Девети Фестивал на Житената питка `2020

РЕГЛАМЕНТ
СНИМКИ

Осми Фестивал на Житената питка `2019

ПОКАНА
РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ
ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА УЧАСТИЕ
ДЕКЛАРАЦИЯ
ФЕСТИВАЛНА ПРОГРАМА

Седми Фестивал на Житената питка `2018

ПОКАНА
РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ
ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА УЧАСТИЕ
ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ - ФФ "ФОЛКСТРАЖ" 2018
РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ФФ "ФОЛКСТРАЖ" 2018

Шести Фестивал на Житената питка `2017

ПОКАНА
ПРОГРАМА
РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ
ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА УЧАСТИЕ
ДЕКЛАРАЦИЯ
ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ - ФФ "ФОЛКСТРАЖ" 2017
РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ ВЪВ ФФ "ФОЛКСТРАЖ" 2017

Пети Фестивал на Житената питка `2016

ПОКАНА
ПРОГРАМА
РЕГЛАМЕНТ ЗА УЧАСТИЕ
ЗАЯВЛЕНИЕ ЗА УЧАСТИЕ
ДЕКЛАРАЦИЯ

Четвърти Фестивал на Житената питка `2015

В световния ден на хляба и прехраната 16 октомври Стражица отново посрещна приятелите на Житената питка на четвъртия фестивал, който вече има своя марка, собственост на Община Стражица.

Фестивалният ден започна в изложбените зали на града с работен форум "Зърнопроизводство и хлебопроизводство". Земеделски производители, хлебопроизводители и директори на средни училища се срещнаха, за да обсъдят възможности и идеи по проблемите на професионалното ориентиране, квалификацията и реализацията на младите, за да се запазят традициите и да се развиват двата бранша.

Гости и домакини поднесоха цветя пред бюст-паметника на Ангел Каралийчев. Заместник–министърът на земеделието и храните Георги Костов, проф. Пенчо Пенчев, областен управител на Великотърновска област, ръководители на национално и областно ниво, представители от Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите, общински съветници и управители на фирми от областта и общината дойдоха да усетят магията, която носи хляба за българина. С цяла делегация се включиха гостите от побратимения румънски град Поткоава, община Олт, партньор на Стражица по трансграничен европроект, водени от заместник–кмета на общината Пауна Дана.

Официалните гости на празника тръгнаха от централния площад на Стражица към мястото на изложението, водени от деца, представящи приказните герои на Каралийчевата "Житена питка", от мажоретките на СОУ "Ангел Каралийчев" и вдъхновения духов оркестър на СОУ "Емилиян Станев" от Велико Търново. А още на входа на фестивалната площадка от сцената на детската Хлебна къща от Златарица погледите привличаха сръчните в месенето малки златаришки майстори, които с опит и вдъхновение предаваха на новите си приятели от Стражица някои тънкости от своята къща.

Стефан Димитров, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Стражица, поздрави домакините и гостите, и обяви фестивала за открит. Главната героиня на празника – Житената питка, изпечена в хлебозавода в Стражица и обкръжена от десетки свои по-малки посестрими, беше осветена от йеромонах Димитрий, който поръси за здраве официалните гости и множеството.

Експертно жури с председател Ути Бъчваров – любим актьор и кулинар, имаше трудната задача да посети подредените щандове на 21-те колективни участници в надпреварата, да опита творенията на всички и да определи победителите, които са представили най-добре подготвен народен обичай, и са опекли най-вкусните хлябове, пити, погачи, баници, и десетки други наши традиционни вкусотии с много обич, търпение, нощно будуване и майсторство.

Една от най-жизнерадостните групи превзе новата Работилница "Житената питка". Под вещото ръководство на Иваничка Петрова от Клуб на пенсионера "Златна есен" шестнадесет малки момчета и момичета за първи път опитаха да научат тънкостите при месенето на тесто, с което поставиха началото на Детска хлебна къща – инициатива за създаване на НПО с цел да се съхранят традициите при приготвянето на хлебни изделия.

Със специални щандове извън състезанието се представиха гостуващи екипи от съседните общини Горна Оряховица, Лясковец и Златарица, както и домакините от Община Стражица.

В огромен тиган екипът кулинари на Ути Бъчваров приготви кавърма от 100 кг пилешко месо, дарено от фирма "Пименс" , а десетки празнуващи хванаха огромните бъркалки хем за снимка, хем да помогнат в готвенето, а и да изживеят сладостта от личния си принос за крайния вкусен резултат.

Гостите от Румъния приготвиха мамалига по специална рецепта, а детският танцов състав от град Подкоава спечели сърцата на публиката с традиционни румънски танци и песни. Емоциите стигнаха своя връх, когато оркестър "Канарите" с класните си изпълнения събра малки и големи в пъстра плетеница народни хора, които превзеха територията на фестивала.

Междувременно журито опита приготвеното от екипите на отдавна доказани майсторки и млади помагачи от читалища, пенсионерски и дамски клубове, училища и детски градини, обсъди видяното и определи победителите в конкурса.

В категорията за най-добре представен обичай първо място беше отредено на читалище "Надежда" – Балканци, второ място – на читалище "Възпитател" – Камен, а третото спечелиха самодейците от читалище "Възпитател" – Кесарево.

В категорията за най-вкусно изделие първото място е за Клуб на пенсионера "Детелина" в Балканци, второто – за Дамски клуб Виноград, а третото – за Пенсионерски клуб "Старият дъб" от Лозен.

Специалната награда на журито и наградата на публиката отидоха в СОУ "Ангел Каралийчев", а наградата на журито за цялостно представяне спечели екипът на ОДЗ "Сава Цонев" от Стражица.

Община Стражица и традиционните спомоществователи на фестивала от Хлебозавод "Стражица", фирма "ПИМЕНС" и Мелница "АГИС" осигуриха награди за всички участници.

Снимките са предоставени от Николай Христов, Диляна Енчева, Сюзан Алтънова, Елена Йорданова, Александър Дудин.Линк към снимки

Трети Фестивал на Житената питка `2014

За трети пореден път в Световния ден на хляба и прехраната община Стражица организира станалия най-вълнуващ и най-любим празник за малки и големи. „Никой не е по-голям от хляба” – това мото събра отново участници и гости за преклонение към тези, които отглеждат зърното от житцето до прекрасната житена питка, и към Ангел Каралийчев, създал известната в цял свят вълшебна приказка.

Кметът на общината инж. Детелина Борисова, която е патрон на фестивала, посрещна всички с „Добре дошли”, а йеромонах Димитрий освети най-голямата житена питка и нейните посестрими.

Гости на празника бяха: Проф. Пенчо Пенчев – избран за народен представител в 43-тото народно събрание, доказан приятел на Стражица и общината, кметовете на общините Елена, Лясковец, Каварна, представители на община Златарица, Горна Оряховица и село Козаревец, Съюза на българските корени на българската общност от Румънско Лудогорие.

Кметски кулинарни тайни разкриха инж.Детелина Борисова, Делян Млъзев – кмет на община Елена, Даниела Арабаджиева – председател на Общински съвет Лясковец, НЧ Златарица, Цонко Цонев – кмет на община Каварна.

Иван Звездев – любим гост и всепризнат майстор на всякакви вкуснотии, приготви и раздаде курбан от сьомга.

Със свои майсторски традиционни печива се представиха гостите от съседна Румъния - етнически българи от Румънско Лудогорие, с които Стражица е в преговори за трансгранично сътрудничество по европейски проекти.

Една от най-жизнерадостните групи превзе новата Работилница „Житената питка”. Под вещото ръководство на Иваничка Петрова от Клуб на пенсионера „Златна есен” шестнадесет малки момчета и момичета за първи път опитаха да научат тънкостите при месенето на тесто, с което поставиха началото на Детска хлебна къща – инициатива за създаване на НПО с цел да се съхранят традициите при приготвянето на хлебни изделия.

И понеже „Храната прави борбата”, на канадска борба премериха сили малки и големи.

Тази година участниците се състезаваха в две категории: НАЙ ВКУСНО ИЗДЕЛИЕ и НАЙ-ДОБРЕ ПРЕДСТАВЕН НАРОДЕН ОБИЧАЙ

Ето и наградените.

Посетителите в изложението опитаха коледни пити и всякакви обредни момкови, деверови и невестини пити, баници, гювечи, сладки, козунаци – вкусни и красиви ястия, приготвени по рецепти, съхранени и обогатени през годините от талантливи кулинари. Няколко сватби и други обичаи представиха успоредно с изложението на питки и хлябове участниците от читалища, училища, детски градини и клубове по интереси в общината.

Славка Калчева огласи града ни с песните си и създаде прекрасен фон за празника, на който и дъжда не попречи, а Клуб „Традиция” подгря настроението с три традиционни български хора, а бурни аплодисменти получи „Селско шопско хоро”

Майсторлъкът и тази година беше пренесен от народната традиция към бъдното, когато пак ще има една палава и вечно млада Житена питка – да ни напомня, че никой не е по-голям от хляба.

И – нищо от това нямаше да се случи, ако екипът на Общинска администрация не беше получил отново помощта на спонсорите, на които сърдечно благодари!

Запечатахме мигове от празника /използвани са снимки на Николай Христов, Елена Йорданова, Сюзан Алтънова, Димитранка Калева, Радка Петкова, Таня Иванова, Деница Цонева, Росица Димитрова, Виктория Димитрова, Таня Иванова, Марина Андреева и Даринка Бонкова. Линк към снимки