21.12.2017 г.   16:14

Чудни коледни тържества в Дневен център за деца и младежи с увреждания – с. Горски Сеновец

Под звуците на весели коледни песни и много игри на 21 декември 2017 година премина коледното тържество, организирано от Дневен център за деца и младежи с увреждания в с. Горски Сеновец.

Децата и младежите тръпнеха в очакване от появата на Белобрадия старец. Коледният дух и магическа атмосфера витаеха навсякъде. Дядо Коледа не закъсня и направи всички щастливи с огромния чувал подаръци, който беше донесъл.

За спомен през настъпващата година всеки гост на тържеството получи награда – сурвакница, направена от децата.

20.12.2017 г.   14:51

Коледен сън

Успешно приключи Благотворителната акция "Коледен сън" за набиране на средства за подпомагане на детските градини в община Стражица. Инициативата се организира за трета поредна година от общинската администрация, местният парламент и Мото клуб Стражица. Със събраните 4000 лв. ще бъдат закупени спални комплекти за детските градини в цялата община.

Най-голямата награда за дарителите бе прекрасният концерт на талантливите деца на Стражица, които превърнаха заключителната вечер в истински "Коледен сън".

20.12.2017 г.   14:33

КОЛЕДНА РАБОТИЛНИЦА ЗА ДЕЦАТА НА СТРАЖИЦА ОРГАНИЗИРА МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА С ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ

Да изработят сами украса за коледната елха и своя дом се впрегнаха малчугани от училището в Стражица, като празникът започна с кратка музикална програма и стихове за Коледа. По Коледа стават чудеса, ставаме по-добри, даряваме и помагаме, каза при откриването заместник кметът инж. Катя Петрова- председател на МКБППМН при община Стражица. Целта на работилницата беше чрез собствени усилия и труд децата, подпомагани от своите учители и обществените възпитатели да усетят магията на Коледа и да пренесат тази тържествена атмосфера и в своите домове. По-сръчните деца заедно със своите родители бяха изработили сурвакници за участие в предварително обявен конкурс, като девет от най-добрите бяха отличени с награди.

05.12.2017 г.   16:03

5 декември – Международен ден на доброволеца

Този ден е учреден през 1985 г. по инициатива на Организацията на обединените нации. Световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им в преодоляването на бедствени ситуации. Проявите, свързани с отбелязването на Международния ден на доброволеца, са израз и на признателността на гражданите към доброволците.

С практическо занятие "гасене на пожар" празника бе отбелязан и от Общинското доброволно формирование в Стражица, съвместно със СУ "Ангел Каралийчев" и Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

04.12.2017 г.   15:30

Поетична среща с Валери Станков

В изложбената зала на Стражица ценители на поезията от града се срещнаха с поетичния свят на Валери Станков. Гостът представи двете свои последни книги – "Черно на бяло" и "Дръж ми шапката, мила". Валери Станков е един от любимите наши съвременни поети. Той прочете избрани свои стихове, разговаря с присъстващите за тенденциите в развитието на българската литература, за литературната критика, за грижата за чистотата на родното слово. В залата присъстваха учители, ученици, както и обикновени граждани, на които гостът написа автографи.

04.12.2017 г.   15:15

Стражица ще реализира проект "Маршрут "Европа", свързан с Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Общинската администрация в Стражица ще се включи в кампанията по информираност на своите граждани за Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. В партньорство с НЧ "Развитие 1895" общината спечели проект за безвъзмездна финансова помощ в размер на 2998 лв. с наименование "Маршрут "Европа" – от Стражица до БПСЕС 2018", като в същия са предвидени три дейности. Първата, озаглавена "Терминал Европа", има за цел да информира гражданите за ползите от членството ни в ЕС и председателството, във втората дейност, озаглавена "Експрес Европа" ще се проведе изнесена информационна кампания в населените места от общината, а кулминацията ще бъде в третата дейност, наречена "Площад Европа", в която се предвижда организирането на концерт и конкурси. На 9 май - Денят на Европа, заключителният празник ще бъде на централния площад в Стражица, където партньорите от НЧ "Развитие 1895" ще изнесат концерт с песни на различни езици от богатия фонд на нашия общ дом - Европа.

27.11.2017 г.   15:28

В Стражица – драматични финали в ХХ зимен турнир по футбол

В спортната зала на Стражица приключи ХХ зимен турнир по футбол под патронажа на кмета на общината Румен Павлов. В спора за третото място се срещнаха "Лудогорец" и "Кесарево". В редовното време се стигна до равенство – 2:2 и след повече шанс при дузпите "Кесарево" зае третото място. В големия финал се срещнаха "Епъл" и "Корадо". Редовното време завърши при резултат 3:3, а при дузпите по-точни бяха стрелците от "Епъл". Бяха присъдени и индивидуални отличия. Най-добър вратар на турнира стана Васил Боев от "Епъл". Отличието за най-полезен състезател получи Красимир Пройнов от "Корадо", за най-атрактивен гол – Мариян Генов от "Епъл", а отличието за голмайстор на турнира с 14 попадения е за неговия съотборник Цветомир Додуров.

Кметът Румен Павлов връчи купите и медалите на отличените отбори и състезатели и пожела турнирът да привлича все повече почитатели на любимата игра и хубавата традиция да се предава на по-младите.

22.11.2017 г.   16:11

Клуб "Пегас/чета" в Стражица стана на десет години

Деца и учители тържествено отбелязаха 10-годишнината от създаването на литературен клуб "Пегас/чета" при Общинския детски комплекс в Стражица. Началото идва от идеята на учителката от СУ "Ангел Каралийчев" Светлана Генова, а после подкрепата на учители и родители дава допълнителния стимул, след като талантливи стражишки деца започват да печелят награди не само в общински, а и в областни, национални и международни литературни конкурси. Неизменно в годините ръководител на клуба е учителката по български език и литература Тодорка Цонева. Учители и родители подкрепят децата в първите им стъпки и днес Антоанета Чукурова, директор на детския комплекс, с гордост отброява повече от 300 награди, извоювани от литературните творци на клуба за десет години. Почти всички досегашни носители и на годишната награда на името на Ангел Каралийчев са участвали в занятията на този клуб.

Кметът на общината Румен Павлов изпрати поздравителен адрес до децата и учителите. Със съдействието на общината е издадена и книжка с наградени в последните години творби на младите творци, а приказна торта - като отворена книга със златни страници, беше сладкият емоционален подарък за всички деца.

21.11.2017 г.   15:37

Митрополит Григорий избра Стражица за благослов в Деня на християнското семейство

В Деня на християнското семейство, когато църквата отбелязва един от най-големите богородични празници - Въведение Богородично, Великотърновският Митрополит Григорий дойде с благослов в Стражица. В храм "Рождество на Света Богородица" дядо Григорий запозна присъстващите деца и възрастни граждани с едно от най-важните събития в живота на небесната закрилница на християнското семейство и със силата на искреното молитвено слово. Владиката отправи и лична благодарност към кмета на общината Румен Павлов и към председателя на Общинския съвет Илиян Маринов за помощта, която общината и Общинският съвет оказват за продължаващото стенописване на храма.

20.11.2017 г.   16:52

Трети празник на баницата в Ново Градище

От опит вече си знаем, че празник е всеки ден, в който има баница с истинско сирене! А майсторките от пенсионерски клуб "Нов живот" в Ново Градище на третия празник на баницата вече излязоха "на терен" и с конкурс за сладка баница. Верни на традицията, на усета си за вкус и естетика, отново с подкрепата на хората от местния бизнес и кметската наместничка Янита Петрова, жените бяха сътворили приказка. Вече се представят и по празниците в Стражица, а и в съседни общини. А на третия по ред празник на баницата тук дойдоха като верни гости с културна програма самодейките от Сушица, водени от Димитранка Калева, кмет на селото и председател на читалището.

Журито беше затруднено в оценките си, защото трябваше всичко да опита. И всички присъстващи опитаха и похвалиха. Най-висока оценка получиха Йорданка Славова за солена баница и Евдокия Николова за сладка баница. А поздравителен адрес до всички на празника изпрати кметът на Община Стражица Румен Павлов. С песни и танци за домакини и гости приключи този специален ден, в който имаше много награди и от общината, и от бизнеса за верните пазители на традицията и рецептите от баби и прабаби.

17.11.2017 г.   15:47

Стражица посрещна партньори от Румъния по първия си трансграничен проект

В петък на работно посещение в Стражица беше група от община Болинтин Вале, Румъния, с която домакините са партньори по първия си трансграничен проект, финансиран от Европейския съюз. "Трансгранично партньорство за подобряване на системата за вземане на решения – редици от мостове и врати (РО-БГ)" е името на проекта, а основните дейности по него са свързани с разработването на онлайн платформа за сътрудничество, съвместни семинари, услуги по управлението на проекта, както и дейности за информиране и публичност в двете общини. Кметът на община Стражица Румен Павлов и неговият колега Даниел Трайстару от Болинтин Вале запознаха присъстващите в ритуалната зала на Стражица с най-важното за своите общини и очертаха посоките на предстоящото сътрудничество. Предвижда се общините да си помагат в оптимизирането на услугите за гражданите и бизнеса, а в Стражица в рамките на проекта ще дойдат 30 нови компютърни конфигурации за отделите, които извършват административни услуги. Ще се ускори и времето за извършване на много от услугите, а някои от тях ще могат да се предлагат и по електронен път.

Гостите посетиха музейната експозиция и изложбените зали. При възможност ще се включат в най-значимите прояви от културния календар на Стражица за следващата година – "Каралийчеви дни 2018" и фестивала "Житената питка".

07.11.2017 г.   15:41

ПЛАЩАНИЯ НА МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ ВЕЧЕ МОГАТ ДА СЕ ЗАПЛАЩАТ И С ПОС - ТЕРМИНАЛ

Плащания на местни данъци и такси и административни услуги към община Стражица вече могат да се извършват и чрез ПОС терминално устройство. Апаратът е разположен в Общинския център за услуги и информация на гише "Местни данъци и такси – Каса". Устройството работи с дебитни или кредитни карти VISA, Visa Electron,V PAY, MasterCard, Maestro и Борика.
За картови плащания към бюджетни организации физическите и юридическите лица не заплащат банкови комисиони и такси съгласно чл. 4 ал. 5 от Закона за ограничаване на плащанията в брой.

07.11.2017 г.   15:33

Нов детски екокът за малчуганите от Кесарево

Вчерашният ден донесе нова радост за най-малките от Кесарево. В двора на целодневна детска градина "Калинка" тържествено бе открит детски екокът, финансиран с договор 11462 от 31 май 2017 г. от ПУДООС. Децата пяха, рецитираха стихчета и танцуваха, а колективът на градината, родителите и гостите се радваха заедно с тях. Кметът на Община Стражица Румен Павлов, кметът на селото Ваня Иванова и директорката на детската градина Ваня Колева срязаха трицветната лента на обновената площадка. Водосвет отслужи йеромонах Димитрий от Стражица и поръси присъстващите за здраве.

06.11.2017 г.   16:50

Заседание на общинския съвет за намаляване риска от бедствия при Община Стражица

На среща в общинската администрация на 6 ноември се събраха представителите на всички звена от общината, които имат задачи по подготовката за работа при зимни условия. Изяснен е срокът за сключване на договори за снегопочистване и зимно поддържане, за доставка на нужните отоплителни материали, както и правилата за работа на общинския съвет за намаляване риска от бедствия. Доклад от срещата.

06.03.2017 г.   13:44

Стражица се преклони пред подвига и саможертвата на освободителите

Празничните инициативи по повод 139-годишнината от Освобождението на България започнаха в Стражица още на втори март. В богатата програма на сборни формации от всички класове на СУ "Ангел Каралийчев" беше даден простор за полета на националния дух, а кметът на общината Румен Павлов поздрави всички с националния ни празник.
В утрото на 3 март стражичани дойдоха пред православния параклис "Св. Георги Победоносец", издигнат в памет на загиналите край Стражица руски воини преди близо 140 години. Слово за подвига на хиляди знайни и незнайни герои, за цената на свободата и силата на саможертвата прочете председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Той припомни и факти от епичните боеве за отстояване на Чаиркьойската отбранителна позиция по време на войната за освобождението на България. Тогава в помощ на руските воини за изграждането и отстояването на позицията се включват и доброволци от Чаиркьой и Юруклер, днешните Камен и Николаево, а в боевете загиват около 500 руски войници и офицери.
Заупокойна молитва за загиналите за освобождението на България отслужи йеромонах Димитрий. Пред параклиса и паметника на загиналите руски воини бяха поднесени венци и цветя на признателност, а програма изнесоха мъжката вокална група при народно читалище "Развитие 1895" и вокална група "Огоньок" при пенсионерски клуб "Златна есен".

16.01.2017 г.   15:35

Младежи от Старата столица с дарение за деца от Стражица

В разгара на зимата едно дарение за деца от Стражица е поредният импулс приятелска топлина. То бе замислено по повод на Коледно-Новогодишните празници и е инициатива на младежите от "Ротаракт" клуб - Велико Търново. Кампанията им за осигуряване на играчки за малчуганите от Центъра за ранна интервенция на уврежданията в Стражица обедини мислите и волята на много млади хора. Всеки, който се приобщи към тази идея за съпричастност, можеше да дари играчка по свой избор, като я достави в събирателния пункт на организацията във Велико Търново.

Във връзка с предлаганата в стражишкия Център за ранна интервенция на уврежданията услуга "Медицинска рехабилитация" беше дарен и ,,сух басейн" с топки, подходящ за укрепване и психомоторно развитие при децата. Той ги настройва творчески в условията на спонтанна игра и спомага за правилна ерготерапия – медицинска рехабилитация при децата. Съоръжението им помага да се движат спокойно сред топките и да се забавляват в тях. Така получават тактилни усещания, развиват се уменията и навиците им. Басейнът дава комплексни възможности за движения, за масажи и е предизвикателство за забавна игра. Чрез него децата укрепват тялото си и извършват по-уверено определени дейности.

Спонтанна беше радостта на децата при първия досег с новата придобивка. Кметът на общината Румен Павлов дойде лично да сподели радостта от подаръка и да прибави и благодарността на своя екип към тази на децата и специалистите от центъра.

Снимки от събитието

09.01.2017 г.   09:48

В Стражица и Бряговица спазиха традицията за Богоявление

Студеното време и обилният снеговалеж не попречиха да бъде спазена традицията за отпразнуване на Йордановден в Стражица и Бряговица. В Стражица празникът започна с велик Богоявленски водосвет в храма "Рождество на Света Богородица", отслужен от йеромонах Димитрий. Много миряни, сред които и доста именици, бяха дошли да запалят свещи за здраве и да получат от осветената вода. Отец Димитрий ги благослови и ги поръси за здраве. Много граждани очакваха с интерес на брега на Голяма река надпреварата за спасяването на Христовия кръст.

Йеромонах Димитрий отслужи празничен водосвет и в Бряговица. Тук дойдоха и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, и зам.-кметът на общината инж. Георги Бянов. В ледените води на река Лефеджа скочиха трима смелчаци. Първи стигна до кръста Георги Дяков и негов беше шансът да се пребори и да го издигне като победител. Инж. Бянов го удостои с отличието на общината, а йеромонах Димитрий благослови за пореден път смелите мъже, за които Йордановден е знаков празник, а спазването на традицията винаги е силна тръпка.

Снимки от събитието