ТРИФОН ЙОРДАНОВ ТРИФОНОВ

 

Трифон Трифонов е роден на 7 октомври 1937 година в село Кавлак, община Стражица. Починал на 1 декември 1994 година на поста Кмет на община Стражица.

Завършил е Свищовската икономическа академия.

От 1967 година до 1983 година е Председател на Управителния съвет на Районната потребителска кооперация град Стражица. През този период са постигнати значителни успехи  в разширяването на търговската мрежа чрез изграждане на материално-техническата база на кооперацията и строителството на Хлебозавод с модерно оборудване, цехове за безалкохолни напитки и сладкарски изделия. От 1983 година, с малко прекъсване, е Кмет на община Стражица.

След промените от 1989 година, населението му даде висока оценка и му гласува доверие като го избра за кмет на община Стражица, но преждевременната му кончина не му позволи да изкара мандата си.

Всички го познаваме като способен и амбициозен специалист. Строител  по душа и икономист по призвание, базирайки се на очевидните постижения в изграждането на инфраструктурата в общината, а именно-водоснабдяването от язовир Йовковци, активното жилищно строителство преди и след земетресението, постоянните му усилия Стражица и другите селища от общината да бъдат чисти и приветливи, осигуряване финансиране за възстановителния процес в първите трудни години от прехода към пазарна икономика.

Специалист, който през целия си живот работи неуморно, но преждевременната му смърт му попречи да довърши започнатите проекти.

Но ние помним и виждаме направеното от него и заслужено г-н Трифон Трифонов получава нашата признателност с удостояването му със званието Почетен гражданин на град Стражица.