Житената питка в село Кесарево

В битовия кът на читалището читалищните дейци пресъздадоха два обичая свързани най-вече със здравето, от което ние имаме най-много нужда и то с нищо не може да се замени.
Св.Прокопий/ 8 юли/ и св.Харамампий/10 февруари/са противостояща двойка в нашия народен календар – летния и зимния ден на пчелите, пчеларите и меда като лек за всички болести.
На деня св. Прокопий - летния ден на пчеларите - кошерите бяха прикадени за здравето на пчелите, от всеки кошер се взе от първия мед и стопанина, го изпроводи по домакинята на къщата да се освети в храма, за да стане още по-лековит. От този мед се оставя за лекарство и да има за питите на деня на св. Харалампий. Медът трябва да пренощува в храма – осветеният мед се смята, че притежава изключителни лечебни качества.
Обредните хлябове се мажат с мед, прикадяват се и се раздават за здраве на семейството и общността, да се роят пчелите в кошерите, да има плодородие през годината.
Грижите за пчелите са грижи и за здравето, за живота и благополучието, а медът се възприема едновременно като храна и лекарство, дарени от природата и боговете.
Св. Харалампий се смята за целител и пазител на здравето душевно и физическо, на хората, а още повече на децата, покровител на меда и пчеларите.
За деня на св. Харамампий бе приготвена трапеза с традиционни за празника ястия- джолан с картофи, тиква с плодове и мед, мед с орехи и лешници, медовина и най-важното обредна пита за св. Харалампий намазана с осветен мед. Трапезата се прикади, а от питката се раздаде за здраве и против всички болести и най-вече против чумата. Чумата се е смятала за най-голямото зло, според народното поверие се родила на Атанасовден и започнала да мори хората. Св.Харамалпий я заловил и вързал с девет вериги.
От житията на светците знаем, че силната молитва, която е дълбока и искрена, може да се измоли здраве в тежка болест или да се преодолеят сериозни трудности – българинът вярва, че св. Харалампий имал толкова силна молитва, че лекувала дори чумата и днес отново имаме нужда от тази молитва:
„Отче Харалампие, моли Бога за нас, за семействата ни, за страдащите и боледуващите, за всички, които са в нужда, за децата ни, за всички хора! Отче Харалампие, моли Бога за България!”

Random image