ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ

 

В.Търновският Митрополит Григорий е роден на 10.Х.1950 година във Великотърновска епархия, с.Козаревец, област В.Търново. На 19 години постъпва като послушник за монашество в Преображенския манастир, на 6 км от В.Търново. Веднага след войнишката служба, в началото на 1974 година, приема монашество в същия манастир и съвсем наскоро е ръкоположен за иеродякон, приемайки длъжността Владишки епархийски дякон на В.Търновска епархия. Още от тогава често служи в гр.Стражица и общината. Паметна ще остане духовната му дружба с духовници и общественици за доброто на града и общината, богослуженията в храм Св.Василий преди земетресенията.

През 1980 година дядо Григорий е ръкоположен за иеромонах и назначен за ПРОТОСИНГЕЛ на Старозагорската Св.Митрополия. Тогавашният Старозагорски Митрополит Панкратий успява да му подсигури скромна стипендия за обучение в Швейцария. Там дядо Григорий е на специализация в Нюшател, Женева и Фрибург, след което го приемат в Англия. Следва в Оксфорд, Бирмингам и Лондон под протекцията на Английския консултативен съвет.

През 1985 година във Велдховен /Холанция/ е избран за съпредседател на Комисията за църковно участие и развитие. През този му 5-годишен мандат участва в разрешаването на сериозни общочовешки проблеми на земята, някои от които в Никарагуа, Латинска Америка, Филипините и Европа.

На 22 декември 1985 година е неговата хиротония за епископ на Старозагорския Митрополит Панкратий. Нуждите в родната Великотърновска епархия го връщат отново през късната есен на 1987 година като Викариен епископ на тогавашния В.Търновски Митрополит Стефан. На тази длъжност той е до 1990 година, когато е назначен за Ректор на Пловдивската духовна семинария Св.св.Кирил и Методий, която оборудва, строително адаптира и открива след 45-годишно прекъсване.

Задвижил само за няколко месеца дейността на Пловдивската духовна семинария, дядо Григорий е назначен за ректор на Софийската духовна семинария Св.Йоан Рилски, която премества от Черепиш в София.

Изминаха вече 15 години на упорит труд в укрепване на опустошенията от разколниците Епархия строителство на храмове, възстановяване на манастири, упорита борба със секти, разкол и лъжеучения.

Международното сътрудничество и междуцърковните отношения са също приоритет в дейността на Митрополит Григорий за сплотена Европа и мир по целия свят.

В тези денонощни трудове, град и община Стражица не са оставени без грижовно молитвено ходатайство. Поощряват се ремонти, извършват се богослужения и активно участие в граждански и църковни празници. Прекрасни са взаимоотношенията с Общински съвет и кметството особено сегашния екип, за доброто на Църква, Община и народ.

Не са малко съвместните начинания, провеждани и с настоящия кмет инж.Стефан Стефанов и Председателя на Общинския съвет инж.К.Петрова. Благоуханни и зрели плодове са новият храм Св.Богородица в Стражица, освещаване и откриване на граждански и църковни обекти. Но има да се довършват и започнат още много и много народополезни дела.