Д-р ЦОНИ ЦОНЕВ

 

Доктор Цони Иванов Цонев е роден на 30.06.1927 г. в Стражица, в бедно семейство на потомствен стражичанин.

Завършва с отличие първия випуск на новооткритата стражишка гимназия през 1948 г.

През 1954 г. завършва Медицинската академия в София. Като отличник на випуска, остава на щатна работа в нея.

През 1955 г. се отказва от аспирантура и предстояща научна работа, за да се завърне като участъков лекар в здравната служба в родното си място. По-късно е началник на Здравна служба Стражица.

През 1958 г. е назначен за Главен лекар на Районна болница Горна Оряховица. Ръководи здравното заведение до 1971 г. и участва активно в изграждането на съвременната база на болницата.

От 1971 до 1990 г. е Главен лекар на Първостепенна окръжна болница Д-р Стефан Черкезов Велико Търново. Д-р Цонев е най-дългогодишния ръководител на първата гражданска болница в България през 140-годишнатна й история.

При управлението на д.р Цонев е извършено най-мащабното строителство във Великотърновската болница и са открити База І с разгърната площ 18000 кв.м и двор 93 дка, сградата на Градска поликлиника в центъра на града исградата на рехабилитационния корпус на База ІІ в Окръжна болница. През 1980 г. е започнато строителството на 16-етажен хирургически корпус.

Д-р Цонев е дългогодишен народен съветник във Великотърновския общински съвет, изявен общественик и деятел на здравеопазването в област Велико Търново. Присъдено му е званието Заслужил лекар. Награждаван е многократно с държавни и правителствени отличия.

Заради заслугите, които д-р Цонев има към здравеопазването в област Велико Търново и поради факта, че е роден в Стражица и е помагал на града като общественик и лекар, и по случай 80-годишнината от неговото рождение, д-р Цони Цонев Иванов е обявен за почетен гражданин на град Стражица.