17.11.2017 г.   15:47

Стражица посрещна партньори от Румъния по първия си трансграничен проект

В петък на работно посещение в Стражица беше група от община Болинтин Вале, Румъния, с която домакините са партньори по първия си трансграничен проект, финансиран от Европейския съюз. "Трансгранично партньорство за подобряване на системата за вземане на решения – редици от мостове и врати (РО-БГ)" е името на проекта, а основните дейности по него са свързани с разработването на онлайн платформа за сътрудничество, съвместни семинари, услуги по управлението на проекта, както и дейности за информиране и публичност в двете общини. Кметът на община Стражица Румен Павлов и неговият колега Даниел Трайстару от Болинтин Вале запознаха присъстващите в ритуалната зала на Стражица с най-важното за своите общини и очертаха посоките на предстоящото сътрудничество. Предвижда се общините да си помагат в оптимизирането на услугите за гражданите и бизнеса, а в Стражица в рамките на проекта ще дойдат 30 нови компютърни конфигурации за отделите, които извършват административни услуги. Ще се ускори и времето за извършване на много от услугите, а някои от тях ще могат да се предлагат и по електронен път.

Гостите посетиха музейната експозиция и изложбените зали. При възможност ще се включат в най-значимите прояви от културния календар на Стражица за следващата година – "Каралийчеви дни 2018" и фестивала "Житената питка".

07.11.2017 г.   15:33

Нов детски екокът за малчуганите от Кесарево

Вчерашният ден донесе нова радост за най-малките от Кесарево. В двора на целодневна детска градина "Калинка" тържествено бе открит детски екокът, финансиран с договор 11462 от 31 май 2017 г. от ПУДООС. Децата пяха, рецитираха стихчета и танцуваха, а колективът на градината, родителите и гостите се радваха заедно с тях. Кметът на Община Стражица Румен Павлов, кметът на селото Ваня Иванова и директорката на детската градина Ваня Колева срязаха трицветната лента на обновената площадка. Водосвет отслужи йеромонах Димитрий от Стражица и поръси присъстващите за здраве.

06.11.2017 г.   16:50

Заседание на общинския съвет за намаляване риска от бедствия при Община Стражица

На среща в общинската администрация на 6 ноември се събраха представителите на всички звена от общината, които имат задачи по подготовката за работа при зимни условия. Изяснен е срокът за сключване на договори за снегопочистване и зимно поддържане, за доставка на нужните отоплителни материали, както и правилата за работа на общинския съвет за намаляване риска от бедствия. Доклад от срещата.

06.03.2017 г.   13:44

Стражица се преклони пред подвига и саможертвата на освободителите

Празничните инициативи по повод 139-годишнината от Освобождението на България започнаха в Стражица още на втори март. В богатата програма на сборни формации от всички класове на СУ "Ангел Каралийчев" беше даден простор за полета на националния дух, а кметът на общината Румен Павлов поздрави всички с националния ни празник.
В утрото на 3 март стражичани дойдоха пред православния параклис "Св. Георги Победоносец", издигнат в памет на загиналите край Стражица руски воини преди близо 140 години. Слово за подвига на хиляди знайни и незнайни герои, за цената на свободата и силата на саможертвата прочете председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Той припомни и факти от епичните боеве за отстояване на Чаиркьойската отбранителна позиция по време на войната за освобождението на България. Тогава в помощ на руските воини за изграждането и отстояването на позицията се включват и доброволци от Чаиркьой и Юруклер, днешните Камен и Николаево, а в боевете загиват около 500 руски войници и офицери.
Заупокойна молитва за загиналите за освобождението на България отслужи йеромонах Димитрий. Пред параклиса и паметника на загиналите руски воини бяха поднесени венци и цветя на признателност, а програма изнесоха мъжката вокална група при народно читалище "Развитие 1895" и вокална група "Огоньок" при пенсионерски клуб "Златна есен".

16.01.2017 г.   15:35

Младежи от Старата столица с дарение за деца от Стражица

В разгара на зимата едно дарение за деца от Стражица е поредният импулс приятелска топлина. То бе замислено по повод на Коледно-Новогодишните празници и е инициатива на младежите от "Ротаракт" клуб - Велико Търново. Кампанията им за осигуряване на играчки за малчуганите от Центъра за ранна интервенция на уврежданията в Стражица обедини мислите и волята на много млади хора. Всеки, който се приобщи към тази идея за съпричастност, можеше да дари играчка по свой избор, като я достави в събирателния пункт на организацията във Велико Търново.

Във връзка с предлаганата в стражишкия Център за ранна интервенция на уврежданията услуга "Медицинска рехабилитация" беше дарен и ,,сух басейн" с топки, подходящ за укрепване и психомоторно развитие при децата. Той ги настройва творчески в условията на спонтанна игра и спомага за правилна ерготерапия – медицинска рехабилитация при децата. Съоръжението им помага да се движат спокойно сред топките и да се забавляват в тях. Така получават тактилни усещания, развиват се уменията и навиците им. Басейнът дава комплексни възможности за движения, за масажи и е предизвикателство за забавна игра. Чрез него децата укрепват тялото си и извършват по-уверено определени дейности.

Спонтанна беше радостта на децата при първия досег с новата придобивка. Кметът на общината Румен Павлов дойде лично да сподели радостта от подаръка и да прибави и благодарността на своя екип към тази на децата и специалистите от центъра.

Снимки от събитието

09.01.2017 г.   09:48

В Стражица и Бряговица спазиха традицията за Богоявление

Студеното време и обилният снеговалеж не попречиха да бъде спазена традицията за отпразнуване на Йордановден в Стражица и Бряговица. В Стражица празникът започна с велик Богоявленски водосвет в храма "Рождество на Света Богородица", отслужен от йеромонах Димитрий. Много миряни, сред които и доста именици, бяха дошли да запалят свещи за здраве и да получат от осветената вода. Отец Димитрий ги благослови и ги поръси за здраве. Много граждани очакваха с интерес на брега на Голяма река надпреварата за спасяването на Христовия кръст.

Йеромонах Димитрий отслужи празничен водосвет и в Бряговица. Тук дойдоха и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, и зам.-кметът на общината инж. Георги Бянов. В ледените води на река Лефеджа скочиха трима смелчаци. Първи стигна до кръста Георги Дяков и негов беше шансът да се пребори и да го издигне като победител. Инж. Бянов го удостои с отличието на общината, а йеромонах Димитрий благослови за пореден път смелите мъже, за които Йордановден е знаков празник, а спазването на традицията винаги е силна тръпка.

Снимки от събитието