Каралийчеви дни `2019

„Ангел Каралийчев разказва и връща на своите големи и малки читатели това, което сам е получил от баба Тодора и дядо Ангел, от песните на майка си, това което е дочул от стражишките ветрища и гласове, връща богатството, което е добил от великият детски писател – българския народ…..
Става ти чудно и страшно дори само като си помислиш, че някога не е съществувал познатият и близък свят на Ангел Каралийчев. Било е време, когато за нас ги е нямало Мърморан и Мърморана, тяхната къщурка с провалена стряха и килнат комин. Не сме срещали Снежното момиче, не сме чели писмото на Груйчо Тухларчето до дядо Груйчо от село Каменец.
Било е време, когато читанката на Славето не е разговаряла със синигерчето, а майчината сълза на лястовичката не е стопляла сакатата си рожба, сгушена от студ и мъка в дъното на счупеното гърне. Преди житената питка да се появи на страниците на „Детска радост”, животът и бил по-беден и гладен.
По-малко са били звуците край нас без ореховата гъдулка да ниже песни и да радва душите на черните буболечки. По-малко са били багрите по нашите полета без дъгата на Стражица и без цветните лъки на самодивското сборище Кушкундалево.”

Георги Струмски

Каралийчеви дни 2020

Един от най-красивите и чакани празници в културния календар на община Стражица - Каралийчеви дни, тази година няма да се проведат в същия формат.
Поради епидемиологичната обстановка в страната, за първи път форумът ще се проведе във виртуална среда.
Община Стражица и МКБППМН организират два конкурса – Литературен конкурс: „Аз като герой от любимата ми приказка на Ангел Каралийчев” и Конкурс за детска рисунка на тема: „Спомен от карнавала на приказките”.
Статутите за конкурсите са изпратени до всички образователни институции в общината, а също така могат да се изтеглят от официалния сайт на община Стражица.

Статут за рисунка
Статут литературен конкурс