи на ГЕРБ и "БСП за България" и още много национални институции изпратиха поздравителни адреси до кмета на Стражица и до жителите на общината, които продължиха да празнуват до късно вечерта. ОБЩИНСКИЯТ ДЕТСКИ КОМПЛЕКС, ПЕНСИОНЕРСКИЯТ КЛУБ "ЗЛАТНА ЕСЕН" И ЦЕНТЪРЪТ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ "ЗДРАВЕЦ" подредиха щандове в центъра на града, за да покажат с какво се занимават през цялата година децата, младежите и възрастните хора. Всички сувенири, които привличаха вниманието на жителите и гостите на града, бяха ръчна изработка. Вчера в изложбените зали беше представена и изложба, която показва историята и съвремието на Стражица. Уредникът на залите Валентина Стойнева посрещна всички официални гости и им разказа за най-интересните експонати в изложбените зали.

13.08.2018 г.   10:26

Фреш парти

Фреш парти в празничната програма на Стражица. На градския площад имаше настроение за всички, които в лятната съботна вечер решиха да споделят събитието.

13.08.2018 г.   10:04

Празнична футболна среща

Поредна празнична среща на футболния терен.
Една полезна традиция, поддържана в годините от отборите на "Левски" от Стражица и "Левски" от Лясковец.
Миролюбивото 2 : 2 не беше нагласено.

10.08.2018 г.   10:17

Пътуващата детска библиотека е една от инициативите за най-малките от Стражица в празничната програма на града

Тя беше осъществена със съдействието на БНТ 1 и донесе много вълнения и срещи с интересни четива за най-малките. Имаше и възможност за обмен на детски книжки, а десетки деца не пропуснаха възможността да поседнат и да си направят снимка на най-големия пътуващ стол в страната.

07.08.2018 г.   09:28

С втория фестивал "Рокстраж" започна богатата програма за празника на Стражица

В съботната вечер шест рокбанди участваха във второто издание на "Рокстраж". Освен домакините от "Rock Evolusion" на сцената стъпиха с най-хубавото от репертоара си две групи от Велико Търново – "Мълния" и "Firesouls", "No limit" от Севлиево, група "Сакар" от София и "Forgot The Ten" от Шумен. Сред публиката имаше и ценители на рока от съседни селища. Настроението и веселието зареждаха с празнични емоции представителите на всички поколения.

Кметът на общината Румен Павлов връчи награди за участие на всички групи. Осигуриха ги фирми от местния бизнес и външни спомоществователи. Отличията бяха съобразени с авторските песни, виртуозността на изпълнителите, оценките на публиката, инструменталното майсторство на групите. Наградата на кмета отиде при групата от Севлиево, а шуменци събраха овациите и отнесоха наградата за инструментално майсторство. Поредната силна изява на групата на домакините с ръководител Атанас Костов само за две години от създаването на "Rock Evolusion" ги нарежда вече сред търсените групи с богат универсален репертоар и превземат много фестивални сцени в страната.

20.07.2017 г.   16:45

140 години Българска армия

На паметника "Майка" се проведе тържествено честване на 140 годишнината от създаването на Българската армия.

В отбелязването на значимата годишнина и да почетат славната история на Българската армия присъстваха представители на редица институции и организации:

Община Стражица, Общински съвет Стражица, Военно формирование 28130, Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса в гр. Стражица, Съюз на ветераните от войните и техните наследници и граждани.

06.06.2018 г.   16:33

95 години от началото на организирания футбол в Стражица

Ветераните на „Левски-1986” (Стражица) и „Етър” направиха зрелищно реми 4:4 на футболния празник, посветен на 95 години футбол в Стражица. Градът отбеляза юбилея на своя футболен клуб със запомняща се проява, събрала куп майстори на футболната игра в региона.
Патрон на мероприятието бе кметът на града и бивш изтъкнат спортист – змс Румен Павлов, а сред гостите бяха бронзовият медалист от САЩ-94 и председател на ЗС на БФС Бончо Генчев, легендарният треньор Георги Василев, кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, председателят на ОбС в Стражица Илиян Маринов, ветерани на футбола от Велико Търново, Стражица, Г. Оряховица, Лясковец и цялата област. Празникът започна с водосвет, отслужен от йеромонах Димитрий.

Седем футболни деятели бяха удостоени със Сребърни значки на БФС, изпратени лично от президента на централата Борислав Михайлов – Румен Павлов, Илиян Маринов, Тодор Спиридонов, Кънчо Стоичков, Любомир Нейков, Илия Илиев и Иван Иванов, те получиха и специални плакети от футболния съюз за принос в развитието на футбола. „След пет години на вековния юбилей пожелавам на „Левски-1986” (Стражица) да бъде поне една група по-нагоре”, заяви Бончо Генчев, който връчи отличията и предаде личните поздрави на Боби Михайлов.

„За всички тези години фуболът тук винаги е бил на почит. Благодаря на всички, които през годините са носили радост на провържениците. А бъдещето принадлежи на младите, които са нашата надежда”, заяви в словото си кметът на Община Стражица Румен Павлов. Той връчи плакети на Община Стражица на Кънчо Стоичков и на Димитър Димитров. Специални юбилейни чаши „95 години футбол в Стражица“ бяха подготвили домакините за всички гости на празника, който започна на градския стадион с демонстративен мач на най-малките футболисти на „Левски-1986”.

Голямото шоу за публиката, изпълнила трибуните на стадиона, обаче бе мачът между ветераните на домакините и „Етър”. „Виолетовите” бяха водени от треньора Георги Василев, чиято треньорска кариера навремето започва именно от „Левски” (Стражица). Сред тях блестяха имената на Димитър Цеков, Бончо Генчев, Георги Георгиев, Георги Трендафилов, Тодор Колев и др. Макар и понатежали с годините, ветераните впечатлиха с технични изпълнения, заслужили овациите на зрителите.

Още във 2-ата минута Петър Рачев бе съборен в пеналта и реферката Галя Ечева отсъди дузпа. От бялата точка капитанът на домакините змс Румен Павлов показа, че с футбола е не по-малко „на ти” от борбата и хладнокръвно откри резултата – 1:0. Малко след това Бончо Генчев технично намери Тодор Колев, който със страхотна странична ножица изравни. Изстрели на Колев и Станислав Генчев от гостите и на Петър Рачев от домакините минаха покрай гредите и до почивката нови голове не паднаха.

В началото на втората част Георги Георгиев след двойно подаване вкара за 1:2, а веднага след това Тодор Колев направи 1:3. Шоуто бе неповторимо, а според коментаторите на мача „на трибуните има 4216 зрители, три телевизии и 18 фоторепортера отразяват битката”.

„Левски-1986” намали на 2:3 след удар в гредата и после неспасяем шут на Илиян Маринов. Тодор Колев обаче не бе казал последната си дума и след самостоятелен пробив стигна до хеттрик и 2:4. Стражичани се хвърлиха в атака и в края на мача след кмета и председателя на Общинския съвет се разписа и главният счетоводител на Общината Иван Нотев. Буквално в последните секунди Красиян Недков изравни за 4:4 и двата отбора предпочетоха вместо да бият дузпи, да направят „трето полувреме” на маса. То бе не по-малко динамично и започна с приветствие на Илиян Маринов, който връчи подаръци на всички гости, последва интересна презентация за историята на футбола в Стражица, подготвена от Анатолий Йорданов, танци, хора, много спомени, овации за легендите, снимки и автографи, които направиха празника в Стражица наистина незабравим.

06.06.2018 г.   16:25

Децата в община Стражица отбелязаха 1 юни

И тази година в Стражица, с много песни, игри и награди, децата отпразнуваха Международния ден на детето. Деца на различна възраст се забавляваха и го превърнаха паркът „Ангел Каралийчев” в пъстра атракция. В програмата на празника бяха включени атрактивни занимания, песни, игри, балони, лакомства, усмивки и много музика. Веселбата бе водена от момичетата от детска къща „Алиса” , които с неподправен хумор и веселие не спряха да кара малчуганите и родителите им да се усмихват. Лицата на децата бяха изрисувани с образите на любими анимационни герои от момичетата. Всички участници получиха символични награди, а празничното парти приключи с усмивки и добро настроение.

06.06.2018 г.   16:15

60-я си рожден ден отпразнува детска градина „Гинка Маркова” в село Камен

На празника дойдоха родители, педагози и бивши директори, кметът на община Стражица Румен Павлов, зам.-кметът на общината инж. Катя Петрова, кметът на Камен Димчо Димов. В празничното си слово директорката на градината Снежина Миладинова очерта важните дати и събития и постигнатото от колектива. Кметът на общината и неговият екип освен с приветствие и една прекрасна празнична торта дойдоха на празника и с много хубава новина. За детската градина, която има три групи и два филиала с по една група в Лозен и Виноград и общо 103 деца, са осигурени 50 000 лева за генерален ремонт на отоплителната инсталация. Малчуганите от трите групи изнесоха прекрасна програма и тържествено бяха изпратени децата от подготвителната група – бъдещите първокласници.

06.06.2018 г.   11:45

Първо заседание за 2018 година на Местната комисия за обществен ред и сигурност при община Стражица

На 29 май 2018 година в сградата на общинска администрация гр. Стражица се проведе първото заседание на МКОРС. На заседанието присъстваха 13 редовни члена, като беше представен новоназначеният командир на военно формирование 28130 Майор Пашунов. По предварително зададения дневен ред доклади изнесоха съответно Началникът на РУ Стражица, г-н Мирослав Тодоров и Началникът на РС „ПБЗН” г-н С. Йорданов. Не бяха отчетени сериозни нарушения на обществения ред и криминалната обстановка за отчетния период, както и завишаване на пътния травматизъм и произшествията свързани с пожарната и аварийна безопасност. Общо 41 са регистрираните произшествия свързани с пожарната и аварийна безопасност, като 8 бр. от тях са с материални загуби. Засегнат беше въпросът и за техническата поддръжка на изградената система за видеонаблюдение и необходимостта от своевременно отстраняване на повреди. По предложение на секретаря Р. Василева, беше обсъдено състоянието на детската престъпност и мерките, които се предвиждат за предотвратяване на произшествията сред непълнолетните с оглед предстоящата лятна ваканция. В заключение кмета на община г-н Румен Павлов посочи, че при наличие на средства ще бъде изградена система за видеонаблюдение и в малките населени места с цел превенция на престъпленията. Поради изчерпване на дневния ред заседанието беше закрито и участниците си пожелаха успешна работа през следващия летен сезон, безопасна и спокойна ваканция за учениците, техните родители и всички жители на общината.

28.05.2018 г.   10:15

Конкурс за драматизация по приказки на Каралийчев

При голям интерес в Стражица се проведе конкурсът, в който се изявяват най-младите артисти от детски градини и училища в общината. На сцената бяха представени седем драматизации по произведения на именития писател, а компетентното жури с председател Димитранка Калева, кмет на Сушица и председател на местното читалище, оценяваше прецизно играта на децата. Първото място беше присъдено на малчуганите от ДГ "Ангел Каралийчев", които представиха приказката "Сливи за смет", второто място спечелиха учениците от ОУ "Св. Климент Охридски" – Виноград, с приказката "Дядо Петко и баба Пена", а третата награда отиде при децата от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Асеново, които се представиха с приказката "Мечето". Специалната награда на публиката и много аплодисменти спечелиха с "Майчина сълза" второкласниците от СУ "Ангел Каралийчев".

28.05.2018 г.   09:35

Дони Петров заслужи наградата на името на Ангел Каралийчев

В Стражица празничното шествие на 24 Май в последните години тръгва от двора на СУ "Ангел Каралийчев". И тази година го поведоха кметът на общината Румен Павлов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Ученици, учители и родители минаха по централната алея и се събраха в лятното кино, за да отдадат за пореден път почит и признателност на създателите на нашата азбука, славянските първоучители Кирил и Методий. Кметът на общината се обърна с приветствие към всички и за пореден път връчи годишната общинска награда. Неин носител тази година стана четвъртокласникът Дони Петров от СУ "Ангел Каралийчев", за високи спортни постижения и отличен успех. Още от детската градина Дони е активен състезател в Спортна школа "Зоки" – Велико Търново, и в колекцията му вече има много престижни награди и златни медали. Участвал е в много благотворителни инициативи с другите талантливи деца от Фондация "Димитър Бербатов". Дава пример както на своите съученици, така и на по-големи от него, как с упорит труд и постоянство се сбъдват мечтите. Дони благодари на всички, които са го отличили с престижната награда, на семейството си. Благодарност изрази и към своята треньорка в Спортен клуб "ЗОКИ" Зорица Радловска. В празничната програма се включиха самодейци от НЧ "Развитие 1895" и ученици от СУ "Ангел Каралийчев". Ученици изнесоха и рецитал "За буквите" по достойното послание на Черноризец Храбър, надживяло вековете за гордост и прослава на нашата писменост.

21.05.2018 г.   10:15

Стражица изпрати своите абитуриенти от випуск 2018-а

Пъстрата празнична атмосфера събра в центъра на града за пореден път абитуриентите, които завършват двете средни училища, техните родители, учители, близки и приятели. Отново бяха поднесени венци на признателност пред бюст-паметника на Ангел Каралийчев в едноименния детски парк. Към момичетата и момчетата от випуска отправиха приветствия и пожелания кметът на общината Румен Павлов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. От двете страни на червения килим се наредиха прекрасни момичета и техните достойни кавалери, а от колоните отекват оценки за делата на най-заслужилите. Сред тях са и двете последни носителки на общинската награда на името на Ангел Каралийчев – Ивета Георгиева и Велислава Велинова. С обич и грижа ръководителите на общината пожелаха всички първо да се справят успешно със зрелостните изпити, да продължат да учат и с труд и упоритост да сбъдват мечтите си. И където и да ги отведе зовът на сърцата – да не забравят своя град и своите училища, към които ще ги връщат много паметни мигове и приятелства. За да се помни и този ден в бъдните години, кметът Павлов връчи на всеки от абитуриентите от СУ "Ангел Каралийчев" и ПГ по транспорт "Васил Друмев" знака символ с герба на Стражица и годината на випуска.

Общинският съвет отново спази добрата традиция, следвана от години и подпомогна финансово 12 абитуриенти от семейства, затруднени социално.

18.05.2018 г.   10:27

Община Стражица организира спортен празник

В Деня на българския спорт на градския стадион в Стражица се събраха активно спортуващи деца, техни треньори, педагози и организатори на празника от общината. Този празник е включен и в програмата на КАРАЛИЙЧЕВИ ДНИ - 2018.

Състезанията по футбол, народна топка, теглене на въже, упражнения и щафетни игри с топки, обръчи и чували донесоха много настроение и направиха празника незабравим за децата, които знаят какво е спортна тръпка!

17.05.2018 г.   09:41

Приказни герои оживяха в центъра на Стражица

Една от инициативите в програмата на КАРАЛИЙЧЕВИ ДНИ – 2018 събра в Общинския детски комплекс млади творци от местния литературен клуб "Пегас/чета". За пореден път със съдействието на общината беше издадена книжка с авторски творби на 36 деца от различни класове, много от които са отличени с награди в национални и регионални тематични конкурси. Децата, които правят все още първите си стъпки в литературното творчество, отбелязват редовно кръгли годишнини на наши и чужди известни писатели и поети, помагат в изготвянето на презентации и стават все по-уверени в изявите си. Творческите пътеки ги срещат и с деца от други детски центрове по изкуствата, увеличава се кръгът на полезните им нови приятелства.

Младите творци с готовност прочетоха от новата си книжка свои текстове пред гостите, сред които бяха зам.-кметът на общината инж. Катя Петрова, експерти от общината, учители. За активната подкрепа в техните многобройни изяви бяха отличени по повод на дните, посветени на Ангел Каралийчев, директорът на детския комплекс Антоанета Чукурова и ръководителката на литературния клуб Тодорка Цонева. Инж. Катя Петрова им връчи отличията, а на децата пожелаха нови награди в бъдещите им творчески изяви.

15.05.2018 г.   16:57

Приказките – вълшебните мостове между поколенията

Тази тема избраха за специалния семинар в Стражица, който се проведе по програмата на КАРАЛИЙЧЕВИ ДНИ – 2018. За лектор от общината поканиха доц. д-р Соня Георгиева от Русенския университет "Ангел Кънчев". Учители в детските градини и училищата на общината, читалищни дейци, социални работници, сред които бяха председателят на Общинския съвет Илиян Маринов и зам.-кметът инж. Катя Петрова, изпълниха празнично украсената ритуална зала. И народният представител Весела Лечева се изкуши да усети тръпката и се включи в екипните ролеви игри, предложени от доц. Георгиева. И накрая всички се убедиха, че приказките наистина по магичен начин свързват поколенията и са носител и на неподозирани мъдри послания към всички, в които винаги е живо детето. А за събуждане на творческата енергия обикновено е достатъчна една искра. Ученици от СУ "Ангел Каралийчев" и тяхната учителка Сашка Колева представиха за участниците в семинара драматизация на "Житената питка" – една от най-любимите приказки на децата от общината. Соня Георгиева, която има родословни корени в Стражица, дари на читалищната библиотека две свои авторски книги. А Весела Лечева оцени високо както този семинар, така и другите инициативи от богатата програма на дните, посветени на Ангел Каралийчев.

15.05.2018 г.   15:20

Приказни герои оживяха в центъра на Стражица

Тази година карнавалното шествие на героите от любимите произведения на Ангел Каралийчев събра около централната алея пред общинската администрация много възторжени ценители от всички поколения. Ръководителите на общината посрещнаха вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, под чийто патронаж са КАРАЛИЙЧЕВИ ДНИ – 2018, и народният представител Весела Лечева. Кметът на общината Румен Павлов поздрави събраното множество и даде старта на шествието на приказните герои.

Много труд бяха положили участниците в подготовката си за тази най-масова изява, утвърдена през десетилетията. Двайсет бяха групите и класовете от детските градини и училищата в общината, които представиха героите от любимите си приказки, повести и разкази на Каралийчев, а публиката хареса всички и с признателност ги аплодира. Висока оценка получиха както децата и техните ръководители, така и ръководството на общината, за упоритостта и постоянството, с които се поддържа през годините прекрасната идея за дните, посветени на Ангел Каралийчев и неговите приказни герои. Вицепрезидентът и кметът Румен Павлов лично връчиха наградите на всички участници.

15.05.2018 г.   14:30

Финансова помощ от 200 лева получиха 12 абитуриенти
в затруднено социално положение от Община Стражица

В тържествена атмосфера в заседателната зала на общинската администрация в Стражица, инж. Катя Петрова, зам.-кмет на общината, и Илиян Маринов, председател на Общинския съвет, връчиха финансова помощ на 12 абитуриенти от семейства в затруднено социално положение.

По традиция Общинският съвет всяка година подпомага с такава помощ най-затруднените абитуриенти, по предложение на педагогическите съвети на учебните заведения - СУ "Ангел Каралийчев" – Стражица, и ПГ по транспорт "Васил Друмев".

14.05.2018 г.   16:53

Празник на лопуша

Празник на лопуша се организира в с. Бряговица за втора поредна година от НЧ "Самообразование 1921", ПК "Росна китка".

Благодарение на техния ентусиазъм, одухотвореност и любов към българските традиции този празник се утвърди и намери своето място в културния календар на община Стражица.

Бяха представени много кулинарни шедьоври, приготвени по традиционни рецепти с лапад.

Всички присъстващи имаха удоволствието да видят и чуят изпълненията на различни песни и танци на талантливите деца и ПК "Росна китка". В програмата се включи и ПК "Златна есен" – гр. Стражица.

Участниците получиха почетни грамоти и награди от инж. Катя Петрова – зам.-кмет на община Стражица и господин Илиян Маринов – Председател на Общинския съвет Стражица.

11.05.2018 г.   15:25

Изложба на детски рисунки "Моят роден край"

В ритуалната зала на Стражица беше открита тържествено изложбата с детски рисунки на тема "Моят роден край". Участваха 60 деца от училищата и детските градини от общината, които представиха 56 индивидуални и колективни рисунки. Посетителите на изложбата са възхитени от високото художествено ниво на детските творби. Най-добрите рисунки бяха отличени с първа, втора и трета награда, а зам.-кметът на общината инж. Катя Петрова връчи наградите на техните автори. Организаторите на изложбата от общината и художествената галерия в Стражица, осъществиха тази творческа изява с подкрепата на европейската инициатива "Европейска година на културното наследство 2018".

11.05.2018 г.   13:54

Започнаха дните, посветени на Ангел Каралийчев

В детския парк в центъра на Стражица, който носи името на световноизвестния писател, тържествено стартира богатата празнична програма на дните. Тази година те са под патронажа на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Кметът на общината Румен Павлов поздрави децата и присъстващите граждани и пожела на всички успешни и незабравими Каралийчеви дни. На събитието бяха и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, зам.-кметът инж. Катя Петрова, секретарят на общината Ренета Василева.

Възпитаници на детските градини "Ангел Каралийчев" и "Сава Цонев" изнесоха кратка художествена програма и получиха детски книжки за награда от организаторите на празника в общинската администрация. Най-силни са вълненията при най-малките по време на Каралийчевите дни, а грижата на големите е те да ги запомнят за цял живот и да пренасят през годините магията на каралийчевите произведения и пъстрия свят на любимите приказни герои.

09.05.2018 г.   13:44

С КОНЦЕРТ НА САМОДЕЙНИ СЪСТАВИ ОТБЕЛЯЗАХА 9 МАЙ - ДЕНЯ НА ЕВРОПА, В СТРАЖИЦА

Стражица също се включи в празненствата по повод Деня на Европа тази година. Събитието беше част от проекта "Маршрут ЕВРОПА – от Стражица до БПСЕС 2018", който общината, съвместно с НЧ "РАЗВИТИЕ-1895" реализира за популяризиране на българското Европредседателство. На специално изградена сцена в центъра на града и украса от 500 знамена на Европейския съюз, самодейци от общината изнесоха концерт под надслов "Площад "Европа". За учениците от средното училище, носещо името на детския автор Ангел Каралийчев, преведен на почти всички европейски езици, имаше викторина, в която трябваше да познаят приказния герой и неговата националност. Позналите бяха наградени с книжки с приказки от европейски автори. В своето слово при откриването на празника Кметът на общината Румен Павлов посочи колко важно за Стражица е да се включи в празненствата по повод Деня на Европа и изрази съпричастност към Председателството на съвета на Европа. Нека този празник стане традиционен и част от богатия културен календар на общината, както и да продължи добрата практика за реализиране на проекти с европейско финансиране, посочи още кметът. Гражданите и жители на Стражица са част от Европа, защото много наши сънародници работят, учат и живея в европейски градове, но винаги са добре дошли в своите родни места. Ръководството на общината полага ежедневни усилия за просперитета и европейското развитие на града и общината чрез всички възможни форми на финансиране и партньорство. В заключение Кметът на Община Стражица пожела на всички участници и гости много здраве и благополучие, успешно завършване на учебната година и весело и безгрижно лято на учениците.

08.05.2018 г.   10:30

На Гергьовден в Камен

За първи път през последните 14 години на храмовия празник в Камен организираха и осъществиха и незабравим курбан за здраве, какъвто най-младото поколение виждаше за първи път. Пълно съдействие от кмета на селото Димчо Димов, помощ от местния бизнес и целият актив на народно читалище "Възпитател 1896", клуба на пенсионера, земеделската кооперация и най-добрите доказани местни кулинари и пазители на традицията се събраха в двора на над 200-годишния храм "Свети Георги" в ранното утро, за да стане празникът така, както е било преди десетилетия. Имаше и традиционни люлки, на които с умиление седнаха даже и днешните баби – да си припомнят детството и да се снимат за спомен.

Празничната света литургия отслужи йеромонах Димитрий от Стражица, освети приготвените традиционни храни и поръси за здраве празнуващите каменчани. Младите самодейци, донесли слава на селото от много фестивали, пак бяха най-активните в хороводната част на празника и той стана един от най-любимите им за последните години. Сигурно е, че в бъдните години те ще пренесат традицията, за да я предадат на техните деца като жива връзка между поколенията.

Да поздрави каменчани на техния голям празник дойде и зам.-областният управител инж. Детелина Борисова.

24.04.2018 г.   16:23

В Стражица стартира проект за популяризиране на Българското Европредседателство

Маршрут "Европа" е името на проекта, който реализира Община Стражица съвместно с НЧ "Развитие 1895" за популяризиране на Председателството на България на Съвета на ЕС. Първата дейност наречена Терминал "Европа" се проведе на 24 април в Ритуалната зала на града, която имаше информационен характер и запозна участниците с целите на проекта, предвидените дейности и същността на Българското председателство. В обръщение към всички, заместник кметът на общината инж. Катя Петрова пожела успех на тази инициатива и посочи колко важно за Стражица е участието в проекти финансирани със средства от ЕС. В следващите няколко дни ще се реализира и втората дейност по проекта именувана Експрес "Европа", при която специален брандиран с името на проекта автомобил ще посети всички населени места от община и ще раздава рекламни брошури и магнити с логото на председателството. Кулминацията ще бъде на 9 май - Денят на Европа, когато ще се проведе концерт в центъра на града и носещ името "Площад "Европа". В концерта ще вземат участие самодейци от общината, които ще изпълнят песни представящи многонационалното разнообразие на Европа. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Националното сдружение на общините в Република България.

11.04.2018 г.   10:23

Общинска конференция на "Съюз на пенсионерите 2004"

Кметът на община Стражица уважи Общинската конференция на "Съюз на пенсионерите 2004". Господин Румен Павлов поздрави пенсионерите със Светлите Великденски празници, благодари от името на общината за активната гражданска и обществена позиция на пенсионерските организации в общината, пожела им ползотворна работа и повече творчески успехи. "Пенсионерските клубове и читалищата са основата на културния живот в нашата община и затова получават заслужено уважение и подкрепа" - каза още в изказването си градоначалникът.

05.04.2018 г.   15:23

Великденска работилница

На Велики Четвъртък, когато по стара християнска традиция се червят яйцата, деца от гр. Стражица участваха в инициативата "Великденска работилница". Организатори бяха Община Стражица и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Заместник кметът и председател на комисията, инж. Катя Петрова, заедно с обществените възпитатели учиха малчуганите да оцветяват яйца, но от стиропор и да рисуват великденски зайчета.

Когато всички завършиха успешно своите творения, за награда получиха козунаци и си спретнаха малко детско парти. Децата си пожелаха светли празници в своите домове, без страх и беди, само с хубави и благословени дни за всички жители на града и общината.

Кметът Румен Павлов изпрати поздравителен адрес, който беше прочетен на участниците и гостите на "Великденската работилница".

30.03.2018 г.   16:56

Настоящи и бивши ученици и учители празнуваха в СУ "Ангел Каралийчев"

В разгара на пролетта се отбелязва от години патронният празник на най-голямото училище в Община Стражица. Сменят се поколенията ученици и учители, някогашните ученици в обединените основни училища "Отец Паисий" и "Кирил и Методий" и Стражишката гимназия вече са родители на днешните ученици и заедно са на своя общ празник. В това училище са учили и повечето от днешните ръководители на общината, на много от нейните звена, собственици и основни кадри в местния бизнес. Празникът става един от най-чаканите в града. Единствено в приветственото слово на Пенка Димитрова, дългогодишен директор на училището, имаше нотка на тъга – при обединението на трите училища през далечната вече 1981 година учениците са били два пъти повече от днешните. Демографските проблеми засягат особено тежко малките общини, но духът на празника винаги е отражение на силата и енергията на днешния ден и децата го показаха с талант, много можене и вдъхновено участие в празничната програма.

С приветствени слова към колектива се обърнаха кметът Румен Павлов и зам.-областният управител инж. Детелина Борисова. А след празничната програма ученици, учители и родители се включват в празничния цикъл на великденските инициативи.

30.03.2018 г.   09:14

ОБЩИНА СТРАЖИЦА С ОЩЕ ЕДИН ПРОЕКТ ЗА 7 МИЛИОНА

Кметът на община Стражица, Румен Павлов и неговия екип успешно продължават да полагат усилия за намиране на средства за подобряване условията за живот на жителите. Още един проект от европейските фондове е реалност и ще бъде реализиран тази година.

На 27 март 2018 г., кметът на Община Стражица подписа договор с Държавен фонд "Земеделие" по мярка 7.2 от "Програма за развитие на селските райони 2014-2020", за финансиране на проект "Реконструкция и рехабилитация на общински пътища в Община Стражица". Проектът обхваща два пътни участъка на територията на общината. Единият е път VTR 2287 отсечката Стражица – Бряговица - до разклона за с. Върбица с обща дължина 9,7 км., а другият е път VTR 2290- участъка от с. Виноград към с. Паисий до границата с община Горна Оряховица и е с дължина 1,5 км. Проектът включва цялостна рехабилитация на пътните участъци, изграждане на трасе за полагане на широколентов интернет, а по участъка преминаващ през с. Бряговица ще се изградят тротоари от двете страни. Общата стойност на проекта е 6 987 747 лв.

Кметът Румен Павлов е получил уверението на инж. Петя Каразахова, директор на ОПУ- Велико Търново, че до края на месец април, като частичен ремонт, ще бъдат запълнени всички дупки по пътищата в общината. А ако има допълнително финансиране, ще се извършат и ремонти на най-нуждаещите се участъци.

Освен реализираните вече проекти през мандата на Румен Павлов, в момента са в процес на изпълнение и други: "Реконструкция и подмяна на довеждащ водопровод до с. Бряговица от ПС "Джулюница" до връзка с вътрешна водопроводна мрежа, финансиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Стойността на проекта е в размер на 655 386,96 лв.; Проект към Национален доверителен екофонд – "Изпълнение на пакет мерки за повишаване на енергийната ефективност" в "Административна сграда на общинска администрация- град Стражица", "Административна сграда на БКС, "Сградата на ОДЗ "Ангел Каралийчев" - град Стражица".; проект: "Деинституционализация на социални услуги за деца в община Стражица", финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж". Стойността на безвъзмездната финансова помощ е 389 996,18 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца- 22.12.2017 г. до 21.02.2019 г. Проектното предложение предвижда изграждане на "Преходно жилище за деца на възраст от 15-18 г." с общ капацитет 8 лица (места) и ремонт на Дневен център за деца и младежи с увреждания с. Горски Сеновец.; проект по програма Интеррег V-А "РУМЪНИЯ – БЪЛГАРИЯ" 2014-2020 Г. Проектът "Трансгранично партньорство между община Болинтин Вале и община Стражица", с цел подобряване на системата за вземане на решения -редици от мостове и врати" е на стойност 299 325,66 евро. По проектът се предвижда закупуване на компютърна техника, из-работка на софтуер и обучение на служителите от общината.

Общината осъществява 2 проекта със собствени средства. Тяхната цел е да се повиши сигурността на гражданите и намаляване на престъпността. Това са Проект "Изграждане на интегрирана система за видеонаблюдение и охрана на територията на община Стражица", който включва поетапно изграждане на видеонаблюдение, чрез изграждане на център за събиране и обработка на информация, център за наблюдение и управление, изграждане на видеонаблюдение обхващащо пътни входно-изходни артерии, кръстовища, обществени сгради и терени, на стойност 405 424,64 лв. с ДДС. и проект "Доставка на светодиодни улични осветителни тела за обезпечаване потребностите на община Стражица", на стойност 496 681,20 лв. с ДДС. Ползата от тях вече е доказана, с помощта на видеонаблюдението са разкрити няколко кражби и престъпления.

Кметът Румен Павлов сподели, че община Стражица има подадени още 11 проекта, които са в процес на оценка. Те са за реконструкция и подмяна на водопроводни мрежи, рехабилитация на улици и пътища, приобщаване на уязвими групи, мерки за защита от наводнения и др.

20.03.2018 г.   10:14

За втори път – изложба на гоблени в Стражица

В навечерието на пролетта в Ритуалната зала на община Стражица беше уредена изложба на гоблени, сътворени от местни творци. Проявата с име "Цветна магия" е на народно читалище "Развитие 1895", а вдъхновителка отново е младата библиотекарка Мария Тасева. С 66 творби се представиха 20 дами и само един мъж се оказа не само ценител, но и изкусен гобленар!

Пламен Пенев, шеф на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинската администрация, приветства участниците и им пожела хубавата проява да стане традиционна и да привлича нови творци за участие. Гобленарите от Стражица са сплотена общност и всички се познават добре, но изкуството им получава признание от повече хора, когато бъде показано на обикновени ценители. Всички участници получиха благодарствени писма от ръководството на читалището, а за всички имаше почерпка.

13.03.2018 г.   14:32

Първи шампион в борбата за Стражица

Нова порция медали завоюваха възпитаниците на Клуб по свободна борба "Румен Павлов – 2016" – Стражица, отчетоха от клуба. Състезателят по борба Антонио Димитров спечели 1 – во почетно място от Държавното лично първенство по свободна борба за кадети в град Сливен. Събитието се проведе в зала "Васил Левски" на 1 и 2 март. Петнадесет годишният състезател заслужи златния медал в категория до 42 кг. Във финалната схватка той победи убедително с 7:2 технически точки по-опитния от него представител на Разград Ергин Муса.

Клубът ни беше представен от още петима борци – Стоян Апостолов (48 кг.), Стелиян Николов (60 кг.), Даниел Бонков (65 кг.), Стелиян Кабакчиев (65 кг.), Винелин Ненов (80 кг.), които се представиха достойно, класирайки се в челната десятка на България.

Следващото участие на клуба по борба ще се състои на 17 и 18 март 2018 г. в гр. Горна Оряховица с деца от 10-12 години.

Треньор на отбора е Александър Петков.

08.03.2018 г.   10:12
Честване на 3-ти Март

На 3-ти март в общинския център беше отпразнуван Националният празник на България. Още на обед, на паркинга пред общината, много ентусиасти участваха във всенародната инициатива "Пробуждане с хоро". Фолклорният оркестър "Развитие" беше във вихъра си и въпреки снега и студеното време, хубавите български хора изпълниха сърцата на танцьорите.

В 17:30 часа, пред параклиса "Св. вмчк. Георги Победоносец", йеромонах Димитрий отслужи заупокойна молитва и бяха поднесени венци на паметниците на загиналите войни. Тържественото шествие се спусна до паметника "Майка", където се състоя официалната част. Г-жа Цветанка Станева накратко припомни историята на Освобождението от турско робство. Учениците от СУ "Ангел Каралийчев" гр. Стражица с ръководител госпожа Тодорка Цонева, представиха стихове посветени на Свободата и Родината. Кметът на община Стражица, Румен Павлов, поздрави присъстващите.

Венци на признателност бяха поднесени от Общинската администрация, Общинския съвет, от военно формирование 28130, от Общинска организация на съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса в гр. Стражица, от Средно училище "Ангел Каралийчев" и от Професионална гимназия по транспорт "Васил Друмев".

След изпълненията на самодейните колективи от читалище "Развитие 1895", празника завърши с красива тържествена заря.

Снимки от честването

01.03.2018 г.   14:04

Деца поздравиха служителите на Общинска администрация за Баба Марта.

Деца от СУ "Ангел Каралийчев" поздравиха със стихове кмета на общината Румен Павлов, заместник кмета Катя Петрова и всички служители в общинска администрация с най-хубавия пролетен празник Баба Марта.

19.02.2018 г.   12:29

В Стражица празнуваха лозари и винари

С традиционен обичай по зарязването на лозите и водосвет за здраве и берекет бе почетен празникът на лозари, винари и градинари – Трифон Зарезан.

Проливният дъжд бе наречен за добра поличба "Както се лее дъждът – така да се лее виното тази година".

Царят на виното – Иван Колев изрече съкровените слова, с които да измоли от св. Трифон здраве и благодат за хората и лозята.

Отец Димитрий също благослови празника, виното и хората, които го произвеждат, а Кметът на община Стражица Румен Павлов пожела богата и плодородна година.

Над 10 от най-хубавите вина от Стражица участваха в Общинския конкурс за най-добро домашно вино, а най-сладките бяха отличени с почетни грамоти и парични награди.

За веселието на празника се погрижиха виртуозите от оркестър "Развитие" при НЧ "Развитие 1895" гр. Стражица.

Празникът завърши с кръшни хора и богата почерпка за всички присъстващи.

КЛАСИРАНЕ

02.02.2018 г.   14:04

Приемане бюджет 2018

На свое редовно заседание от 31 януари 2018г., Общински съвет Стражица с пълно мнозинство от 17 гласа "ЗА" прие бюджета на Общината за 2018 година.

Общата рамка, без преходен остатък за година, ще бъде в размер на 10 281 797 лв. В това число делегирани от държавата дейности са 6 120 584 лв., трансфери за местни дейности – 1 663 808 лв. и собствените приходи са 2 497 405 лв.

Кметът на общината Румен Павлов определи бюджета като реалистичен и напълно балансиран, с оглед неговото изпълнение през 2018 година.

Целевата субсидия за капиталови разходи е в размер на 626 200 лв., но и през тази година Общината е заложила изпълнението на няколко проекта с европейско финансиране. Това допълнително ще доведе до подобряване качеството на живота на хората, повишаване на административния капацитет чрез подобряване извършването на административни услуги и създаването на благоприятна среда за развитие на бизнеса и инвестициите.

В тази връзка беше презентирана инвестиционната програма на Общината за 2018 година. Предвижда се изпълнение на проект за повишаване на енергийната ефективност на сградата на общинска администрация, общинско предприятие и ОДЗ "А.Каралийчев".

Заложени са и основен ремонт на водопровода в село Теменуга, реконструкция и подмяна на довеждащ водопровод за село Бряговица, рекултивация на закрито депо за твърди битови отпадъци в град Стражица.

Ще бъдат закупупени нови компютърни конфигурации, заедно със софтуер за тяхното управление за нуждите на администрацията. Така ще се повиши качеството на предлаганите административни услуги и поетапно преминаване към електронно управление.

Председателят на Общински съвет Стражица Илиян Маринов пожела успех на кмета и общинската администрация в изпълнението на заложените в бюджета за 2018 година дейности. Той изрази и убеждението си, че с този бюджет Общината за втора поредна година залага на балансирано и разумно разходване на средствата, както и чрез умело използване на средства от европейските фондове.

Цялата рамка на бюджета е публикувана на официалната интернет страница на Общината.

12.01.2018 г.   15:07

Община Стражица посрещна скъпи гости на празника Василица

Деца от групата "Фолклор на етносите" от СУ "Ангел Каралийчев" посетиха общинска администрация Стражица по инициатива на Център "Амалипе". Сурвакарчета пожелаха здраве и берекет в традициите на ромския и българския фолклор за празника Василица, с който се отбелязва началото на новата година за ромската общност.

Децата сурвакаха с традиционни ръчно изработени сурвакници Кмета на общината Румен Павлов, Заместник кмета инж. Каня Петрова и Председателя на Общински съвет Стражица - Илиян Маринов.

Освен популяризиране на традициите тези инициативи утвърждават толерантността между общностите в общината.

11.01.2017 г.   16:16

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА СТРАЖИЦА ЗА 2018г.

На 10 януари 2018 г. от 14.00 часа в залата на общински съвет гр.Стражица се проведе публично обсъждане на проекта за бюджет на общината за 2018г. на обсъждането присъстваха кмета на общината г-н Румен Павлов, зам. кмета инж. Катя Петрова, председателя на общ. съвет г-н Илиян Маринов и служители от общинска администрация. При откриването на дискусията кмета на общината определи рамката на бюджета като реалистична и балансирана, същевременно с ясна насоченост към изпълнение на делегираните от държавата дейности, включително и с дофинансиране от местни приходи. Съществен момент при бюджета за 2018г. е отново изпълнението на проекти с европейско финансиране, като освен изпълнението на започнатите от преди ще стартират и няколко нови такива: саниране на три общински сгради, включително тази на общинска администрация; рекултивиране на затвореното сметище за твърди битови отпадъци в Стражица и реконструкция и подмяна на довеждащ водопровод за с.Бряговица. За втора поредна година общината изпълнява и международни проекти по програмата за ТГС с Република Румъния, като освен стартиралият вече за закупуване на софтуер и хардуер за нуждите на общинската администрация се предвижда и изпълнение на проект за осигуряване на безопасност на реките в общината съвместно с община Осика де Жос, Румъния на обща стойност 1 мл. евро . Общата рамка на бюджета е в размер на 10 281 797 лв., като в т.ч. са делегираните от държавата дейности в размер на 6 120 584 лв., трансфери за местни дейности в размер на 1 663 808лв. и собствени приходи – 2 497 405лв. Предстои бюджета да бъде внесен за приемане на редовна сесия на общинският съвет. До тогава гражданите могат да се запознаят детайлно с него от страницата на общината в интернет и да правят своите забележки, предложения и оценки.

09.01.2018 г.   13:48

Йордановден

С тържествена литургия в храм "Рождество Богородично" на 6.01.2018 г. започна големият християнски празник Богоявление. След осветяването на водите на р. Голяма река в Стражица кръстът бе изваден от Христо Елков Пенев, а множество християни бяха поръсени със светена вода.

В с. Бряговица буйната р. Лефеджа се опита да отнесе кръста, а водите и закипяха от смелчаците, които се хвърлиха да го спасяват. Благословията тази година получи Иван Владимирович Слизов.

И двамата смели мъже получиха почетни грамоти и парични награди, осигурени от Община Стражица.

09.01.2018 г.   13:45

Поредният урок по патриотизъм поднесоха на своите членове и гости ПК "Златна есен" гр. Стражица

На 04.01.2018г. с богата програма в клуба на пенсионера бе отбелязана 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

В памет на гениалния ни поет и революционер звучаха стихове и песни от богатото му творчество, бе припомнена революционната и обществената му дейност, както и героичната му саможертва пред олтара на Отечеството.

В края на тържественото честване всички членове на ПК "Златна есен", както и гостите от Община Стражица и НЧ "Развитие 1895" почетоха Христо Ботев с изпълнение на песента "Жив е той,жив е".

02.01.2018 г.   16:52

С тържествена заря, руйно вино и благословията на сурвакарите започна Новата 2018 г. в Стражица.

Здраве и благоденствие през 2018 г. за всички жители на общината пожела Румен Павлов. Кметът на община Стражица подчерта, че изминалата 2017 г. е била изключително динамична и изпълнена с предизвикателства, но стабилна и успешна.
"Бих искал да благодаря на всички, които положиха усилия за това, градът ни да върви напред и направиха и невъзможното, за да служат на обществения интерес.
Бъдете активни, позитивни и градивни и през Новата година!
Нека има повече ползотворни дела и споделени успехи за всички жители на общината!
Приемете моите най-искрени пожелания за здраве, семейно щастие и успехи!
Да не забравяме да даряваме топлота и доброта на онези, които най-много се нуждаят от подкрепа! Нека с вяра побеждаваме предизвикателствата, а делата ни да бъдат благословени!" каза в новогодишното приветствие кмета на община Стражица Румен Павлов.

В първия работен ден на 2018г. господин Румен Павлов благодари на служителите на общинска администрация Стражица за ползотворната и усърдна екипна работа през 2017г. Той пожела "Новата 2018 г. да бъде още по-успешна и по-резултатна и отново да докажем, че сме способни всички заедно да работим за бъдещето и успешното развитие на града и общината".