Житената питка в село Лозен

„БЪДНИ ВЕЧЕР”


В битовия кът на читалището бе пресъздадена обстановката на старите български къщи – огнището, полиците със съдове, шарените черги, ниските маси и трикраките столчета и може самодейците да са малко, но пък и кукли имаше достатъчно, че да напълнят собата. В Лозен видяхме и традиции и иновации. Освен битовата обстановка, пресъздаваща българския бит и подредба имаше и декорация, която възстановява сцената на Рождество Христово - с яслата, сламата, животните, с Младенеца и Богородица.
До огнището бяха разположени две ниски масички едвам побрали всички традиционни ястия за Бъдни вечер: Боговицата бе украсена с кръст и житни класове, до нея бе поставено кандилото, защото вечерята трябва да се прикади, имаше още боб, ошав, шарена сол, мед, пълнени чушки, лозови сармички, качамак с маджун, орехи, пуканки, лук, чесън, грозде, круши, ябълки, варено жито и разбира се павурче с ракия и бъклица с вино.
Освен традиционните ястия на масите можеха да се видят и някои нови кулинарни изкушения като пълнени гъбки, разядки, торта от пърленки.
И понеже няма как две малки софри да съберат целия кулинарен талант на лозенчанки имаше кулинарна изложба за нея се бяха потрудили Митка и Даниела Стоянови.
На масите имаше обикновени ястия приготвени по рецептите на баба – боб чорба, леща яхния, ошав от ябълки и круши, качамак с пръжки и качамак със сладко, разядка с печени чушки и чесън, салата от боб с лютеница, каша с маджун, баница със сирене и нови рецепти кюфтета от печени чушки с чеснов сос, постни пълнени чушки с ориз и картофи, пурички с яйца и сирене, мъфини „Червено кадифе” с пълнеж от крема сирене, ябълков сладкиш, постен сладкиш, щрудел и разбира се житени питки с богата пластична украса.

Random image