Трифон зарезан - 2013

С дегустация на домашно вино и празнична програма, в Стражица бе отпразнуван Трифон Зарезан. Основен герой в празничните тържества бе „Царят на виното”- читалищният деец и търговец Иван Колев, титулуван така от колегите си самодейци от НЧ „Развитие”.Още сутринта виненият цар заряза ритуално лозовите асми, последван от кмета инж. Детелина Борисова. Две писани каруци, съпровождани от духова музика, направиха по-зрелищен ритуала. В едната се возеха общинари, а в другата стражичанка, която представяше домакинята с традиционните атрибути от зарезанската трапеза - пълнено пиле и погача.

На централния площад фолклорни състави от местното читалище и пенсионерките от клуб „Златна есен” радваха стражичани. В специално разпънати шатри представители на читалища от осем села и винопроизводители бяха изложили своята продукция - вино и ракия, домашно производство. Тричленно жури с председател заместник-кметът Йордан Димитров дегустира от продукцията и излъчи победители. Първа награда инж. Борисова връчи на читалището в с. Владислав за Каберне, реколта 2009. Втора награда грабнаха производителите от село Лозен за Мавруд, реколта 2008. Трета награда бе присъдена на читалището в Сушица, които се представиха с Мускат, реколта 2012. Кметът връчи парични награди и грамоти, както и керамични бъклици на победителите.

За всички празнуващи стражичани от общината бяха осигурили домашни питки, скара и вино, произведено в избата в Камен - „Тотал Вини”.

Трифон Зарезан се отпразнува по традиция и в селата Асеново, Камен и Сушица. Кметът инж. Борисова посети и трите села и лично поздрави жителите им.

Random image