16.04.2019 г.   10:45

Народна радост и кулинарни шедьоври съпътстваха Празника на лопуша в село Бряговица

За трета поредна година в село Бряговица се събраха хора от близо и далеч, за да се повеселят на Празника на лопуша. Изделията, които бяха изкусно подбрани за Празника бяха най-различни – от супи, баници, до торти…

В кулинарната надпревара се включиха пенсионерските клубове и читалища от с. Владислав, с. Кесарево, с. Лозен, с. Царски извор, с. Върбица, с. Сушица, с. Балканци, с. Бряговица, гр. Г. Оряховица, гр. Стражица.

Гости на празника бяха кмета на община Стражица Румен Павлов, зам.-кмет инж. Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, кметове на селата в общината. Лошото време не попречи на прекрасните изпълнения на самодейците от читалищата, изви се традиционното българско хоро, водено от председателя на Общински съвет – Стражица Илиян Маринов.

Докато журито в състав Валентина Цветкова ( сладкарска къща Йо-Виг ), Савка Стоева – гл.експерт "Култура", Добромир Добрев – директор Дирекция "Обща администрация", оценяваше най-вкусните предложения, бе подготвена богата музикална програма, начело с оркестър "Развитие" гр. Стражица,а към края на концертната част журито обяви победителите.

Спонсори на празника бяха мелница "Агис" ООД, фирма "Мони-99" ЕООД, "Пименс" и сладкарска къща "Йо-Виг" с. Бряговица.

КЛАСИРАНЕ

11.04.2019 г.   09:31

Пенсионерите в община Стражица отчетоха дейността си през 2018 година

На 9 април се проведе годишна отчетна конференция на пенсионерските клубове в община Стражица. Председателката Радка Узунова изнесе доклад за културно-масовата дейност за изминалата година на пенсионерските клубове на територията на общината. Отбелязани са всички национални празници, годишнини от важни събития и чествания на исторически личности, имало е много тържества с музика, песни и танци, екскурзии и излети, гостувания в други градове на различни пенсионерски клубове с цел обмяна на опит. Като проблеми бяха посочени на първо място финансовите затруднения на клубовете, както и застаряването на членския състав. Хората от третата възраст благодариха на ръководството на община Стражица за подкрепата при участие на техните състави в певчески надпревари и събития и изказаха своята признателност за поддръжката на пенсионерските клубове. Събитието уважиха Пламен Пенев – директор на Дирекция „Хуманитарни дейности”, председателят на Общински съвет Стражица - Илиян Маринов, общински съветници и служители от общината. В момента на територията на общината съществуват 16 клуба с цели 599 члена.

05.04.2019 г.   10:11

За таланта възраст няма

На 4 април 2019 година членовете на пенсионерски клуб „Златна есен“ – гр. Стражица бяха домакини на веселия празник – „За таланта възраст няма”. Тематичното тържество бе посветено на Първи април – Деня на хумора и шегата. В него взеха участие всички пенсионерски клубове в община Стражица, като представиха авторски стихове, песни и хумористични сценки. Поздрав към всички бе артистично изиграната сценка от представители на пенсионерски клуб „Ехо от младостта“ с. Сушица, те поздравиха всички приятели и с няколко песни. Празникът премина с бодър дух и много настроение. Всички се увериха, че малко му трябва на човек, за да му се достави истинска радост.

01.04.2019 г.   10:16

СУ „Ангел Каралийчев” тържествено отбеляза своя празник

Тържество по случай празника на училище „Ангел Каралийчев” се проведе на 29 – ти март 2019 год. в Спортна зала гр. Стражица. И тази година възпитаниците на училището ни развълнуваха и впечатлиха с богата музикално-поетична програма. Рецитираха се стихове, пяха се песни, играха се народни танци, драматизираха се приказки. Приветствени слова бяха произнесени от директора на училището Пенка Димитрова и кмета на община Стражица Румен Павлов.Той поздрави преподавателите и учениците като им пожела да продължават да бъдат достойни възпитаници на своето училище. Да бъдат силни, ученолюбиви и смело да следват мечтите си. Гости, уважили празника с присъствието си бяха и секретарят на общината Ренета Василева, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” Пламен Пенев, читалищни дейци, директори на училища и детски градини, бивши ученици на училището.

29.03.2019 г.   09:35

Първа копка в село Камен

Обект "Реконструкция и подмяна на участъци от водопроводната мрежа в селата Кесарево, Камен, Сушица, Асеново и Царски извор, община Стражица, област Велико Търново" обхваща реконструкция на 22 224,50 м. водопроводна мрежа в с. Кесарево, с. Камен, с. Сушица, с. Асеново и с. Царски извор.

В проекта е предвидено да се подменят старите азбест-циментови и поцинковани водопроводи, изградени преди повече от 50 години с нови водопроводи от полиетиленови тръби с висока плътност.

Проектът обхваща и подмяна и на прилежащите сградни водопроводни отклонения до имотите на жители, които се захранват от подменяните водопроводи. В село Камен ще се подменят 3 149, 60 м. водопроводна мрежа по следните улици: ул. "Васил Априлов", ул. "Ал.Стамболийски", ул. "Вела Пеева", ул. "Ален мак", ул. "Васил Левски", ул. "Иван Вазов".

Общата стойност на обект "Реконструкция и подмяна на участъци от водопроводната мрежа в селата Кесарево, Камен, Сушица, Асеново и Царски извор, община Стражица, област Велико Търново" е 7 008 668,75 лв. с ДДС.

На церемонията присъстваха кметът на село Камен Димчо Димов, зам.-кметът на Стражица инж. Георги Бянов, секретарят на общината Ренета Василева, председателят на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов, общински съветници, представители на фирмата-изпълнител, служители от общинска администрация, граждани.

22.03.2019 г.   09:31

Кметът на Стражица Румен Павлов направи първа копка по проект „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища в община Стражица”

Кметът на община Стражица Румен Павлов направи символична "първа копка" по проект „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища в община Стражица.” По традиция церемонията започна с водосвет, отслужен от йеромонах Димитрий, който благослови начинанието и пожела здраве и успех на хората, ангажирани с реализацията. Гости на церемонията бяха зам.- кметът на община Стражица инж.Георги Бянов,изпълнителят по проекта Величко Минев, секретарят на общината Ренета Василева, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, кметове на населени места, общински съветници, екипът по проекта и граждани. За пътя Стражица - Бряговица до отбивката за с. Върбица ремонтните дейности ще обхванат общо 9.6км. В участъка през село Бряговица ще се подменят бордюрите и ще се направят тротоари от двете страни на пътя. За пътя Виноград - Паисий ремонтните дейности ще обхванат 1.5 км. По целите дължини на двата пътя ще бъдат положени тръби за бъдещото прокарване на широколентов интернет. Обща стойност на проекта: 5 667 571,95 лв., от които 4 817 436,16 лв. европейско и 850 135,79 лв. национално съфинансиране или 6 801 086,34лв с ДДС.

20.03.2019 г.   10:33

Тодоровден в село Виноград

Във село Виноград, община Стражица отбелязаха Тодоровден. Проведоха се традиционните за Тодоровден – кушии, както и надпревара за най-красив кон и надбягване с конски впряг/каруца. Към състезанието беше проявен изключително голям интерес, да наблюдават традиционните кушии бяха дошли повече от 300 души от селото и населените места на общината.

Състезанието се проведе на местността "Каптажа". В атрактивното състезание с впрегнати в каруца коне победи Диан Христов с кон Боян. Второ и трето място заеха съответно Марин Евтимов и Димитър Ангелов. Първото място в категорията тодоровденска кушия получи Рашко Михайлов с кобила Мая, а второто и третото място заеха Ахмед Кясимов с кон Роли и Борислав Митев с кон Джамал. Красивият фризиец – конят Тинос на Алберто Ангелов бе удостоен с приза за най-красив кон, последван от стадо коне на Даниел Христов и кон Байрак на Асен Красимиров.

Конете победители бяха окичени с венци, а зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова награди участниците в състезанието с грамоти и купи. Празникът се организира от инициативен комитет с Председател Асен Маринов и община Стражица, спонсор на събитието бе ЧЗК "Шипа"с. Лозен.

КЛАСИРАНЕ Тодоровден 2019 - с. Виноград

ТОДОРОВДЕНСКА КУШИЯ I МЯСТО: Рашко Михайлов, кон – Мая
II МЯСТО: Ахмед Кясимов, кон - Роли
III МЯСТО: Борислав Митев, кон - Джамал

НАЙ-КРАСИВ КОН
I МЯСТО: Алберто Ангелов, кон - Тинос
II МЯСТО: Даниел Христов, стадо коне
III МЯСТО: Асен Красимиров, кон Байрак

НАДБЯГВАНЕ С КОНСКИ ВПРЯГ/КАРУЦА
I МЯСТО Диан Христов, кон - Боян
II МЯСТО: Марин Евтимов
III МЯСТО: Димитър Ангелов, кон - Роска

07.03.2019 г.   12:24

Творческа среща с Румяна Николова

Организираната от община Стражица и Художествена галерия Стражица творческа среща с автора на множество книги и статии - Румяна Николова бе посрещната с интерес от любителите на словото и историята, най-вече от младите родолюбци – децата от клуб „Краезнание” при Общински детски комплекс Стражица. Авторката представи своята последна книга посветена на Матей Преображенски „Защита на православието”. Познатият на всички монах, революционер и съратник на Левски бе представен и в образа му на богослов и просветител, защитник на православната вяра. В авторската документална филмова импресия „Матей Преображенски – съвременникът” , авторката поведе присъстващите по стъпките на „Миткалото” от Светата обител през комитетските организации, а думите на отеца-революционер и мислител сякаш са актуални и днес – истински послания за поколенията на познавач на българската история, Възраждане и народопсихология.

07.03.2019 г.   11:38

Село Сушица отбеляза 54–годишнината от героичния подвиг на Старшина I степен Димитър Атанасов Димитров.

Честването се състоя в дома музей на матроса, където дойдоха зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова,експерти от общинска администрация, Сашка Петрова – директор на НУ „Отец Паисий”, Пламен Кръстев – Председател на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, ученици и учители, съселяни. Слово за живота на скромния младеж, спасил военен кораб с 57 души екипаж от пожар, прочете кметът на селото Димитранка Калева. Пред берелефа бяха поднесени венци и цветя, в минута мълчание всички сведоха глава пред саможертвата на героя. Участниците в поклонението с интерес разгледаха експонатите в дома музей на матрос Димитров.

07.03.2019 г.   11:33

Стражица тържествено отбеляза 3-ти март

И тази година подобаващо община Стражица отбеляза Националния ни празник – 3 март. Честването започна пред параклис „Св. Георги Победоносец”, в двора на храм „Рождество Богородично” , издигнат в памет на загиналите руски войни край Стражица. Кметът Румен Павлов, зам.-кметът Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, общински съветници, ученици и учители, общественици, представители на военното формирование поднесоха венци и цветя. Заупокойна молитва в памет на героите и благодарствен молебен за извоюваната свобода отслужи йеромонах Димитрий. Предвождани от българския трибагреник официалните представители, както и всички присъстващи, в шествие се отправиха към паметника „Майка”. Тържествено слово за смелите воийи и свободата, която са извоювали в името на българския народ, представиха кметът Румен Павлов и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. В празничната програма взеха участие НЧ „Развитие-1895” и възпитаници от СУ „Ангел Каралийчев”, които за пореден път доказаха, че нашето славно минало вечно ще живее в сърцата на подрастващите. Събитието завърши с празнична заря.

07.03.2019 г.   11:29

Изобилие от мартеници и поздравления за екипа на Община Стражица

В първия ден на март, кметът на община Стражица Румен Павлов, неговите заместници – инж. Катя Петрова и инж. Георги Бянов, председателят на Общинския съвет – Илиян Маринов, кметският екип и служители от общинска администрация бяха поздравени и закичени с мартенички от ученици от Професионална гимназия по транспорт "Васил Друмев" гр. Стражица.

28.01.2019 г.   10:25

Кметът Румен Павлов посети ДГ "Ангел Каралийчев"

Кметът на община Стражица Румен Павлов, посети Детска градина "Ангел Каралийчев" във връзка със започналата подмяна на оборудването на детските градини на територията на общината.

28.01.2019 г.   10:21

В Стражица се проведе конкурс за детска рисунка „Вредата от употребата на алкохол”

На 12 февруари се проведе конкурса за детска рисунка с надслов: "Вредата от употребата на алкохол", посветена на Празника на виното и любовта – 14 февруари. Изложбата бе организирана от Община Стражица, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните” /МКБППМН/ и Общински детски комплекс – гр. Стражица. Целта на инициативата е децата да повишат знанията си относно вредата от алкохола, да се провокира и повиши нивото на информираност по проблема със спиртните напитки. Авторите на най-добрите рисунки получиха награди и грамоти. Организаторите изказват благодарността си към децата и техните учители за бързата им организация по включване в изложбата.

28.01.2019 г.   10:18

Литературен конкурс "Любовта е свята, а виното е занаята"

Община Стражица връчи наградите в литературния конкурс – „Любовта е свята, а виното е занаята”, организиран съвместно с Общинската организация на пенсионерските клубове в община Стражица. Конкурсът е част от мероприятията, които общината организира за първа година в рамките на Празника на виното и любовта – 14 февруари и се проведе под патронажа на кмета на общината – Румен Павлов. Всички участници се представиха отлично и бяха наградени с предметни подаръци и почетни грамоти

28.01.2019 г.   10:15

Годишна среща на Читалищата в община Стражица

На 31 януари 2019 година от 10.00 часа в сградата на общинска администрация Стражица, се проведе годишна среща на Читалищата със ръководството на общината. На него присъстваха зам.-кметът на община Стражица инж. Катя Петрова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, директор Дирекция „Хуманитарни дейности” Пламен Пенев, гл. експерт „Култура” Савка Стоева. На срещата бяха разгледани въпроси, свързани с културния календар на общината, субсидиите, ремонта на читалищните сгради, идеи за съвместни културни мероприятия, актуални проблеми, касаещи самодейците. Читалищните дейци бяха похвалени от ръководството на община Стражица за неуморния труд през изминалата година, активното участие в културния календар на общината, за техния професионализъм и личната ангажираност, за всеотдайността им в развитието на културния живот в населените места от общината.

18.01.2019 г.   11:15

В Община Стражица приключиха ремонтните дейности на административната сграда на БКС

В Община Стражица приключиха ремонтните дейности на административната сграда на БКС по проект: "Изпълнение на пакет мерки за повишаване на енергийната ефективност в Административна сграда на Общинска администрация; Административна сграда на БКС и сграда на ОДЗ "Ангел Каралийчев" - гр. Стражица". Целта на проекта бе подобряване на административната инфраструктура и постигане на високо ниво на енергийна ефективност.
За изпълнение на обекта община Стражица получи 111 629,26 лв. безвъзмездна финансова помощ от Инвестиционна програма за климата на Национален Доверителен Екофонд. Програмата финансира проекти, които водят до директно или индиректно намаляване на емисиите на парникови газове.
Изпълнени са следните енергоспестяващи мерки за сградата: "топлинно изолиране на външни стени", "топлоизолация на покрив", "подмяна на дървена и метална дограма с нова рvс", "повишаване на ефективността на отоплителната инсталация, чрез автоматично управление и температура с понижение", "повишаване на ефективността на отоплителната инсталация, чрез повишаване на коефициента на полезно действие на топлоотдаване", "повишаване на ефективността на отоплителната инсталация, чрез повишаване на ефективността на разпределителната мрежа", "повишаване на ефективността на отоплителната инсталация, чрез повишаване на ефективността на топлоотдаване". Изпълнените мерки ще доведат до намаляване разхода на топлинна енергия за отопление и спестяване на емисии въглероден диоксид.

17.01.2019 г.   09:02

Община Стражица посрещна сурвакарчета на празника Василица.

Сурвакарчета от СУ „Ангел Каралийчев”, посетиха общинската администрация в Стражица по повод Банго Васил – ромската Нова година. С автентични саморъчно направени сурвакници учениците сурвакаха за здраве и берекет общинския кмет Румен Павлов, зам.-кметовете инж. Георги Бянов и инж. Катя Петрова, председателя на Общинския съвет Илиян Маринов и служители на администрацията. Малките сурвакари получиха по традиция торбички с лакомства от ръководството на общината. Инициативата и тази година е на Център за междуетически диалог и толерантност „Амалипе“, за да отбележат и представят богатството на ромската култура и нейните връзки с културата на останалите етноси в България.Oсвен популяризиране на традициите тези инициативи утвърждават толерантността между общностите в общината.

14.01.2019 г.   11:54

Йордановден в Стражица и Бряговица

И тази година в Стражица и Бряговица по традиция бе почетен християнския празник Богоявление Йордановден След тържествена литургия в църквата в Стражица бе извършено ритуално хвърляне на кръста. Студеното време и обилният снеговалеж не попречиха след него в студените води на Голяма река да скочат 5 куражлии. Пред погледите на множеството, събрало се за да наблюдава ритуала, пръв до заветната цел стигна Станимир Иванов. Той получи благословията на отец Димитрий и парична награда от зам.-кмета на община Стражица инж. Катя Петрова. В Бряговица също отбелязаха Богоявление. Йеромонах Димитрий направи и т.нар. Богоявленски водосвет /освещаване на водата/ пред сградата на кметството. След службата свещеникът хвърли кръста в ледените води на река Лефеджа, а сред смелчаците, престрашили се да влязат в ледено студената вода, пръв до него достигна Галин Славев.

02.01.2019 г.   10:50

Община Стражица посрещна Новата година с кръшни хора и празнична заря

С много настроение, музика и пожелания за една по-добра година – така Стражица посрещна 2019-та година. Десетки граждани се стекоха към площада пред общината, за да присъстват на традиционната Новогодишна наздравица. Кметът на общината Румен Павлов отправи своите благопожелания малко след полунощ. Той благодари на стражичани за подкрепата и им пожела здрава, мирна и благодатна 2019-та година. Деца от СУ "Ангел Каралийчев" сурвакаха градоначалника, председателя на Общинския съвет Илиян Маринов и заместник-кмета инж. Катя Петрова, наричаха пожелания за здраве и плодородие. Кулминацията на празника беше красивата празнична заря, която озари града малко след полунощ, придружена от кръшни хора, много усмивки и настроение.