02.12.2016 г.   11:27

И в Стражица грейнаха коледните светлини

Включването на коледните светлини в центъра на Стражица и тази година се превърна в чакан празник за малчуганите от града. Организаторите от общинската администрация, общинския детски комплекс, народно читалище „Развитие – 1895” и двете обединени детски заведения превърнаха празника в светло послание на добротата и усмивките в навечерието на Коледа и Нова година. Стихове и песни от най-малките сториха чудо и за малко при децата се появиха прекрасната Снежанка и Дядо Коледа - да проверят дали някое дете не е забравило да напише писмо с поръка за мечтания подарък.
Прекрасни певци се оказаха самият Дядо Коледа и неговата внучка, които поздравиха със съвсем нова песен децата на Стражица. И понеже в армията на джуджетата, които ще помагат при подготовката на всички подаръци, има само работливи помагачи – до празниците всички пакети ще бъдат готови. А най-нетърпеливите деца бяха си изпратили вече електронните писма до добрия старец, но за всеки случай пуснаха и писмо с плик в специалната пощенска кутия.
С приветствия към малките и към порасналите деца се обърнаха председателят на Общинския съвет Илиян Маринов и инж. Катя Петрова, зам.-кмет на общината. „Елхата е символ на коледното вълшебство, което озарява душите ни и сгрява сърцата ни. Нека вярваме в чудото на Рождеството и в светлото начало на всяка Нова година” – пожела на всички инж. Катя Петрова. И след като всички с обратно броене измериха десетте вълшебни секунди, стотици светлинки грейнаха на празничната елха, като знак за началото на бъдещите ни добри дела, с които ще се слеем в магията на празника.

11.08.2016 г.   10:40

Програма за празника на Стражица
23.02.2016 г.   11:57

Ергенската сватба - по традициите на село Камен, но като на карнавал

Ергенската сватба в село Камен е забавление, което се разиграва от десетилетия. При това - само във високосна година. Ритуалът е създаден през 1900-та година, заради големия брой младежи, надхвърлили обичайната възраст за задомяване, които е трябвало да бъдат подканени да го сторят. Няма записи на кого е хрумнала идеята, дообогатявана през годините, това да се прави с много хумор, като общоселски празник, за да не се засегнат чувствата на младежите.
Ритуалът включва маскиране на ергените, за да не бъдат разпознати, потупване по гърбината с брашнян чорап /така се бележели най-спешните кандидати за женитба/, избиране на двама от тях, които се обличат като младоженец и младоженка /булката задължително е най-едрия ерген, а младоженеца – най-дребния/ и пресъздаване на целия сватбен ритуал, какъвто го познаваме: младоженеца с роднини и приятели калесва кумовете, заедно отиват да крадат/купят булката, свещеника ги оженва, нарежда се трапезата, заиграват се хората и ръчениците.
Празникът се организира през февруари. Този вид "сватби" насочва вниманието към задружното задвижване на любовните пролетни магии и намиране на половинка за всяко пораснало и готово за задомяване ергенче.

Ролите на действащите лица се отработват старателно, според емоционалния профил и творческия натюрел на всеки участник. Гледките предизвикват възхита, всички се радват на живата театрална импровизация и на настроението на околните!

Главен двигател на празника и тази година е читалище "Възпитател 1896", с подкрепата на кмета на селото Димчо Димов, администрацията на кметството, местния бизнес и Общинската администрация.

Оркестър "Развитие" от Стражица завихри традиционните хора и ръченици без отдих, защото сватбата не чака.

Сред гостите бяха кмета на община Стражица Румен Павлов, председателя на Общинския съвет Илиян Маринов, заместник - кмета по хуманитарните въпроси инж. Катя Петрова.

Снимки от събитието

06.01.2016 г.   16:35

В Стражица и Бряговица спазиха отново традицията за Богоявление

С тържествена литургия и велик водосвет в храм "Рождество на Света Богородица" в Стражица започна големият християнски празник. Те бяха отслужени от йеромонах Димитрий. Много стражичани и празнуващи имения си ден бяха дошли, за да спазят традицията и да вземат светена вода за домовете си. С литийно шествие най-верните на църковния ритуал стигнаха до Голяма река. Край ледените води вече загряваха желаещите да извадят богоявленския кръст, знак за здрава и успешна година. Много любопитна публика се беше събрала на мястото на събитието. И тази година за кръста се пребори миналогодишният победител Галин Славев.
В Бряговица йеромонах Димитрий също отслужи водосвет, в съслужение с енорийски свещеници. И тук най-силните емоции събраха смелчаци и публика край река Лефеджа. Щастието да извади кръста от ледените води се усмихна на Васил Мирчев, който и друг път в годините е ставал победител.
Зам.-кметът на Община Стражица инж. Катя Петрова награди победителите с грамоти и парични премии и им пожела здраве и успешна година.

Снимки от събитието

06.01.2016 г.   13:38

Здравният комплекс в Стражица получи нова ценна придобивка

В първия работен ден на новата година ценна придобивка беше демонстрирана в Здравния комплекс в Стражица. По проект "Услуги за социално включване на уязвими деца от община Стражица" общината закупи подемник за инвалидни колички, с който съвсем лесно се преодоляват стълбищата между етажите. Вече не е проблем придвижването на хората с увреждания между отделните кабинети. От фирмата доставчик на тази технологична новост за Стражица показаха, в присъствието на кмета Румен Павлов и здравни специалисти, възможностите на подемника. Той се захранва с акумулатор, обслужва се лесно, а спирачна му система осигурява безопасно излизане и слизане по стълбите. По етажите може да се придвижва и при изключен двигател за пестене на енергия. С новата придобивка отпада необходимостта от изграждане на специален външен асансьор към сградата на Здравния комплекс. Така се спестяват неудобствата и е много по-евтино като инвестиция.

06.01.2016 г.   13:21

Здрава, мирна и по-благодатна 2016 година!

В първите минути на Новата 2016 година в центъра на Стражица излязоха десетки граждани за традиционните поздравления на ръководителите на общината. При минус 10 градуса деца от СОУ "Ангел Каралийчев" сурвакаха кмета Румен Павлов, председателя на Общинския съвет Илиян Маринов и заместник-кмета инж. Катя Петрова, наричаха пожелания за здраве и плодородие. Здрава, мирна и благодатна 2016-а година, повече разработени и защитени европроекти за общината пожелаха на съгражданите си и на жителите на общината нейните ръководители и вдигнаха първата наздравица с шампанско за здравето и благополучието на всички. Най-закалените изиграха и първото за годината "Дунавско хоро" и се порадваха на поредните илюминации. За всички имаше почерпка от общината и общото в посланията беше по-често да ни събират не само празниците, а и предстоящите делнични трудности след старта на новата година.

Снимки от събитието