ДИМИТЪР КАЗАКОВ НЕРОН

 

Димитър Казаков е роден  на 22 юни 1933 година в село Царски извор, община Стражица.

Завършва Художествената гимназия и Художествената академия в град София.

Първата си самостоятелна изложба живопис открива през 1971 година, втората релеф дърво в град Пазарджик през 1972 година. След това открива поредица от изложби на свои творения.

Димитър Казаков е творец в областта на живописта, графиката и монументалната дървопластика. Негови  произведения се намират в Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, в художествени галерии в Стражица, Пазарджик, Ямбол, Добрич и в други градове.

Редица чуждестранни музеи и галерии също притежават негови творби Националният фонд за съвременно изкудтво към Лувъра в Париж, музеят на изобразителното изкуство в Москва,Императорската колекция в Токио и други.

През 1985 годинаКазаков подарява голяма част от произведенията си на Национален Държавен Фонд века България. Дарението съдържа 172 картини, 236 скулптури от дърво, 19 дърворезбени пана, 5 скулптури от камък и 13 рисувани чинии.

Казаков се нарежда в голямото семейство на световно-известните художници.

Той е художникът, който пресъздава  сътворението на света един дъб с корените си, с короната от листа  и с птиците.Чрез произведенията си той създава топлината на живота, обхваща всичко, за дапредложи на хората най- доброто, което те притежават.

Казаков е творецът, който обобщава хилядолетното наследство и сътвори една съвременна култура , подчинена на духовното проникване, в което той е и ще бъде, лишен от лицемерие, чист като спомена на едно разкошно детство.

Великият художник Казаков, до неочакваната си кончина на 16 януари 1992 година твореше неуморно и създаде изкуство, което разнесе не само неговата слава на велик творец, но прослави името на своя родин край и България.