Житената питка в село Мирово

„БАБИНДЕН”

Според българските традиции и обичаи, на Бабинден почитаме "бабите", които навремето са помагали при раждането на децата, както и младите жени, които са раждали. Поновому го отбелязваме на 8 януари, а на 21 януари се отбелязва Деня на родилната помощ. Празникът се е запазил през годините, а през Възраждането е бил на изключителна почит. Въпреки, че с течение на времето Бабинден губи част от обредните си обичаи, смисълът му се запазва и до днес - почит и уважение към възрастните хора. Обредността му е подчинена на уважението към възрастните жени, които са „бабували" на родилките.
По стара българска традиция, сутринта на Бабинден майките с деца до 3-годишна възраст наливат прясна вода от чешмата и пускат в съда здравец или стрък босилек. След това със сапун и нова кърпа се отправят към дома на бабата, за да й „полеят". Всяка жена, полива на бабата да се измие и я дарява с кърпа, а тя се бърше в полите им, за да са плодовити и да раждат по-лесно. Този обичай се извършва под плодно дърво или на стълбите, като през това време бабата хвърля вода нагоре и подскача три пъти, изричайки думите: Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!Дарява и децата с терлички, кърпи и др.
Бабата бе поздравена от председателя на читалището г-жа Велева със стихотворението „На жената с най-топлото сърце”, а дечицата със стихотворението „Бяла спретната къщурка”.
Младите жени приготвят трапеза за бабата. На красиво подредена синия младите жени от Мирово бяха подредили всички традиционни за празника ястия. На почетно място бе поставена прясна пита – по традиция в село Мирово тази пита се прави от бабата и тя я разчупва на булките и децата. На синията имаше дъхав здравец, пастърма, домашно сирене и кашкавал, баница ,варено жито, сладки, ракия и вино. Бабинден е женски празник, но след обредния обяд в дома на бабата, идват и мъжете.
Празникът завършва с изкъпване на бабата на реката или чешмата. След като „изкъпят" бабата, всички се отправят отново към дома й, изпращайки я с хоро, където отново я даряват и й целуват ръка. По този начин са изказвали своята благодарност на жената, която е помагала за раждането на новия живот. Децата са най-важното нещо в живота на един човек, поради което и бабата-акушерка е била на голяма почит.
По традиция в дома на бабата се прави пиршество, а тук кулинарките от село Мирово бяха подредили цяла кулинарна изложба. На масата присъстваха традиционни български и турски ястия – доказателство за толерантността между различните етноси в селото. Богатата трапеза включваше солени ястия – много румени и вити питки, чеснови питки, баници, охлювчета с кайма и мн.други и най-разнообразни сладки изкушения – толумбички, масов сладкиш , бисквитено руло с локум, черешов сладкиш, локумен сладкиш, плодов пай с пресни плодове, сладки и др.

Random image