Житената питка в село Нова върбовка

„ПЕТКОВДЕН”

За участие във фестивала на Житената питка участниците от с. Нова Върбовка бяха избрали Петковден – денят на св. Петка.
В християнската митология света Петка се почита като покровителка на жените и техните домашни дейности – предене, тъкане, кроене, шиене. И това личеше по украсата на селската чешма и трапезата – сръчни ръце бяха изработили покривки, възглавници, черги - запазили и до днес уюта на българската селска къща.
Но на този ден по традиция жените не бива да работят с вълна, а ножиците се завързват с червен конец – „за да не се отваря устата на вълка”, също да плетат, за да не се оплетат чревцата на агънцата.
Смята се, че ако човек облече дреха, ушита в дните между Петковден и Димитровден, ще се полудее или разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир.
Сръчните домакини бяха подготвили традиционна трапеза за Петковден.
За Празничната трапеза на Петковден се месят обредни пити, като най-голямата от тях се нарича на св. Петка. Тази пита се слага на трапезата до иконата на светицата върху мъжка риза, паничка сол и чаша с червено вино. Обредният хляб и къщата трябва да се поръсят със светена вода и да се прикадят, а цялото домочадие да се поклони трикратно на погачата. След това най-възрастната жена вдига обредната пита на св.Петка високо и благославя с нея всички и раздава парченца. И тази петковденска пита бе раздадена на всички присъстващи на площада в с. Нова Върбовка.
Обредната трапеза включваше и още от задължителните ястия на празника: гювеч, баница с праз, обредни хлябове , сладки, торти и др..
Празника на св. Петка се прави на високо или до целебен извор и тази традиция бе спазена – трапезата бе разположена до селската чешми, а хората вярват, че водата е лековита.
 • IMG 8440 1

  IMG 8440 1

 • IMG 8438 1

  IMG 8438 1

 • 5 o 1

  5 o 1

 • IMG 8442 1

  IMG 8442 1

Random image