12.01.2018 г.   15:07

Община Стражица посрещна скъпи гости на празника Василица

Деца от групата "Фолклор на етносите" от СУ "Ангел Каралийчев" посетиха общинска администрация Стражица по инициатива на Център "Амалипе". Сурвакарчета пожелаха здраве и берекет в традициите на ромския и българския фолклор за празника Василица, с който се отбелязва началото на новата година за ромската общност.

Децата сурвакаха с традиционни ръчно изработени сурвакници Кмета на общината Румен Павлов, Заместник кмета инж. Каня Петрова и Председателя на Общински съвет Стражица - Илиян Маринов.

Освен популяризиране на традициите тези инициативи утвърждават толерантността между общностите в общината.

11.01.2017 г.   16:16

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНА СТРАЖИЦА ЗА 2018г.

На 10 януари 2018 г. от 14.00 часа в залата на общински съвет гр.Стражица се проведе публично обсъждане на проекта за бюджет на общината за 2018г. на обсъждането присъстваха кмета на общината г-н Румен Павлов, зам. кмета инж. Катя Петрова, председателя на общ. съвет г-н Илиян Маринов и служители от общинска администрация. При откриването на дискусията кмета на общината определи рамката на бюджета като реалистична и балансирана, същевременно с ясна насоченост към изпълнение на делегираните от държавата дейности, включително и с дофинансиране от местни приходи. Съществен момент при бюджета за 2018г. е отново изпълнението на проекти с европейско финансиране, като освен изпълнението на започнатите от преди ще стартират и няколко нови такива: саниране на три общински сгради, включително тази на общинска администрация; рекултивиране на затвореното сметище за твърди битови отпадъци в Стражица и реконструкция и подмяна на довеждащ водопровод за с.Бряговица. За втора поредна година общината изпълнява и международни проекти по програмата за ТГС с Република Румъния, като освен стартиралият вече за закупуване на софтуер и хардуер за нуждите на общинската администрация се предвижда и изпълнение на проект за осигуряване на безопасност на реките в общината съвместно с община Осика де Жос, Румъния на обща стойност 1 мл. евро . Общата рамка на бюджета е в размер на 10 281 797 лв., като в т.ч. са делегираните от държавата дейности в размер на 6 120 584 лв., трансфери за местни дейности в размер на 1 663 808лв. и собствени приходи – 2 497 405лв. Предстои бюджета да бъде внесен за приемане на редовна сесия на общинският съвет. До тогава гражданите могат да се запознаят детайлно с него от страницата на общината в интернет и да правят своите забележки, предложения и оценки.

09.01.2018 г.   13:48

Йордановден

С тържествена литургия в храм "Рождество Богородично" на 6.01.2018 г. започна големият християнски празник Богоявление. След осветяването на водите на р. Голяма река в Стражица кръстът бе изваден от Христо Елков Пенев, а множество християни бяха поръсени със светена вода.

В с. Бряговица буйната р. Лефеджа се опита да отнесе кръста, а водите и закипяха от смелчаците, които се хвърлиха да го спасяват. Благословията тази година получи Иван Владимирович Слизов.

И двамата смели мъже получиха почетни грамоти и парични награди, осигурени от Община Стражица.

09.01.2018 г.   13:45

Поредният урок по патриотизъм поднесоха на своите членове и гости ПК "Златна есен" гр. Стражица

На 04.01.2018г. с богата програма в клуба на пенсионера бе отбелязана 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

В памет на гениалния ни поет и революционер звучаха стихове и песни от богатото му творчество, бе припомнена революционната и обществената му дейност, както и героичната му саможертва пред олтара на Отечеството.

В края на тържественото честване всички членове на ПК "Златна есен", както и гостите от Община Стражица и НЧ "Развитие 1895" почетоха Христо Ботев с изпълнение на песента "Жив е той,жив е".

02.01.2018 г.   16:52

С тържествена заря, руйно вино и благословията на сурвакарите започна Новата 2018 г. в Стражица.

Здраве и благоденствие през 2018 г. за всички жители на общината пожела Румен Павлов. Кметът на община Стражица подчерта, че изминалата 2017 г. е била изключително динамична и изпълнена с предизвикателства, но стабилна и успешна.
"Бих искал да благодаря на всички, които положиха усилия за това, градът ни да върви напред и направиха и невъзможното, за да служат на обществения интерес.
Бъдете активни, позитивни и градивни и през Новата година!
Нека има повече ползотворни дела и споделени успехи за всички жители на общината!
Приемете моите най-искрени пожелания за здраве, семейно щастие и успехи!
Да не забравяме да даряваме топлота и доброта на онези, които най-много се нуждаят от подкрепа! Нека с вяра побеждаваме предизвикателствата, а делата ни да бъдат благословени!" каза в новогодишното приветствие кмета на община Стражица Румен Павлов.

В първия работен ден на 2018г. господин Румен Павлов благодари на служителите на общинска администрация Стражица за ползотворната и усърдна екипна работа през 2017г. Той пожела "Новата 2018 г. да бъде още по-успешна и по-резултатна и отново да докажем, че сме способни всички заедно да работим за бъдещето и успешното развитие на града и общината".