КОЛЮ СТЕФАНОВ ГЕЦОВ

 

Колю Стефанов Гецов е роден и израснал в Стражица. След завършване на училище Отец Паисий  продължава образованието си в Художествена гимназия и Художествена академия София. След успешно издържан конкурс за държавна стипендия учи в Художествена академия гр.Прага в Чехия. Печели конкурс за реклама на Пилзенска бира. След завършване на академията в Прага работи като художник-постановчик на филмите Гойя и Преброяване на дивите зайци.

Започва да прави декоративни пластики за обекти из цялата страна, които му донасят известност. До момента е направил над 100 пластики на обществени сгради в София, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Добрич, Горна Оряховица, Ловеч Ямбол, Кюстендил и много други. Особено впечатляваща е пластиката от оловен кристал на централното стълбище на обект Бузлуджа с най-големите кристали, направени в Европа, изпълнени в Железни брод, Чехия. Гордост за него са и пластичните композиции от каменна мозайка и лят бронз на главния вход на НДК и информационния център София.

Съвместно със съпругата си Катя Гецова прави витражи 12 на 2 метра на две метростанции в град Нагоя, Япония, предизвикващи възхищанието на всички посетители.

В Стражица е направил две композиции от кована мед за фасадата на Художествената галерия, вътрешния двор, мраморна мозайка, два релефа в лятното кино, композиция и голямо фрезко в заседателната зала на общината, композиция на естрадата на площада.

Голямото му творчество в страната и чужбина, с което прославя не само България, но и Стражица и приноса му за културния облик на града дава основание да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на град Стражица.