17.12.2015 г.   16:43

КОЛЕДНА МАГИЯ ОБЕДИНИ МАЛКИ И ГОЛЕМИ ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

В поредицата предпразнични инициативи на Община Стражица се появи и още една, условно наречена "Коледна магия". За кратко време дарителската акция на местния мотоклуб "ВОКИЛ" приобщи много граждани към идеята да се съберат средства за закупуване на играчки за малчуганите от детските градини в общината. Тя бързо "узря" и като предложение да стане ежегоден общински празник под патронажа на кмета Румен Павлов.
На 16-ти декември пред сградата на общинската администрация беше организиран базар. Читалищни групи, коледни снежинки, Дядо Коледа и Снежанка изнесоха концертна програма, а за публиката, преодоляла капризите на вечерния дъждец, имаше и почерпка.
В по-късните часове на празничната вечер на благотворителен коктейл се събраха представители на бизнеса, кметове и общински съветници. Приветстваха ги домакинът на срещата – кметът Румен Павлов, и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Деца от ОДЗ "Ангел Каралийчев" и ОДЗ "Сава Цонев" поздравиха участниците в срещата с прекрасни песни и балетни импресии и получиха подаръци.
Към края на вечерта беше отчетено, че в дарителницата са постъпили 3762,44 лева за закупуване на подаръци за децата от общината. Топъл морски полъх долетя от Варна – доайенът на стражишките рокери Константин Колев обяви, че Цвета Влайкова и нейни приятели от мотоклуб "ВОКИЛ" в морската столица са изпратили 4 кашона с играчки за детските градини от общината. Този жест още веднъж доказва, че за добрите магии няма граници, а всяко добро дело ни сгрява в кратките зимни дни и със светлината от детските очи.

Снимки от събитието

16.12.2015 г.   14:10

ВСЕКИ ЧОВЕК ИЛИ ФИРМА МОЖЕ ДА ПЛАТИ ДАНЪЦИТЕ СИ КЪМ ОБЩИНА СТРАЖИЦА ОТ СТРАНАТА И ЦЕЛИЯ СВЯТ БЪРЗО, ЕВТИНО И ЛЕСНО

Община Стражица пусна нова и модерна услуга за жителите си. Хората вече могат да плащат он-лайн всички местни данъци и такси, от която и да е точка на страната в касите на ИЗИПЕЙ (Easypay) и по интернет от целия свят чрез системата ИПЕЙ (ePay). Плащането се извършва бързо, евтино и много лесно само със съобщаване на ЕГН-то на физическите лица или ЕИК-а на фирмите.
Интернет плащането става след регистрация в сайта ИПЕЙ и следване на всички указателни стъпки в него. Регистрацията в ИПЕЙ е еднократна. След като се регистрира веднъж, собственикът на регистрацията я ползва винаги. ИПЕЙ работи и на английски език, така че може да се ползва без проблем от чужденци. Сайтът на ИПЕЙ е ето този: https://www.epay.bg/v3main/front
Таксата за плащане през каса на ИЗИПЕЙ е минимум 1 лев и максимум 5 лева върху цялата сума за годишен данък - общо сграда, смет, автомобил и лихви, ако има такива. Таксата през ИПЕЙ е 0.40 лева за една транзакция.
По новия начин местните данъци може да се плащат без да се носят печатните съобщения, ако те са забравени или изгубени. Не е нужно да се попълват каквито и да са документи. ИЗИПЕЙ към момента има 2 255 офиса в цяла България. Подробна информация, къде се намират всички офиси на ИЗИПЕЙ в България, може да видите ето тук: http://www.easypay.bg/?p=offices_list. Те са с гъвкаво работно време и удобно за хората, а повечето от тях работят и в почивни, и празнични дни.
Услугата стана възможна след като кметът на община Стражица г-н Румен Павлов подписа споразумение за предлагането й с дружествата ИЗИПЕЙ и ИПЕЙ. Така Стражица се нареди сред общините в България, които правят модерно и европейско обслужване за жителите си с по-висока събираемост от данъци и електронно предлагани услуги - евтини, бързи и лесни. Идеята на кметския екип е да продължава тази тенденция и да модернизира общината с облекчаване на услугите, предоставяне на широка възможност за избор от страна на гражданите и приближаването на администрацията до тях.

03.12.2015 г.   16:40

Хора с увреждания се събраха на клубно парти в Стражица

През 1992 г. Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания.
Посланията на този ден са различни, както и политиките по отношение на хората с увреждания. Главното обаче е да се създават условия те да имат същото право на избор и контрол над живота си, както хората без увреждания, а всички ние, които говорим или имаме намерението да помогнем, да слагаме ударението върху човека и неговата индивидуалност, и личното му достойнство, а не върху увреждането му.
От две години жени и мъже с различна степен увреждания от Стражица и общината си имат свой клуб. Членове са 56, но председателката на клуба Иванка Костова се отнася с грижа и към хора, които не са клубни членове – защото са трудно подвижни или са от селата, и нямат удобен транспорт.
Ваня е успяла през годината да помогне на 87 човека да получат някаква, по-скоро скромна финансова помощ. На мнозина помага със съвети и консултации, свързва ги с Регионалния съюз на инвалидите, с нужните ведомства, кабинети и специалисти, а по този начин им спестява и много неудобства, страдания и време. Даже и след като преди година изтече срокът, за който беше назначена по една от социалните програми, тя продължи да изпълнява благородната си мисия и на никого не отказва съдействие.
Кмета на общината г-н Румен Павлов покани в едно от заведенията на града тези, които имат възможност да дойдат за празнична почерпка и отбелязване на празника. Инж. Катя Петрова, зам.-кмет на общината, прочете поздравителен адрес от негово име и обеща съдействието на кметския екип и своето за всички техни начинания и нерешени проблеми.

03.12.2015 г.   16:33

И в Стражица грейнаха коледните светлини

Включването на коледните светлини в центъра на Стражица и тази година се превърна в чакан празник за малчуганите от града. Организаторите от общинската администрация, общинския детски комплекс, народно читалище "Развитие – 1895" и двете обединени детски заведения превърнаха празника в светло послание на добротата и усмивките в навечерието на Коледа и Нова година. Стихове и песни от най-малките сториха чудо и за малко при децата се появиха прекрасната Снежанка и Дядо Коледа - да проверят дали някое дете не е забравило да напише писмо с поръка за мечтания подарък.
Прекрасни певци се оказаха самият Дядо Коледа и неговата внучка, които поздравиха със съвсем нова песен децата на Стражица. И понеже в армията на джуджетата, които ще помагат при подготовката на всички подаръци, има само работливи помагачи – до празниците всички пакети ще бъдат готови. А най-нетърпеливите деца бяха си изпратили вече електронните писма до добрия старец, но за всеки случай пуснаха и писмо с плик в специалната пощенска кутия.
С приветствия към малките и към порасналите деца се обърнаха председателят на Общинския съвет Илиян Маринов и инж. Катя Петрова, зам.-кмет на общината. "Елхата е символ на коледното вълшебство, което озарява душите ни и сгрява сърцата ни. Нека вярваме в чудото на Рождеството и в светлото начало на всяка Нова година" – пожела на всички инж. Катя Петрова. И след като всички с обратно броене измериха десетте вълшебни секунди, стотици светлинки грейнаха на празничната елха, като знак за началото на бъдещите ни добри дела, с които ще се слеем в магията на празника.

Снимки от събитието

07.11.2015 г.   13:31

Илиян Маринов е избран за председател
на новия Общински съвет Стражица

На 5-ти ноември се състоя тържественото учредително заседание на новоизбрания Общински съвет Стражица. То беше водено от областния управител проф. Пенчо Пенчев, който приветства новоизбрания кмет на общината г-н Румен Павлов, 17-те общински съветници и 14-те кметове на населени места.
След произнасянето на клетвата и подписването на клетвените листи временно изпълняващият длъжността кмет на общината г-н Стефан Димитров връчи на новоизбрания кмет на общината г-н Румен Павлов символа на кметската власт – огърлица и ключа на града. В своето встъпително слово г-н Павлов прикани общинските съветници и кметовете на населените места да се ръководят през следващите четири години от принципа "Община Стражица е на всички".
Ръководството на заседанието беше поверено на Петю Статев от Камен, съветникът с най-голям жизнен опит, който проведе процедурата по избор на председател. С единадесет гласа "За" г-н Илиян Маринов от ПП "АБВ" /Алтернатива за българско възраждане/, беше избран за председател на Общински съвет Стражица.
Водосвет за здраве и благоденствие на новоизбраните съветници и кметове и на жителите на Община Стражица отслужи йеромонах Димитрий от православния храм "Рождество на Света Богородица" в града. На следващо заседание ще бъдат утвърдени постоянните комисии.

21.10.2015 г.   15:46

Четвъртият Фестивал на Житената питка
пъстра палитра на народната душевност

В световния ден на хляба и прехраната 16 октомври Стражица отново посрещна приятелите на Житената питка на четвъртия фестивал, който вече има своя марка, собственост на Община Стражица.
Фестивалният ден започна в изложбените зали на града с работен форум "Зърнопроизводство и хлебопроизводство". Земеделски производители, хлебопроизводители и директори на средни училища се срещнаха, за да обсъдят възможности и идеи по проблемите на професионалното ориентиране, квалификацията и реализацията на младите, за да се запазят традициите и да се развиват двата бранша... Прочети още

Снимки от събитието

13.10.2015 г.   14:20

Ден на отворените врати в Стражица

По повод 12 октомври – Ден на българската община, група ученици от СОУ "Ангел Каралийчев" посетиха общинската администрация в станалия вече традиция ден на отворените врати. С "Добре дошли" ги приветства Стефан Димитров, изпълняващ длъжността кмет на Община Стражица в периода преди изборите. Добромир Добрев, директор на дирекция "Обща администрация", Савка Стоева, гл. експерт "Култура", Евгения Станчева, гл. експерт "Образование" и Елена Йорданова, секретар на Община Стражица, запознаха учениците със спецификата на административните услуги и с останалите задачи, които изпълняват служителите. Учениците получиха отговор на всички въпроси, които зададоха в хода на срещата. С любопитство видяха как са водени старите регистри по гражданско състояние отпреди век и как днес се правят справки и се издават новите документи с помощта на компютърни програми за достъп до Национална база данни "Население". Почти всички стаи и кабинети в общинската администрация наистина се отвориха за любопитните погледи на младите граждани, а те получиха и предложение след завършване на обучението си да продължат да се интересуват от процесите в обществената сфера и някои от тях дори да станат служители в администрацията, която винаги има нужда от млади добре обучени специалисти.

25.09.2015 г.   15:51

Общинско учение - "Земетресение"

Общинско учение за проиграване на общинския план за защита при бедствия в част "Земетресение" се проведе на 16. 09. 2015 г. в Стражица. Целта беше да се провери готовността на изпълнителната власт, съставните части на единната спасителна система и населението при осигуряване на необходимата защита при земетресение. Участваха кметът и заместник-кметът на общината, членове на Общинския щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия, доброволци от Общинския доброволен отряд, служители от местната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", РУ на МВР, аварийни групи на "Енерго-Про", ВиК, БТК и производственото предприятие "ВЕЛПА-91" АД в града.
Учението започна в 08:10 ч. Чрез системата за оповестяване бе съобщено, че на 16 септември е регистрирано земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер, с епицентър в района на с. Асеново. Вследствие на това са разрушени две сгради в Стражица, а други 19 са повредени. В с. Асеново са разрушени 3 сгради, повредени са 23 и в с. Мирово е разрушена една сграда и са повредени 3. В резултат на труса в производствено предприятие в Стражица е възникнал пожар, в сградата на общината има двама души, които не могат да излязат заради блокиран изход, а други двама са пострадали от съборена мазилка и паднало обзавеждане и имат нужда от долекарска помощ. Без електрозахранване и вода са Стражица, и Асеново.
В 09:00 ч. всички представители на институции, участващи в щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, се събраха на съвещание в сградата на Общината. Изслушани бяха докладите на членовете на щаба. Изготвена беше заповед за въвеждане на плана за защита при бедствия и заповед за спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи. В 10:30 ч. беше задействана пожароизвестителната система на сградата на Общината и започна евакуацията на служителите и пребиваващите граждани в сградата.
Районът около общинската администрация беше отцепен от служители на РУ на МВР, за да може да се осигури маршрутът на пожарния автомобил и линейката. Доброволци от Общинския доброволен отряд изведоха пострадалите служители, останали в сградата на общината, след което им бе оказана долекарска помощ от екип на ЦСМП. Чрез автомеханична стълба служители на РС ПБЗН изведоха двамата блокирани от втория етаж на сградата.
Службите отиграха и пожар в производствено предприятие в Стражица, възникнал вследствие на късо съединение. Малко след извеждането на блокираните и пострадали граждани от сградата беше получен сигнал, че в резултат на земетресението и получено късо съединение в електроинсталацията и е възникнал пожар в склад за готова продукция. Спасителните екипи незабавно се отправиха към "ВЕЛПА-91" АД. Доброволци от отряда на община Стражица и екипи на пожарната евакуираха работниците, намиращи се в горящия склад и загасиха пожара.
В резултат на бързите и професионални действия на представителите на всички служби, участващи в учението, всички пострадали и нуждаещи се получиха своевременно помощ и съдействие.

11.08.2015 г.   17:15

Тържествата за празника на град Стражица започнаха с връчване на семеен ключ

В тържествена обстановка в ритуалната зала на Стражица на 11 август се събраха семейства, сключили граждански брак в общината през годините на мандата 2011 – 2015. По идея на кмета на общината инж. Детелина Борисова бяха изработени паметни семейни ключове, които да изразят благодарността и уважението на ръководството на общината както към семействата, избрали не само да сключат брак, но и да живеят и работят в града и общината, така и към тези, които живеят и работят в други държави на Европейския съюз, но поддържат жива връзката с родния край.
Инж. Борисова връчи по един символичен семеен ключ на двойките, които бяха на тържеството с дечицата си и в навечерието на празника на Стражица им пожела да участват активно в живота на общината, а този символичен ключ да бъде в годините знак за семейно щастие и хармония, знак за уважение и обич до дълбоки старини.

Снимки от събитието, Празнична програма

22.07.2015 г.   21:26

В деня на Света Марина при аязмото край Кесарево поклонници от близо и далеч почетоха светицата

В разгара на горещниците, на 17 юли край Кесарево тържествено беше отбелязано приключването на проект "Туристическа атракция света Марина", реализиран по програмата за развитие на селските райони по линия на МИГ "Лясковец – Стражица". За около три месеца беше изграден предвидения навес, алеите и пейки за поклонници, подобрения на оброчището до целебното изворче, както и на около километър полски път, който води до мястото.
В ранното утро йеромонах Димитрий от Стражица, отец Николай от Кесарево, отец Кирил от Джулюница и отец Богдан от Лясковец отдадоха почит към Света Великомъченица Марина и отслужиха тържествен водосвет.
За откриването на "Туристическа атракция света Марина" и за празничното богослужение дойдоха кметът на общината инж. Детелина Борисова, зам.-кметът Стефан Иванов, служители от общинската администрация, кметове на съседни селища, десетки поклонници. По-късно към празника се присъедини и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, който в ранните часове на деня се включи в празника на мюсюлманите Рамазан Байрям, за да ги поздрави. Грижовните жени от Кесарево и Джулюница бяха приготвили отново празничен курбан, който беше осветен и раздаден на присъстващите.
Различни легенди съществуват за целебната сила на аязмото "Света Марина", а то вече ще бъде включено в туристическите маршрути на общината и достъпа до него ще бъде облекчен. Своите първи спомени за това свято място сподели Мария Димова от Кесарево: "Дошла съм в Кесарево през 1961 година. До дома имаше една комшийка, баба Никула, и тя ме помоли срещу деня на света Марина да отидем на кладенчето. И като отидохме, то тъкмо просълзяваше. На другия ден кладенчето беше пълно с вода, много народ имаше, от цялата страна, вземат си лечебна вода. Казват, че и на един турчин детето прогледало от водата на това изворче. Това е легендата от Кесарево".
Инж. Борисова поздрави присъстващите с новите придобивки в района на аязмото, които са изградени с финансиране от близо 30 000 лева. Жители на Кесарево и Джулюница дори се съветваха за нуждата от допълнително залесяване наоколо. Приятна гледка беше присъствието на много млади хора и деца от съседните селища. Йеромонах Димитрий благодари от името на присъстващите за всичко, което екипа на инж. Борисова направи по проекта за това любимо свято място. Остава надеждата, че изграденото с много средства ще има своите добри стопани

Снимки от събитието

14.07.2015 г.   11:49

Каменчани и гости отбелязаха 138-мата годишнина от освобождението на селото

Най-голямото село на общината посрещна за пореден път стотици гости, завърнали се от страната и чужбина да отпразнуват заедно с близки и приятели поредната годишнина от освобождението на селото и да се влеят в пъстрата палитра на традиционния Петровски панаир, който води началото си още от първата година на възродена България.
Сред гостите на празника бяха кметът на общината инж. Детелина Борисова, областният управител проф. Пенчо Пенчев, Илиян Маринов, председател на Общинския съвет, вицеконсулът Андрей Малакей от Генералното консулство на Руската федерация в Русе.
Водосвет за здраве и благоденствие на жителите на Камен и на техните гости отслужиха йеромонах Димитрий от Стражица, отец Николай от Кесарево и отец Димитър от Сушица.
Слово за паметните събития отпреди 138 години прочете Димчо Димов, кмет на селото. Той припомни моменти от безпримерния героизъм на руските воини на Чаиркьойската отбранителна позиция, отстояла едва на два километра източно от селото. Там е и братската могила, в която лежат костите на повече от 500 руски воини, загинали в битките за възпиране на отчаяните опити на турските табори да пробият отбраната на подстъпите към Нова Върбовка, Камен и Николаево. Кметът на Камен изрази своето и на съселяните си преклонение пред подвига и саможертвата на освободителите на селото и на защитниците под общото командване на генерал-лейтенант Татишчев. Той благодари и на ръководството на общината и на всички институции, оказвали подкрепата си през последните години, за да бъде село Камен днес не само най-голямото в община Стражица, но и да се слави с най-голямата кравеферма на Балканския полуостров, да има средно училище с над 300 ученици, обединено детско заведение и всички условия за развитие при днешните предизвикателства на времето.
"Радвам се, че в село Камен продължават да се раждат деца, че има млади хора и кипи живот. Удовлетворена съм, че голяма част от проектите за село Камен вече са към своя финал, но ние продължаваме подготовката за още много проекти с цел подобряване на условията за живот тук" – каза в приветствието си към празнуващите инж. Детелина Борисова.
"За жителите на Камен тази историческа дата е изпълнена с национална гордост, патриотизъм и дълбоко преклонение и почит към знайни и незнайни герои. Нека вашето село да бъде вечно красиво, а животът на всеки човек да се изпълни с благополучие и душевна топлина, с радост и надежда" – пожела Андрей Малакей.
Поздравителни адреси чрез кмета на Камен до жителите на селото дойдоха от народни представители и от Министерството на културата.
В късните часове на празничния ден кметът на Камен Димчо Димов и Андрей Малакей, който беше тук със съпругата и двете си деца, посетиха братската могила източно от селото и с венец почетоха паметта на героите, заплатили с цената на живота си победата в неравните боеве и свободата на България.
Художествена програма за всички каменчани и гости изпълниха самодейци от танцовите формации "Каменче" при СОУ "Св. Климент Охридски" и народно читалище "Възпитател Камен". Богатството на народните ритми нареди на хорото стотиците празнуващи под звуците на формация "Фолклорна палитра" от Пловдив. Празничната програма завърши с илюминации.

Снимки от събитието

06.07.2015 г.   14:36

Форум "Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище" с участието на вицепрезидента Маргарита Попова

Деца от ОДЗ "Ангел Каралийчев" участваха в конкурс за детска рисунка, организиран от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" и на 1 юли бяха сред гостите на конференцията, която се състоя във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" с участието на вицепрезидента госпожа Маргарита Попова. Темата на двудневния форум "Интеркултурното образование като средство за намаляване отпадането на ромските деца от училище" събра за участие учители и директори от 100 учебни заведения в цялата страна, както и университетски преподаватели, които споделиха идеи и практически опит по въвеждане на интеркултурното образование и задържане на децата в училище.
Нашите дечица получиха награди за участието си в изложбата с прекрасни рисунки, но и те зарадваха с подарък г-жа Маргарита Попова. Този емоционален ден беше своеобразен празник за малчуганите, които вече знаят цената на добрата дума и приятелството и още от детската градина се учат на толерантност.

02.07.2015 г.   11:45

Блестящо представяне на съставите при НЧ "Развитие 1895" гр. Стражица в Бяла

Препечатваме част от информацията, публикувана на интернет-страницата на Община Бяла: ЛИНК
"В периода от 25 до28 юни 2015 г. в град Бяла, се проведе VІI Национален Събор на читалищата. Тази година участие в него взеха 81 читалища, със 120 самодейни групи, а броят на участниците надхвърли 1 600. Поради големия брой участници концертната програма продължаваше от 17:00 до 22:30 часа. Гост на събора и участник в работната среща за поредна година бе г-жа Силва Хачерян –Държавен експерт в отдел – Нематериално културно наследство към Министерство на културата.
Тазгодишната програма бе наситена с многообразие: певчески групи, танцови състави от всички възрасти, театрални групи и групи за скечове, групи за обичаи са само част от това, което гостите на събора имаха възможност да видят.
За всяко читалище бе осигурена статуетка със символа на събора, грамоти за всеки участвал състав, а най-атрактивните бяха отличени със специални дипломи и медали.
За изключително доброто си представяне, най-голямо присъствие на сцената, с цели 5 атрактивни групи и жанрово разнообразие традиционната награда на кмета на Община Бяла тази година отиде при НЧ "Развитие 1895" гр. Стражица, област Велико Търново."

Снимки от събитието

01.07.2015 г.   10:38

Още няколко социални услуги за жителите ни и пореден успешен проект
"Услуги за социално включване на уязвими деца от Община Стражица"

Център за ранна интервенция по проект "Услуги за социално включване на уязвими деца от Община Стражица" бе официално открит днес в града. Лентата на ремонтирания обект прерязаха кметът на Стражица инж. Детелина Борисова и заместник- кметът Стефан Иванов. Чрез този проект се предоставят пет напълно нови социални услуги в Общината. Благодарение на средствата, предоставени от Световната банка, които възлизат на 658 574 лева, е осигурено по-доброто качество на живот и се осигурява превенция и подобряване на здравния статус на най-уязвимите групи деца до 7-годишна възраст не само в град Стражица, а и още в 20 населени места.
На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, експерти от общинската администрация и от дирекция "Социално подпомагане", както и представители на екипите, които обслужват целевите групи и на самите целеви групи. Енорийският свещеник йеромонах Димитрий отслужи водосвет за здраве. Вицепремиерът и министър на труд а и социалната политика Ивайло Калфин изпрати поздравителен адрес.
В приветствието си инж. Борисова подчерта, че проекът е с доказан социален ефект. "С удовлетворение мога да съобщя, че напредъкът ни по този проект, в сравнение с други български общини, които също го изпълняват, е много осезателен. Ние сме от водещите общини, въвели широка гама от услуги, които обхващат доста голяма по своята численост целева група от над 2000 деца и техните родители", посочи кметицата.
Още през август миналата година стартира първата услуга по проекта -"Здравно консултиране на деца", по която са обхванати 581 малчугани. През тази година са въведени още и услугите "Ранна интервенция на уврежданията", "Формиране и развитие на родителските умения", "Семейно консултиране и подкрепа" и "Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания". По проекта, съобразно спецификата на услугите, са назначени екипи, които включват: педиатър, медицински сестри, медиатори, стоматолог, рехабилитатор, психолог, логопед, юрист, гинеколог, акушерка, социални работници и социален координатор на услугите.
Проведените обучения, клинични прегледи, консултации и различни специализирани процедури на децата и техните родители, които са преобладаващо от малцинствен произход, дават резултати и повишават нивото на здравната компетенция в тези рискови групи и подобряването на здравния им статус. Обученията и консултациите се провеждат в качествената среда, благодарение на извършените ремонти на кабинетите и помещенията в Медицинския център в Стражица, и в ЦДГ в село Камен, където има голямо представителство на целевата група.
В кабинетите са създадени съвременни условия чрез осигурените офис- оборудване и здравна апаратура по проекта. Освен успешното предоставяне на петте социални услуги, предстои през летните месеци сформиране на две групи от деца в предучилищна възраст, които ще получат допълнителна подготовка "За равен старт в училище", преди встъпването им в първи клас.

Снимки от събитието

29.06.2015 г.   15:04

Престижни отличия за Асен Владимиров и Анджела Наку
в конкурса "НЕКА ДА Е ЛЯТО" в Павликени

Похвално представяне на нашите участници Анджела Наку и Асен Владимиров на 26 и 27 юни в Четвъртия национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен с международно участие "НЕКА ДА Е ЛЯТО". Преди десетина години са първите стъпки за създаването на този конкурс и той вече набира скорост под патронажа на кмета на Павликени Емануил Манолов. Участието на Асен е трето поредно. Анджела Наку стъпи на павликенска сцена за първи път.
Силна конкуренция и много нови приятели! Домакините се стремят техния конкурс да стане любим за много деца и те да пеят за лятото, за любовта, за приятелството. Заедно с тях да се изявят и павликенските таланти, които с всяка година стават все повече.
Асен в съботната вечер взриви публиката и останалите участници с брилянтното си изпълнение на песен от репертоара на Джо Кокър, а Анджи се представи блестящо с песен на Анастейша. И двамата се състезаваха в трета възрастова група. Анджи получи специалната поощрителна награда на журито – уикенд за двама в комплекс "Негованка" в Емен, едно райско кътче от България. Асен получи трета награда и се нареди след Ралица Христова от Севлиево и Бианка Попеску от Румъния, две млади певици с десетки участия и престижни награди в национални и международни конкурси за млади изпълнители на популярна песен. Асен получи от наградния фонд и едно специално слънце на бижутера Константин Костов. Голямата награда беше присъдена на младата певица от Бургас Цвета Миленкова.

26.06.2015 г.   14:16

Който пее – не старее!
Осми песенен фестивал "Еньовче"

Под този наслов осмият общински песенен празник "Еньовче" събра в Стражица за участие групи от клубовете на пенсионера в общината и много гостуващи състави. Дойдоха представители от общините Попово, Бяла, Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново. Хубавото време помогна да се развихри празника на Еньовден на сцената на Летния театър.
Повече от три часа продължиха изпълненията, в които и всяка песен е билка. Така е било през десетилетията назад, а народната мъдрост е отсъдила, че който пее – зло не мисли. Дали са от "третата" възраст или от "втората" младост, тук не спорят. Пеят песните, които още като деца са научили, попълват репертоара на групите и вече може да се каже, че подобни фестивали с участието на групи за народни и стари градски песни оформят нещо като верига. Почти във всяка от съседните общини има селище, което става домакин на подобен песенен празник.
Приветствия към участниците поднесоха кметът на община Стражица инж. Детелина Борисова и председателката на клуб "Златна есен" на домакините Донка Тарева. Групата певици от Козаревец дойдоха с мил подарък за домакините – погача, закичена с билки. И песните се заредиха една след друга. С всеобщ възторг беше посрещната песента "Излел е Дельо хайдутин", изпълнена прекрасно от Стефана Иванова от Бряговица. Мъжкото присъствие в клубовете на пенсионера се оказва някак рехаво. Като изключим мъжката певческа група "Георги Измирлиев" при ПК "Елена Грънчарова" от Горна Оряховица, по един-двама мъже за цвят се появяват в другите певчески групи. Традиционното хоро в края на празника изкара на сцената изпълнители и гости и пъстротата на празника грейна зареждащо за настроението на всички.

Снимки от събитието

12.06.2015 г.   15:01

И в Стражица обсъдиха доклада за оценката на въздействие на автомагистрала "Хемус" върху околната среда. При Горски Сеновец ще има пътен възел с формата на полудетелина

На срещата присъстваха представителите на възложителя (Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" – НК "СИП"), ръководители и членове на колектива от независими експерти, изготвили ДОВОС и ДОСВ; служители в общинската администрация, представители на заинтересуваната общественост, кметове и земеделски производители. Срещата беше открита и ръководена от Николай Недялков, представител на Възложителя със Заповед № 242/28.05.2015 г. на Изпълнителния Директор на Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти".
Кметът на общината инж. Детелина Борисова приветства всички и им пожела успешна работа по изясняване на съществените въпроси по проекта.
Много от въпросите, свързани с инвестиционното предложение "Доизграждане на АМ "Хемус" (Ябланица-Белокопитово)" се повтарят и в другите общини. Хората се вълнуват дали ще са достатъчно проходите за земеделската техника и животните. Автомагистралата навлиза в община Стражица в землището на Сушица, след това на Горски Сеновец и Камен и северно от Николаево излиза от пределите на общината. Общата дължина на отсечката е 18 км, предвидени са 18 броя селскостопански подлези и надлези на съществуващи селскостопански пътища. Предвиденият пътен възел под формата на полудетелина ще бъде изграден на около 1 км северозападно от с. Горски Сеновец, при пресичането на път III-407и ще осигурява всички направления на движение. В първоначалния вариант на разработката се предвиждаше трасето да премине по-близо до Камен, но сериозно свлачище, установено по време на геоложките проучвания, става причина за изместване към Горски Сеновец. Запазват се всички стопански и исторически обекти. Автомагистралата ще премине съвсем близо до братската могила над село Камен, където са погребани 500 руски войни, загинали в епичните боеве на Чаиркьойската позиция през 1877 г., по време на Освободителната Руско-турска война. Може би в този район ще се изгради и подходящ кът за отдих, за да се съчетаят природните и други дадености.
Тъй като в момента се изработва общия устройствен план на общината и за него има фиксиран срок, архитект Георги Григоров настоя двата екипа да си взаимодействат срочно, понеже има недоизяснени детайли, а е недопустимо разминаването на общия устройствен план с проекта за автомагистралата. На въпрос на кмета на Сушица Димитранка Калева къде се предвижда следваща точка за включване в автомагистралата, експертите отговориха, че това е предвидено в района на село Ковачевец в община Попово, където даденостите на терена правят включването съвсем безпроблемно. На възникналите въпроси за обезщетения за земеделските земи, които ще бъдат засегнати, отговорът беше, че подробна карта със засегнатите земеделски земи ще се предостави в общинската администрация за обществен достъп и запознаване на заинтересованата общественост с разработването на парцеларните планове. Това ще се осъществи след приключване на процедурата по екологичното законодателство. Тогава всички собственици на земеделски земи ще имат възможност на място в сградата на общината да проверят дали и как се засягат имотите им от обхвата на магистралата. След това ще се извърши и бизнес оценка от лицензиран оценител, член на Асоциацията "Бизнес оценители", на базата на реални сделки за покупко-продажба на земеделски земи за съответния район (т. нар. цена на пазарни аналози).

10.06.2015 г.   08:45

Андриян Мирославов Мирчев взе второ място в
областния етап от международен конкурс за детска рисунка

В деня на детето в Регионална библиотека "П.Р. Славейков" във Велико Търново заместник областният управител доц. Любомира Попова награди победителите в областния етап от международния конкурс за детска рисунка "С очите си видях бедата". Сред тях е и Андриян Мирославов Мирчев на 14 г. от с.Виноград, ученик в ОУ "Св.Климент Охридски", взел второ място във втора възрастова група от 10 до 14 г. Победителите в този кръг ще представят област В.Търново в националния етап на състезанието. Класираните на призови места от международния конкурс ще получат стипендия в размер на минималната работна заплата в продължение на една година.

27.05.2015 г.   09:10

Регионална среща в Стражица по проблемите на възпитанието

В Стражица се събраха секретари на местни комисии от Елена, Полски Тръмбеш, Лясковец, Горна Оряховица и от общината домакин на първа по рода си работна среща по проблемите при налагане на възпитателни мерки и превенцията на противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, както и по взаимодействието на местните комисии с централната комисия и правораздавателните органи. В работата на този форум участваха съдия Пламен Станчев от Районния съд в Горна Оряховица и Галя Николова от Районната прокуратура. Кметът на общината инж. Детелина Борисова приветства участниците в срещата, която поставя едно ново начало за по-ефективно взаимодействие между местните комисии и правораздавателните органи. Секретарят на Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните сподели мисли и идеи за добрите практики на други места в страната, които дават резултат в днешните трудни условия. Разговорът беше отворена дискусия, в която се изясни, че на теория всичко е ясно, сложено в законови рамки, но проблемите се заплитат в сложен възел и при неговото разплитане водещото е да бъдат защитени правата на децата.
Стана ясно, че вече има родители, които съзнателно дават децата си за отглеждане в домове и са превърнали това в нещо като семеен бизнес – държавата да се грижи, докато може да се изсмуче нещо от нея. И възпитанието на децата в такива семейства няма нищо общо със зачитането на държавността.
За мястото и приноса на обществените възпитатели стана дума на форума, за пагубното влияние на по-големи деца върху другите от домовете за отглеждане на деца без родители. Често се случва възпитателните мерки да са закъснели и да се стигне до непоправими последици. Понеже в Стражица има момчета и момичета, изпратени от по-далечни домове и често те са в конфликт с хора от квартала, тук са набелязани мерки за неотстъпление от добрите практики да се проучва и прилага опитът на други местни комисии.
Зам.-кметът на общината Стефан Иванов, като председател на местната комисия и правистите от общината Добромир Добрев и Сюзън Алтънова, като негови заместници, са решили да има още промени в подхода към трудните случаи, с по-чести срещи и разговори, както и с включване на деца с девиантно поведение в извънучилищни форми на обучение, в спортни състезания, в занятия по интереси да приобщят трудните деца към полезни занимания, далеч от предизвикателствата за нарушаване на правилата в обществото.

Снимки от събитието

18.05.2015 г.   14:20

Тържествено преминаха по червения килим зрелостниците от Община Стражица

На 15,05,2015 от 16,30 часа Кмета на община Стражица изпрати зрелостниците от трите гимназии в общината. СОУ "Ангел Каралийчев" - 18 абитуриенти, СОУ"св. Климент Охридски" с. Камен – 14 випускника и Професионална гимназия по транспорт "Васил Друмев" 28 зрелостници.
Преди да започне официалната церемония всяко едно училище поднесе признателни цветя и венци пред паметника на Ангел Каралийчев. Випуск 2015 година премина тържествено по червената пътека постлана специално за тях.
Поздрав към абитуриентите отправи кмета на община Стражица инж. Детелина Борисова, след което заедно със заместник кмета Стефан Иванов връчиха символичен подарък – спомен от града. За доброто настроение и повдигане на тонуса бе концерт от Маги Джанаварова.
Тази година на територията на общината завършват общо 65 зрелостника от трите училища. Със специалност Информационни технологии, Подемно транспортна техника, монтиране на пътни транспортни средства, Конструиране, моделиране и технология на облекло и текстил, Горско и ловно стопанство.

Снимки от събитието

16.04.2015 г.   15:49

В Деня на юриста - Час по правна култура за ученици от Стражица и Камен

В Деня на българската конституция и юриста община Стражица организира Ден на отворените врати и Час по правна култура за ученици от СОУ "Ангел Каралийчев" – Стражица, и СОУ "Свети Климент Охридски" – Камен. В това нетрадиционно отбелязване на Деня на юриста учениците се запознаха с работата на шестте обществени възпитатели от селищата в общината, които влагат старание, умения и опит да помагат на всички малолетни и непълнолетни правонарушители да преодоляват проблемите, които биха ги довели до престъпване на закона и бъдещи санкции или присъди. Лектори бяха Добромир Добрев и Сюзън Алтънова, съответно секретар и зам.-секретар на местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Като юристи и служители в общината те представиха в достъпна форма за учениците различни казуси, с които се сблъскват в практиката си и във взаимодействието с други органи и институции. В хода на тази среща беше разиграна и ролевата игра "Възпитателно дело", в която учениците, разделени по тройки, обсъждаха и предлагаха най-правилната възпитателна мярка. И както е редно, за своя празник професионалните юристи почерпиха младите гости, от редиците на които може да се осъществи и някой бъдещ юрист.

31.03.2015 г.   13:59

СОУ "Ангел Каралийчев" – Стражица се гордее с нови победи и приятели

На 30 март СОУ "А. Каралийчев" отбеляза своя празник с равносметка от постижения, които го нареждат сред най-добрите училища във Великотърновска област. Тук не се страхуват да приемат всички предизвикателства на времето и да работят за реализацията на учениците в съответствие с новите доказани практики както в преподаването, така и в усвояването на учебния материал.

Създадено преди 34 години при сливане на някогашната гимназия и двете основни училища в Стражица, днес СОУ "Ангел Каралийчев" е средищно училище, в което учат 700 ученика от града и съседни селища, 60 учители влагат своите умения за обучението и възпитанието на децата, а всички са горди с постигнатото през последните месеци.

Директорката на училището Пенка Димитрова в словото си отличи победителите в национални конкурси, наградените в международни конкурси, най-добрите наши ученици в регионалните кръгове на олимпиадите по различните предмети. А най-добрите ученици вече уверено работят и в партньорски международни проекти с ученици от Румъния, Турция, Гърция, Естония, Португалия, Полша, Италия. Гордост за училището са и 14-годишните хандбалистки, извоювали второ място в държавните финали на ученическите игри.

Не спестиха похвали за училището и кметът на общината инж. Детелина Борисова, инж. Розалия Личева, началник на Регионалния инспекторат по образованието, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов.

Инж. Личева посочи, че СОУ "Ангел Каралийчев" е едно от най-успешно развиващите се в областта и по нищо не отстъпва на елитни училища от много по-големи градове.

"В последните години СОУ Ангел Каралийчев" има авторитет на съвременна образователна институция с прекрасна модерна база и с модерен процес на обучение. Проектите, които се осъществяват по програмите "Успех" и "Еразъм +" са доказателство за компетентността и професионализма на ръководството и на педагозите. Всички граждани на общината можем да се гордеем с успехите на СОУ "Ангел Каралийчев" – така инж. Борисова оцени стореното през последните години, за да добиват все по-голяма увереност нашите ученици в съвместната екипна работа с най-новите си европейски приятели.

С богата концертна програма ученици, учители и гости ще запомнят този ден, в който с благодарност произнасяха името и на патрона на училището Ангел Каралийчев – един от любимите детски писатели за поколения български деца.

Снимки от събитието

05.01.2015 г.   10:10

Скъпи съграждани и гости на нашия приветлив град!

Радвам се и се вълнувам, че по традиция пак се събрахме заедно в новогодишната нощ тук, на площада на Стражица!

За мен това е един от най-важните и най-топли моменти и в моята работа – когато заедно изпращаме старата и посрещаме Новата година!

Искам да ви споделя, че през изминалата 2014 година Стражица продължи да върви по пътя на своето европейско развитие, а ние като администрация продължихме да се стараем да подобряваме живота в цялата община.

Освен благоустрояването на Стражица и селата, от първостепенно значение за нас беше осигуряването на работа и заетост на хората.

Да благодарим на Бог и природата, че през 2014 Стражица беше пощадена от природни бедствия и от големите наводнения през юни.

Скъпи приятели,

Нека посрещнем Новата 2015 година с нови надежди и с отворени сърца!

Нека си пожелаем тя да бъде още по-добра и благодатна за нас, за нашите семейства и за родния ни край!

Нека в новогодишната нощ не забравяме и за нашите съграждани, които живеят в чужбина. Да ги подкрепим с добра дума, с мил жест или със сърдечен поздрав!

Да прегърнем децата си, да целунем ръка на възрастните си родители!

Да бъдем по-топли и по-добри един към друг!

И заедно, с общи усилия да се посветим на родната ни Стражица!

Нека отворим сърцата си за Доброто, Вярата и Любовта!

Нека станем по-милосърдни и по-състрадателни, да подадем ръка на по-слабия, да помогнем на нуждаещия се!

Вдигам наздравица за вас и вашите семейства – бъдете здрави, щастливи и благословени през настъпващата 2015 година!

Инж.Детелина Борисова
Кмет на община Стражица