06.12.2013 г.   16:25

МОКЪР НИКУЛДЕН В СТРАЖИЦА

Тази година на Никулден в Стражица имаше и измокрени участници в празника. В началото всички бяха на сухо, докато не се даде старт на състезанието за лов на шарани с голи ръце в басейн. Най-смелите риболовци скочиха в басейна и имаха успешен улов. В края на играта в басейна не остана нито един жив шаран, останаха да плуват само един чехъл и шапка на участник. Интерес предизвика и кулинарното изложение, където всички се насладиха на майсторските умения на нашите съграждани при приготвянето на никулденски ястия. И тъй като всички участници се бяха постарали да приготвят най-вкусния и красив рибен специалитет, кметът на общината инж. Детелина Борисова награди с почетни грамоти всички. Преди това в своето слово тя отбеляза, че в Стражица от две години насам се правят празници за жителите и гостите на града, което е ясен знак за съживяване на местният културен дух. Тази положителна практика в работата на общинското ръководство не пропусна да отбележи и местният енорийски свещеник йеромонах Димитрий, който освети никулденските ястия и пожела здраве и дълголетие на всички. Иначе празникът започна още от ранни зори с камбанен звън от православния храм. От 10.00 часа беше отслужен молебен в чест на св. Николай Мириклийски Чудотворец и беше раздаден рибен курбан за здраве. Декемврийските празници в Стражица продължават.

05.12.2013 г.   14:30

Проект „Ефективни политики в Община Стражица” - Пресконференция

На 07.11.2013г. Община Стражица подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализация на проект „Ефективни политики в Община Стражица”. Проектът се финансира по приоритетна ос І „Добро управление”, подприоритет 1.3 „Ефективна координация и партньорство при разработване и провеждане на политики”, бюджетна линия BG051PO002/13/1.3-07 на Оперативна програма „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.
Целите на проекта са: Въвеждане на механизъм за мониторинг и контрол на изпълнението на политиките в община Стражица за постигане на ефективно функциониране на администрацията. Повишаване прозрачността, отчетността и контрола на общинската администрация, чрез координация и партньорство със заинтересованите страни. Разработване на съгласувани и ефективни стратегически документи на община Стражица. Подобряване подготовката на общинска администрация Стражица за качествено разработване и изпълнение на стратегически документи.
Целевите групи са: кмет и заместник-кметове на Община Стражица; служителите на Общинската администрация; кметове на кметствата и кметски наместници; структури на гражданското общество;
По проекта от една страна ще се разработят най-важните стратегически документи на общината- актуални и обществено консултирани, а от друга страна ще се разработи механизъм за ефективен мониторинг и последваща оценка на изпълнението им. Реализирането на проекта ще спомогне за ефективното прилагане на местните политики чрез повишаването на административния капацитет на Община Стражица.
Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 62 274,57 лв. Продължителността на проекта е 9 месеца.

05.12.2013 г.   13:50

В Стражица откриха клуб за хората с увреждания

Международният ден на хората с увреждания беше за Стражица по-специален. Преди няколко месеца кметът на общината инж. Детелина Борисова прие присърце молбата на членовете на стражишкия клуб общината да им предостави подходящо помещение, където да се събират. Те са около 30, а по различни поводи се събират поне половината. Към избраното за клуб помещение беше изграден подход за инвалидни колички, навреме бе направен ремонтът, а с освежаването на помещенията беше създадена и приятна атмосфера за делови срещи и контакти с приятелите на клуба.
В празничния ден тук дойдоха гости и от Регионалната организация на инвалидите. Лично председателката Йотка Вълева приветства приятелите от Стражица и им поднесе подарък. Приветствия и подаръци имаше и от общинската администрация, и от клуба на пенсионерите „Златна есен”. Трицветна лента прерязаха Иванка Костова, отговорничката на клуба, и инж. Детелина Борисова. Деца от ОДЗ „Ангел Каралийчев” зарадваха домакините с песни и стихчета за обичта и приятелството, а йеромонах Димитрий освети новооткрития клуб.

02.12.2013 г.   10:15

В СТРАЖИЦА ДЯДО КОЛЕДА ДОЙДЕ НА КАРУЧКА С КОНЧЕ,
ВОДЕНО ОТ КОЧИЯШ ВЪВ ФРАК

Много радост за децата предизвика появата на Дядо Коледа и Снежанка на тържеството по запалването на светлините на коледното дърво на 1 декември в Стражица. Миналата година Снежанка дойде с мощен мотор, а тази се появи с джип.
Дядо Коледа пристигна на каручка, теглена от красиво конче, водено от кочияш във фрак. Той беше взел със себе си коледната пощенска кутия. Децата го посрещнаха с ръкопляскания и усмивки. Заедно със Снежанка изпяха няколко песнички, зададоха гатанки, раздадоха лакомства и събраха писмата с желанията за подаръци в коледната нощ.
Кулминацията на празника беше запалването на светлините на коледното дърво заедно с ефектни вулкани от искри, което според зрителите допълнително подсили празничното настроение.

В своето слово кмета на общината инж.Детелина Борисова направи ретроспекция на отминаващата година и пожела на всички весели коледни и новогодишни празници. Пожела за себе си и екипа от общинска администрация много здраве и успехи, които да радват жителите и гостите на общината през новата 2014г.

„Гласът на България“ от първото издание на конкурса Стелияна Христова поднесе букет от песни, които за финал бяха гарнирани с феерия от цветни фенери, полетели към небето и носещи пожеланията на присъстващите за един по-добър свят и мирна България за всички нас.

25.11.2013 г.   13:50
ИДЕ КОЛЕДА

И тази година Общинска администрация – Стражица, ще изненада гостите и жителите на града с богата коледно-новогодишна програма. В началото на декември по традиция кметът на общината ще запали тържествено светлините на коледната елха. След като миналата година Снежанка дойде с мощен мотор, а Дядо Коледа с такси, тази година най-малките сигурно се питат как ще дойдат техните любимци от далечна Лапландия, за да съберат писмата с желанията. Засега това ще го запазим в тайна. Писмата до Дядо Коледа малчуганите ще пускат пак в пощата на къщичката пред сградата на общината.
Новост тази година ще бъде празничната програма за посрещането на Новата 2014-та на открито под звездите. Очакват ни изпълнения на живо от известни певци и шампанско за наздравица.
Преди това за Коледа ще има интересни музикални изяви на местни състави и артисти. За Никулден най-ловките ще си тръгнат с шаран от импровизираното езеро, а местният храм „Рождество на Пресвета Богородица” ще освети курбан за здраве. Oт Общинската администрация ще се погрижат коледно-новогодишното настроение да бъде наистина празнично.

19.11.2013 г.   13:20

С пресконференция община Стражица отбеляза приключването на
проекта по укрепване бреговете на Голяма река в Стражица и дерето в Горски Сеновец

На 15 ноември кметът на община Стражица инж.Детелина Борисова и членове на екипа по управление на проект „Изпълнение на дейности по укрепване на речните брегове и дъно на р. Голяма река в регулацията на Стражица и дейности по укрепване на речните брегове и дъно на дерето в Горски Сеновец” обявиха неговото приключване. От 7 ноември и двата обекта имат Акт 16, с който се въвеждат в експлоатация.
Проектът бе с продължителност 22 месеца и се финансира по ОП „Регионално развитие”. Той е на стойност 1 049 926 лв., като общинското съфинансиране възлиза на 52 496,35 лева. Със средствата освен строително-ремонтните дейности бяха осъществени още проектантските дейности, строителният надзор и управлението на проекта.
С 810 031 лева бяха укрепени бреговете и облицовани със стоманено- бетонна облицовка 654 метра от коритото на Голяма река, която преминава през централната част на Стражица. Изпълнителите срещнаха доста трудности, коментира инж. Станислав Статев, р-л на проекта, тъй като първо трябваше да се изрине дебел слой тиня, да се насипе трошен камък и след това да се положи облицовката. Неколкократните изпускания на яз.”Ястребино”, който се влива в Голяма река, също са създали допълнителни затруднения, тъй като са отнасяли диги и кофраж. Но упоритостта на изпълнителя е довела до желания резултат и в крайна сметка обектът бе завършен окончателно на 10 септември т.г.
Укрепването на бреговете и дъното на дерето в с. Горски Сеновец струва 177.436 лева с ДДС. Строително-ремонтните дейности са обхванали 512 критични метра от дерето, в което се изпускат преливниците на три микроязовира и една чешма. Двата моста над дерето също са ремонтирани.
Разписването на проекта бе наложително за извършването на превенция на двата обекта. През 2010 г. язовир „Ташлъ дере” край Горски Сеновец преля в резултат на обилни валежи и селото бе под заплаха от наводнение. Изпускането на яз. „Ястребино” също често довежда до по-високи води в Голяма река и това създава риск за града, обясни инж. Борисова. Последното по-сериозно преливане на реката извън коритото беше през 2005 г, когато се наводниха мазета на къщите и водата стигна до градския парк.
Проектант на обектите е фирма „Роса” ООД, В. Търново, а изпълнител - „Водстрой ВТ”АД. Строителният надзор на обектите бе осъществен от „Елатив Техноинвест” ООД, София.

19.11.2013 г.   12:00

Община Стражица се подготвя за предстоящия зимен сезон

До 25 ноември т.г. кметовете и кметските наместници на населените места от община Стражица са длъжни да сключат договори за снегопочистването за предстоящия зимен сезон. Фирмата-изпълнител, която обслужва Общината, съгласно десетгодишен договор, сключен през 2010 г., е осигурила 3 бр. трактори Т-150, 2 бр. трактори ТК-80, два песъкара, един ЗИЛ 131 и по един трактор, модел „Кейс” и „Булгар” за почистването на четвъртокласната пътна мрежа.
За опесъчаването на цялата общинска пътна мрежа до момента са осигурени 80 т. пясък и 20 тона сол. От две седмици вече стартира процес по разкарването на 15 тона пясък по стръмните участъци на пътищата. За оптимална организация по почистването на улици, тротоари и площадки, в града и по селата са наети 74 човека по програмата за временна заетост. За цялата община техниката, която е предвидена възлиза на 15 трактора ТК-80, роторен снегорин, фадрома, собственост на ОП „Странични дейности” и УАЗ с висока проходимост, собственост на общината.
Почистването и поддържането на републиканската пътна мрежа, която преминава през територията на Община Стражица, се извършва от „Пътни строежи - В.Търново”, съгл. сключен договор с ОПУ. Екипи на „Енергоразпределение” - клон Стражица, вече са извършили профилактични прегледи на кабелната преносна мрежа в града и по селата. Там където се е наложило, са изрязани клоните на дърветата опиращи и застрашаващи скъсването на електропроводите при натрупване по тях на мокър сняг.
ВиК- мрежата в общината е доста остаряла и амортизирана, като това е причина и за чести аварии по нея. Периодичната подмяна на водопроводните тръби, почистените подходи към водните резервоари и на противопожарните хидранти, са част от мерките, които бяха взети за нормално водоснабдяване през зимния сезон. Извършена е организация и за снабдяване населението с хранителни продукти и стоки от първа необходимост. Осигурена е възможност на специализираните служби „Пожарна безопасност и защита на насеелнието”и ЦСМП за нормално изпълнение на дейността им при тежки зимни условия, като за целта службите са включени в списъка за приоритетното снегопочистване. За извършване на успешно пожарогасене и оказване на спешна медицинска помощ, екипите ще бъдат подпомагани с тежка техника при необходимост.
Общината Стражица е осигурила твърдо и течно гориво за отоплителния сезон 2013-2014 година в учебните, детските заведения и социалните домове. 8 детски градини в града и селата са обезпечени с дърва, двете детски заведения в града – с нафта, както и в с. Царски извор. Учебните и социалните заведения също са заредени с нафта. Общината е заложила в бюджета си 80 575 лева за изпълнение на всички меропирятия, свързани с осигуряване нормалното протичане на живота в града и селата през зимата и още 20 хил. лева за първоначални разходи при бедствия и усложнения във връзка с тежките зимни условия.
Информацията за пътната обстановка и ситуацията по населените места ще се събира от кметовете им и от служителите в пътните кантони. Оттам тя ще се изпраща на оперативния дежурен в Общинския съвет по сигурност, до кмета на Общината инж. Детелина Борисова и до Областния съвет по сигурността.

18.10.2013 г.   13:40
В парка на Стражица Житената питка
посрещна гости от страната и чужбина

След като преди една година стана всеобща любимка на стотици стражичани и гости на общината, Житената питка – една от най-обичаните героини на Каралийчевите приказки, събра за Втория фестивал участници от общината, гостуващи екипи от страната и 40 деца от с. Балени, обл. Дъмбовица на Република Румъния.
Невероятен беше интересът за второто издание на фестивала. За участие подадоха заявки 27 колективни участници от общината и от различни селища на Великотърновска област и страната. В един организъм се сляха празнуващите от всички възрасти, за да защитят силата на традицията и да се представят колкото може по-добре в този прекрасен празник. За да бъде той по-красив и изпълнен с положителни емоции, важен принос имат дарителите на фестивала – хлебозавод „СТРАЖИЦА” с управител Лъчезар Лазаров, мелница „АГИС” с управител Иван Маринов и ЕТ „ДАРИ” с управител Йордан Андонов.
Инж. Детелина Борисова приветства стражичани и гостите на града, откри фестивала и започна повишаването на градуса, за което допринесоха сериозно младите гости от община Балени в Румъния. Те са потомци на български бежанци отпреди близо две столетия и с голяма радост изпълниха български песни и танци за всички, които ги заобичаха от душа и сърце.
Йеромонах Димитрий от Стражица и отец Николай от храма в Кесарево осветиха голяма Житена питка и 16 погачи, символ на датата 16 октомври – Световния ден на хляба и прехраната.
В приказното богатство на павилионите емоция и много класика прибавиха кметове на общини от различни кътчета на България – Цонко Цонев от Каварна, Дилян Млъзев от Елена, Добромир Добрев от Горна Оряховица, д-р Ивелина Гецова от Лясковец, Димитър Стефанов от Тутракан. Сред официалните гости беше и Мариан Парашип, кмет на община Балени. Гостите от Балени показаха в своя павилион майсторство в приготвянето на качамак, едно позабравено от българските ценители ястие.
Голям интерес прояви публиката и към показното месене на тесто със стражишко брашно от Иван Звездев, председател на журито за оценка на представените за конкурса хлебни изделия, обредни пити и хлябове. Оценката на публиката е категорична – тази година нивото на фестивала е с една степен по-високо, мястото - подбрано с вкус и съчетано с най-красивата част на градския парк, която съвсем скоро ще бъде превърната в жива приказка със спечелено финансиране по европроект, разработен от общината.
Много песни, танци, почерпки и наздравици остават в сърцата и душите на участници и гости. С нови приятелства и придобити кулинарни рецепти след втория фестивал могат да се похвалят мнозина от участниците и гостите. Приказен летен ден в разгара на златната есен, много обич и топлина от сърдечни срещи, нови рецепти за традиционни пити, хлябове и кулинарни деликатеси – това накратко е равносметката от един динамичен празник, който ще носи през десетилетията и признание към вълшебника на приказното слово Ангел Каралийчев, подарил на света Житената питка. Тя е чакан гост както на трапезата, така и в тайника с най-живите и любими детски спомени, които носим в земния си път. С един неповторим празник участниците засвидетелстваха своето уважение към нашите деди земеделци. И тази година мотото на фестивала е „Никой не е по-голям от хляба”.
02.10.2013 г.   10:10
Професионалната гимназия
в Стражица стана на 45 години

Вчера в Стражица се събраха бивши ръководители, учители, ученици и много гости, за да отпразнуват 45-годишнината на своето училище – ПГ по транспорт „Васил Друмев”. Създадено през 1968 година по решение на някогашното Министерство на транспорта да подготвя нужните кадри за народното стопанство, училището не може да намери подслон във Велико Търново и го приема в съвсем нова база тогавашното село Стражица.
Слово за пътя на гимназията, за преодолените трудности и новите предизвикателства изнесе нейният директор инж. Драгомир Йорданов. Поздравителен адрес до колектива изпрати кметът на общината инж. Детелина Борисова. С приветствие към колектива и гостите се обърна и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Деца от ОДЗ „Сава Цонев” поздравиха със специален танц всички в залата. Особено горд беше първият директор на училището Васко Пенев, че през годините то дава образование и професионална квалификация на повече от 3500 момчета и момичета от три поколения.
Гвоздеят в програмата беше модното дефиле, организирано от паралелките по моден дизайн. Момичетата сами са изработили представените облекла под ръководството на своите учителки. Радостта се предаде на всички в мрачния есенен ден, а багри и усмивки от празника полетяха към онези, които са далеч от Стражица, но пазят свидни спомени от младежките си години и са съпричастни към празнуваната годишнина.

18.09.2013 г.   15:00
С ЦВЕТЯ И УСМИВКИ КЪМ ЗНАНИЯ И МЪДРОСТ

С много празнично настроение и грейнали усмивки настъпи първият ден на новата учебна година в училищата на Стражишка община. В най-голямото училище – СОУ „Ангел Каралийчев”, за първи път ще има само две паралелки в първи клас и тази тъжна нотка се долавяше в учителските среди. Но усмивките по лицата на децата, празничните букети и веселата гълчава прибавиха лъчи на радост в септемврийското утро.
Да споделят празничното настроение тук дойдоха и кметът на общината инж. Детелина Борисова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, десетки родители и гости. Директорката на СОУ Пенка Димитрова с вълнение приветства всички – от първи до 12-клас, като наблегна на важността на последната година за бъдещите зрелостници. С мило обръщение първо към най-малките започна приветствието си инж. Борисова: „Скъпи първокласници, днешният ден е особено вълнуващ за вас и ще остане незабравим спомен в сърцата ви. След малко вие ще чуете първия школски звънец, ще прекрачите с тупкащи сърца училищния праг и за първи път ще влезете във вашите класни стаи. Вашата първа учителка, която ще помните за цял живот, ще ви хване за ръчичките и ще ви поведе уверено в чудния свят на знанието.”
След художествената програма първи по стръмните стълби на парадния вход поеха първокласниците и се промушиха под цветната арка. После имаше посрещане с погача и мед, за да е най-сладък този първи ден от тяхното дълго пътуване в света на знанията. По-големите ученици им показаха как се раждат и укрепват добрите дела, когато децата се учат отлично. А в първи „а” клас учителката Светлана Генова и децата отново преоткриха мъдрата поука за снопа пръчки, които никой не може да пречупи наведнъж и всички деца си обещаха да бъдат сплотен и задружен клас от приятели.

19.08.2013 г.   16:40
Вицепрезидентът Маргарита Попова беше
гост на стражичани за Голяма Богородица

Празничното утро на 15 август за мнозина в Стражица започна с камбанния звън от двора на православния храм, който призова миряните за празничната света литургия. А в двора на храма ранобудни готвачки вече приготвяха курбана за здраве, раздаден по-късно на посетителите в божия храм, дошли за молитва и утеха в този свят ден. Сред стражичани в храма в ранното утро дойдоха инж. Детелина Борисова, кмет на Община Стражица, зам.-кметовете инж. Йордан Димитров и Стефан Иванов. Тук бяха също председателят на Общинския съвет Илиян Маринов и д-р Емилия Георгиева, зам.-председател на съвета. Йеромонах Димитрий отслужи празничната света литургия.
В центъра на Стражица в ранните часове бяха подредени и 11-те павилиона с изделия на традиционни за района занаяти. Тук се срещнаха за пореден път изявени майстори от Стражица, Камен, Кесарево и Бряговица, които са доказали в годините, че се трудят упорито и създават много красота от различни природни материали в избраното изкуство. Редом с павилиона на клуба на пенсионера „Златна есен” бе и павилионът на Общинския детски комплекс. От сцената звучаха вече песните на млади певци от Стражица, които редовно се изявяват за радост на публиката.
Сред гостите на града бяха народните представители Мариана Бояджиева, Евгени Стоев, Мирослав Петков, представители на общини от Великотърновска област, на много ведомства, организации и фирми. Те заедно с кмета на общината, председателя на Общинския съвет и десетки стражичани и техни гости посрещнаха вицепрезидента на България Маргарита Попова. Множеството я приветства и тя беше любезна да сподели с хората вълненията си по повод на големия празник Успение на Света Богородица, който е двоен празник за града ни. В кабинета на кмета Маргарита Попова получи от инж. Детелина Борисова два знакови подаръка – плакет с лика на Ангел Каралийчев и двуезичен сборник на български и английски език с избрани приказки от световноизвестния писател от Стражица. С вълнение вицепрезидентът отбеляза, че само майстор на словото като Ангел Каралийчев може да остави за поколенията читатели с такава сила усещането за магията на майчината сълза и на житената питка.
Под звуците на националния химн тържествено бяха вдигнати националния трибагреник, флага на обединена Европа и флага с герба на Стражица. Празничен водосвет за здравето на стражичани и гостите на града отслужи йеромонах Димитрий. С приветствие към всички се обърна инж. Детелина Борисова, която припомни по-значимите успехи и победи на общината във всички сфери на живота през месеците след миналогодишния празник на града. Признание за стореното имаше и в словото на вицепрезидента. Маргарита Попова подчерта, че е горда на Голяма Богородица да бъде в родното място на Ангел Каралийчев сред стражичани.
В този празничен ден най-голямо бе вълнението за отбора на 13-годишните хандбалистки от ХК „Левски 1920” и за техния треньор Димитър Димитров, отличени и от Общинския съвет за празника на града по предложение на кмета на общината. Нашите шампионки получиха поименен плакет със символа на града и грамоти за значимия си принос в развитието на спорта в Стражица и общината. Наградите им връчиха инж. Борисова и Илиян Маринов.
Гостите останаха впечатлени от богатството на идеи и майсторската им реализация, след като посетиха изложението на майсторите на художествените занаяти. От няколко павилиона Маргарита Попова си тръгна с покупки и подаръци. Тя похвали и младите таланти от Общинския детски комплекс, които показаха художествена керамика на техния щанд.
Празничната вечер предложи на всички ценители богата програма, която завърши с приказни цветни илюминации.
12.08.2013 г.   15:00
В Стражица празнуват малки и големи

Многоцветно и заредено с детски глъч и усмивки шоу събра в съботното утро десетки участници. Така в детския парк „Ангел Каралийчев” започна поредицата инициативи от програмата за празника на града 15 август – Успение на Света Богородица. На най-малките се падна привилегията да усетят празнична тръпка първи. Организаторите от общината бяха осигурили възможност за изява и победи в различни състезателни игри, танци по двойки на герои от различни приказки и епохи. Един малък Ромео и една истинска Жулиета припомниха на по-големите от публиката, че поколенията се сменят, но остава вечна магията на любовта. А от площадката десетината танцуващи двойки се постараха да покажат не само умения, но и състезателно усърдие. В края на детското парти най-упоритите подгониха шарените хвърчила, за полета на които паркът се оказа малко тесен.
На заслужени награди се радваха всички участващи дечица, а приятното задължение да ги поздрави и да ги награди имаше кметът на общината инж. Детелина Борисова. Приятна гледка и за преминаващите край парка бяха десетките бебешки колички, в които си почиваха по време на подранилата жега най-малките стражичани. След година-две и те вече ще могат да се включат в подобни състезания, но сега бяха само най-обичаната група от любопитната публика.
Вечерните часове събраха в летния театър няколко стотици стражичани и техни гости. С настъпилите дни от програмата на празника ги поздравиха кметът на общината инж. Детелина Борисова и председателят на Общинския съвет Илиян Маринов. Почитателите на фолклорното ни богатство, представено от професионалния танцов ансамбъл от читалище „Искра” – Велико Търново, с възхита и благодарност съпреживяха един прекрасен концерт на ансамбъла, покорил десетки сцени в три континента. За най-младата и възторжена част от публиката специално дойде в празничната вечер младата певица Пламена Петрова, която има родов корен от Стражица по майчина линия. Най-малките пяха и танцуваха заедно с нея, след като превзеха сцената. А десетки си тръгнаха с авторски видеоклипове, които остават като неделима част от магията на любимите празници.

12.08.2013 г.   14:40
Стражица за първи път
стана домакин на мотошоу

Близо хиляда души знойна публика от Стражица и от близки и далечни селища в района имаха щастие в събота да присъстват на първото по рода си мотошоу за града – дрифтинг на мотори и автомобили. Той се проведе при перфектна организация от страна на домакините на една от площадките, предназначени за новата индустриална зона, която чака инвеститори. Зрелищният екшън беше специален празничен подарък от ръководството на Община Стражица за любителите на моторите и за търсачите на силни усещания, дошли в жаркия следобед да опитат мириса на горяла гума и да послушат рев на мотори. Дрифтърите, сред които беше и Кристиян Зарков, синът на кмета на общината инж. Детелина Борисова, предложиха на публиката от всички възрасти класни изпълнения, майсторство, естетика за окото и усещането, че за да достигне до подобна класа, всеки състезател трябва не само много да научи за моторите, за целите и смисъла на живота, но и да се научи да цени и да пази живота – своя и на другите, когато стане участник в движението. Повечето от участниците в шоуто бяха от дрифтинг клуба във Велико Търново, а няколко от тях са участници в националния шампионат за този все още нов спорт.
Инж. Борисова в хода на шоуто стана и търсач на силни усещания, като се съгласи да прави компания в кабината на един от пилотите. След края на дрифтинга тя връчи паметни грамоти на всички участници, които с радост я приеха в редиците си.

08.08.2013 г.   16:38
Областният управител се срещна
с ръководството на Община Стражица

На 7 август в Стражица се проведе последната от поредицата срещи на областния управител инж. Георги Рачев и зам.-областните управители Стефан Стефанов и Андрей Илиев с ръководството на Община Стражица. Кметът на общината инж. Детелина Борисова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, зам.-кметовете инж. Йордан Димитров и Стефан Иванов, кметовете на кметства и кметските наместници поставиха най-актуалните проблеми, с които се сблъскват хората от Стражишка община във всекидневието си.
Лошото състояние на отсечките от републиканската пътна мрежа, които са на територията на общината, повредени и рушащи се мостове в Сушица и Асеново, противоречия в нормативните документи, които се отнасят до собствеността и ползването на близо 30 микроязовира, недостиг на питейна вода за Благоево, Владислав и Балканци и други парливи въпроси, които не търпят отлагане във времето, бяха повдигнати отново по време на срещата. Георги Рачев беше категоричен, че когато става дума за неотложните ремонти, за които са нужни не милиони, а по 10-ина хиляди лева, ще подкрепя всяко искане на кметовете и кметските наместници и ще търси съдействие и от народните представители. Той изложи и приоритетите, които ще бъдат на вниманието на неговия екип и обеща в случай на бедствия или на аварии – не дай боже! – да бъде до ръководството на общината за бързо преодоляване на трудните ситуации и за координация в работата на специализираните звена.
Ребром беше поставен въпросът за ремонта на второкласните и третокласните пътни отсечки в общината, за почистването на прилежащите банкети и канавки. Гражданите и фирмите плащат данъци и винетки, а с години не се почистват надвиснали дървета и храсти, дупки по пътя се превръщат в ями, чупят се огледалата на автомобилите при разминаване, късат се брезенти … В този смисъл са най-често жалбите до общината. И уж има недостиг на пари, а в съседната Търговищка област, по мнение на нашите кметове, продължението на същите пътища на същата Агенция „Пътна инфраструктура” имат съвсем приличен вид. Това може да означава само разлика в подхода и настойчивостта на едното и другото областно звено на една и съща агенция. В хода на срещата стана ясно, че общината и селата могат да помагат дори и с човешки ресурс от съответните селища, ако има координация с пътната агенция и се решат финансовите проблеми.
Областният управител обеща, че всички значими проблеми ще бъдат поставени своевременно пред министерства и ведомства и неговият екип ще работи така, че да се съкращават сроковете за достигане до крайния положителен резултат в интерес на всички граждани.

26.07.2013 г.   11:50

Една от трите компресорни станции
По българското трасе на „Южен поток“ е на територията на
община Стражица

Една от трите компресорни станции в българската част на газопровода Южен поток е предвидена да се изгради на територията на община Стражица. Това стана ясно по време на обществено обсъждане на инвестиционното предложение и представяне на резултатите от извършената ОВОС на газопровода, което се състоя в град Стражица на 25-ти юли.
В общественото обсъждане участваха: Камен Манев - търговски директор на „Южен поток- България“ АД, председателят на Общински съвет Стражица Илиян Маринов, Стефан Иванов - заместник-кмет на община Стражица, Кирил Иванов - кмет на с. Виноград, през чието землище ще премине газопровода, експерти и еколози. За инвестиционното предложение „Изграждане на газопровод „Южен поток” на територията на Република България пред участниците в срещата детайлно беше представен експертния Доклад за оценката на въздействието върху околната среда, Доклада за оценка степента на въздействието, както и изводите и заключенията по тях.
Предвидено е трасето на газопровода да премине през Виноград, Лозен и Нова Върбовка. В Лозен ще бъде изградена компресорната станция, като от ръководството на акционерното дружество подчертаха,че това ще създаде заетост за специалисти и работници по експлоатацията.
Наличието на тази станция обаче предизвика и други въпроси - дали шумът от нея е опасен и каква е екологичната оценката. Експертите увериха, че станцията ще отстои на 2,4 км км от селото и шумът от нея ще бъде под минималните допустими граници. По време на строителството временно ще бъде изпълнени всички мерки за опазване на обитанията на дивите животни и птици. На опасенията на общински експерти за възможни рискове във връзка със сеизмичността на района, те получиха също изчерпателен отговор. Само в частта си за геоложките проучвания докладът съдържа около 20 000 страници, а сигурността на съоръженията в случай на земетресение, е изчислена за девета степен по Рихтер.
За изграждането на българската част на газопровода с дължина 540,8 км ще бъдат привлечени 2500 строители, а при експлоатацията, за която проектът предвижда поне 50 години, ще бъдат ангажирани близо 230 специалисти. Специално за Община Стражица има очаквания да бъдат разкрити повече работни места не само по време на изграждането, но и при експлоатацията на съоръженията.

28.06.2013 г.   11:50


ПЪРВИ ПРОЕКТ НА ОБЩИНА СТРАЖИЦА ПО ОПАК

От средата на месец май т.г. Община Стражица изпълнява първия си проект, финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013 г. и в съответствие с Приоритетна ос 2 „ Управление на човешките ресурси”, Подприоритет 2.2. „Компетентна и ефективна държавна организация” на ОПАК. Проектът “ПОВИШАВАНЕ КОМПЕТЕНТНОСТТА НА СЛУЖИТЕЛИТЕ В ОБЩИНА СТРАЖИЦА” ще се реализира в рамките на 12 месеца.
Финансирането е в размер на 81 772 лева и е осигурено от ОПАК, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд . За финансирането на проекта е сключен ДБФП № А12-22-63/15.05.2013 г.
ОСНОВНА ЦЕЛ на този проект е да бъде повишен капацитета на служителите от администрацията и кметствата на Община Стражица чрез подобряване на професионалната компетентност за по-ефективно и ефикасно изпълнение на задълженията, което ще се постигне с организирането на няколко обучения за служителите от Общинската администрация и кметствата.
Проектът беше разработен от екип специалисти от Общината на базата на Анализа за състоянието на Общинска администрация Стражица от 2012 г., в който бяха подчертани необходимостта от повишаване на компетентността и мотивацията у служителите, както и въз основа на лични анкети сред служителите. По този начин бяха избрани 3 теми за обучения – чуждоезиково обучение, обучение за работа с малограмотни граждани и хора в неравностойно положение и обучение за придобиване на ключови компетентности.
Проектът се администрира от експерти на Общината и към настоящият момент тече избор на изпълнител на обученията чрез „публична покана” по разпоредбите на ЗОП.
Очакваният КОНКРЕТЕН РЕЗУЛТАТ от проекта е да се повишат уменията и възможностите на служителите на Община Стражица при предоставянето на услуги на гражданите и бизнеса, с което ще се удовлетворят интересите на двете страни в процеса на обслужването им. Друг, също така важен резултат, се очаква да бъде засилената мотивация на работещите в Общината експерти и специалисти, което от своя страна да доведе до институционалното укрепване на настоящия екип на Общинската администрация.
Екипът, отговорен за изпълнението на проекта, ще осигури прозрачност и публичност на неговите дейности, като периодично публикува материали за техния ход на страницата на Община Стражица, в общинския вестник, както и в регионалната преса.

Проект „Повишаване компетентността на служителите в Община Стражица” се
осъществява по Договор №А12-22-63 от 15.05.2013 г.с финансовата подкрепа на Оперативна
програма “Административен капацитет” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез
Европейския социален фонд

25.06.2013 г.   13:30

Песента носи радост и не остарява

За седми път Стражица стана домакин на фолклорния фестивал „Еньовче”. Организаторите от пенсионерски клуб „Златна есен” тази година избраха за място на провеждането площадката на почивната база в м. Тасладжа, сред горската прохлада на едно от най-любимите места за стражичани в по-далечното минало. „Песента носи радост и не остарява” – това мото си избраха хората във втора младост и подчиниха своята програма на тези магични думи. Освен певческите групи и индивидуалните изпълнители от пенсионерските клубове в общината в програмата се включиха и гостуващи състави от Горна Оряховица и Долна Оряховица. С приветствие към участниците в празника се обърна кметът на Община Стражица инж. Детелина Борисова. По повод на Еньовден ги поздрави и Йордан Андонов, най-известният билкар в общината, който бе и един от спомоществователите. Много радост и горски емоции имаше и за всички дечица, дошли на фестивала с бабите и дядовците си, които не пропуснаха да изнесат на любимите внучета поредния урок по билкарство в деня, известен още и като Празник на слънцето.

06.06.2013 г.   14:20
Момичетата от ХК „Левски 1920”
станаха шампионки на България

От 31 май до 2 юни Стражица беше домакин на финалите на държавното първенство по хандбал за момичета до 13 години. В града се събраха осемте най-добри отбора от четирите зонални групи: ХК „Етър `64” – Велико Търново, ХК „Панагюрище”, СКХ „Васил Левски” – Нови Пазар, СКХ „Русе”, ХК „Дунав” – Белене, ХК „Владислав” – Джулюница, ХК „Бъки” – Габрово и домакините от ХК „Левски 1920”.
За съдии на турнира бяха определени дългогодишните деятели на хандбала с международен авторитет – Галин Караджов, Пламен Павлов, Светослав Петров и Васил Лампаров. Специални гости на турнира бяха Симеон Съев, член на УС на Българската федерация по хандбал и главен секретар на зона „Мизия”, Георги Атанасов, член на УС на БФХ и президент на ХК „Панагюрище”, Христо Коев, дългогодишен деятел на хандбала в България, международен съдия и Кирил Грозданов, дългогодишен деятел и доайен в зона „Мизия”.
След оспорвани срещи в двете предварителни групи на финала се срещнаха отново момичетата от Панагюрище и Стражица. Само с два гола разлика в първия ден на турнира победата се изплъзна на състезателките ни и те си изплакаха мъката от загубата. Имаха обаче възможност да осъзнаят грешките си и след съветите на треньорския щаб под ръководството на Димитър Димитров бяха мотивирани да дадат всичко от себе си за победата. В първата част на срещата битката се водеше гол за гол, а почивката дойде при резултат 7:7. Второто полувреме панагюрки преминаха към лична защита на Йоана Костова, а тази тяхна тактика даде малко повече свобода на останалите състезателки от нашия отбор и те умело я използваха. Към средата на полувремето разликата набъбна на 5 гола в наша полза. Тактическа промяна на темпото, по-прецизна стрелба и самоотвержена защита на вратата от всички полеви състезателки и блестящата вратарка Александра Нейкова бяха трите силни коза на новите шампионки. Тяхната заслужена победа дойде при краен резултат 18:13.
Да подкрепят домакините в спортната зала бяха кметът на общината инж. Детелина Борисова, двамата зам.-кметове инж. Йордан Димитров и Стефан Иванов, Илиян Маринов, председател на Общинския съвет и зам.-председателят на съвета д-р Емилия Георгиева, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в общинската администрация Дилян Братованов, които участваха в награждаването на отборите и връчването на всички отличия. От нашите момичета бяха отличени и наградени Мадлен Тодорова, като голмайстор на първенството и най-добър ляв гард, Иванела Димитрова получи приз за най-полезен играч на първенството, а Александра Нейкова – за най-добър вратар на първенството.
Като жест на благодарност от страна на шампионките от ХК „Левски 1920” треньорът Димитър Димитров подари своя златен медал на кмета на общината инж. Борисова, която връчи купата и медалите на шампионките. Този емоционален жест беше израз на благодарността към всички от кметския екип и обществения съвет по въпросите на спорта в Стражица, които за по-малко от седмица помогнаха за посрещането и настаняването на близо 100 млади състезателки, на треньорите и съдиите, след като се оказа невъзможно Велико Търново да приеме домакинството на този престижен турнир. Сред най-дейните в цялостната организация от страна на ХК „Левски 1920” бяха Илияна Петрова и Боянка Николова. Шампионската купа и златните медали за нашите момичета на финала на държавното първенство дойдоха месец след провеждането на общинския турнир за купата на кмета, в който си дадоха среща мъже и жени от всички възрастови групи и доказаха, че Стражица е един от авторитетните центрове на хандбала не само във Великотърновска област, а и в родината ни. Новата титла за Стражица дойде 8 години след друг шампионски връх, извоюван през 2005 година, когато днешните шампионки са били още в детската градина.
Шампионките победиха в следния състав: Мадлен Тодорова, Александра Нейкова, Йоана Костова, Надежда Василева, Габриела Христова, Иванела Димитрова, Александрина Димитрова, Поля Йорданова, Даяна Ангелова, Велислава Росенова и Даниела Калчева.23.05.2013 г.   09:30

За първа година Каралийчевите дни се провеждат и по селата в Стражишко

За пръв път традиционните Каралийчеви дни в Стражица се провеждат и по населените места, освен в града. Тази година организаторите от общината са решили да направят съпричастни към празника на популярния детски писател, родом от Стражица образователните институции и населението в част от селата в Стражишко. Културният форум се провежда от 15 до 30 май с различни събития. Каралийчевите дни бяха открити на 15 май с мини-феста „Аз пея и танцувам”, който се организира в градския киносалон. В празника се включиха танцови и певчески състави от общо девет училища и детски градини от Общината. Едни от най-аплодираните в препълнената зала, бяха учениците от ОУ „Николай Райнов” от с. Асеново с танцовата композиция „Сияние”. Вчера в село Виноград деца от детската градина и от началното училище, костюмирани като приказни герои от Каралийчевите творби, се включиха в карнавално шествие. Пред жителите на селото те демонстрираха своите таланти. Днес следобяд за втора година в рамките на Каралийчевите дни, се организира драматизация по приказка на популярния детски писател. В инициативата ще се включат ученици и деца от шест училища и детски градини. Възпитаниците на СОУ „Климент Охридски” в Камен ще представят приказката „Глупавият Шишо”, , на началното училище в Сушица- „Майчина сълза”, на основното училище във Виноград „Най-малкото пате”, а на СОУ „Ангел Каралийчев” в Стражица - „Три умни глави”. Малчуганите от ОДЗ „Ангел Каралийчев” са подготвили драматизация на приказката „Житената питка”, а от ОДЗ„Сава Цонев”-на „Топлата ръкавичка”. На 22 май село Асеново ще се превърне в сцена за каралийчевите герои. Участниците от ЦДГ „Детелинка” и от ОУ „Николай Райнов” ще покажат представят празнична програма в двора на училището, а след това ще се включат в карнавално шествие. На 27 май пък светът на Ангел Каралийчев ще оживее в с. Сушица, с активното участие на учениците от началното училище. На 24 май, в Деня на славянската писменост и култура, кметът на Община Стражица инж. Детелина Борисова ще връчи тържествено плакет на носителя на Каралийчевата награда, който се избира от Общинския съвет.

23.05.2013 г.   09:30

13-годишните хандбалистки от Стражица се класират на държавните финали

Хандбален клуб „Стражица 1920” грабна вчера купата на Зоналния финал за момичета 13 г. и се класира за държавните финали във Велико Търново. След зрелищен мач срешу ХК„Бъки”Габрово, стражишките девойки победиха убедително с резултат 13:5. В зоналния финал, който се проведе в Стражица, участваха общо пет състава: ХК „Етър”Велико Търново, ХК „Стражица 1920”, ХК „Белене”, ХК „Владислав”с. Джулюница и ХК Бъки” Габрово. Държавните финали за момичета 13 г. ще се проведат между 1 и 3 юни във Велико Търново.

21.05.2013 г.   16:30
Престижни национални награди
за млади творци от Стражица

В навечерието на „Каралийчеви дни – 2013” в Стражица дойде новината за поредното отлично представяне на младите литературни творци в националния конкурс „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев”, организиран от Министерството на образованието, младежта и науката и Националния дворец на децата. В конкурса за написване на приказка, разказ, есе и стихотворение по мотиви от творчеството на сладкодумния писател отличията за децата от родното му място са с още по-силен заряд. На първо място за проза във втора възрастова група е Анджела Наку на 12 г. за приказките „Есенен бал” и „Вълшебните билки”, а на второ – Велислава Боянова на 13 г. за есето „Вълшебният свят на Ангел Каралийчев”. Двете момичета са представителки на литературен клуб „Пегас(чета)” при Общинския детски комплекс. В трета възрастова група първото място за поезия е присъдено на Мария Стефанова на 16 г. от СОУ „Ангел Каралийчев” за стихотворението „Ангелска светлина”. На трето място в тази група е Ралица Радева на 17 г. от „Пегас(чета)” за стихотворението „Вълшебнико”. Мария Стефанова печели и в направление проза първото място за приказката „Най-голямото богатство”. С поощрение е отличена Михаела Кожухарова от СОУ „Ангел Каралийчев” за стихотворението „Колко малко ни трябва”. На Ралица Радева е присъдена и специалната награда на Националния дворец на децата за есето „Каралийчев”.
Със съдействието на общината за наградените момичета и тяхната учителка Тодорка Цонева бе осигурен транспорт, за да присъстват на 10 май на тържественото награждаване в Националния дворец на децата. След награждаването по покана на председателя на журито Румяна Пашалийска, която е уредник на дома-музей „Ангел Каралийчев”, нашите момичета посещават дома, където се докосват до една много вълнуваща артистична атмосфера - повече от 9000 книги на Каралийчев на различни езици, оригиналите на познатите снимки от учебници и книги, картини и ценни предмети. Вълнуващ разказ за живота на Ангел и Вела Каралийчеви и почерпка от домакините на срещата създават едно неповторимо усещане за трайното присъствие на писателя в духовния свят на младите момичета. Те подаряват от своя страна за дома-музей здравец, засаден в почва от родното място на Каралийчев, двуезичния сборник с негови приказки, издаден преди една година, както и сборника с поетични текстове на ученици от СОУ „Ангел Каралийчев”, издаден преди две години със съдействието на спомоществователи.
Наградените момичета с гордост споделят, че ще запомнят за цял живот както награждаването си, така и последвалата прекрасна среща в дома-музей на писателя.

26.04.2013 г.   16:30
Първи фестивал на цветята в Община Стражица

В навечерието на големия пролетен християнски празник „Цветница” в Асеново се събра пъстро множество от детските градини в цялата община на първия по рода си фестивал на цветята под наслов „Нашите деца – нашите цветя”. Двоен беше празникът за домакините от ЦДГ „Детелинка” в селото. След като сградата беше основно обновена със средства по проект от програма „Красива България” в края на миналата година, сега детската градина имаше и своя първи „имен ден”. Всяка година за „Цветница” децата, колективът и родителите ще го празнуват като най-голям свой празник. Именуването на детската градина стана с решение на Общинския съвет след предложение на колектива на градината.
Йеромонах Димитрий от Стражица отслужи водосвет за здраве и благополучие на участниците във фестивала, освети сградата и поръси множеството. Със специални програми бяха тук деца и учителки от Стражица, Кесарево, Камен и Виноград, а на площадката се развихриха цветни феерични картини. Много танцуващи цветя и слънца създадоха невиждано от десетилетия празнично настроение в Асеново. Песните и танците на гостите бяха специален поздрав за асеновските деца, за техните родители, за колектива на детската градина.
Специални гости на фестивала бяха кметът на общината инж. Детелина Борисова, зам-кметът Йордан Димитров, кметът на Асеново Никола Павлов, служители от Община Стражица.16.04.2013 г.   17:20

„Купата на кмета”

Второто издание на общинския спортен турнир „Купата на кмета” бе официално на 15.04.2013г. в Спортната зала на грц. Стражица. За разлика от 2012 г., когато турнирът бе под знака на Цар Футбол, тазгодишното издание предвижда оспорвани състезания между аматьорски хандабални отбори от цялата община. Турнирът бе открит от кмета на общината инж. Детелина Борисова. „Този градски празник за пореден път показва, че спортът обединява и създава приятели”, се обърна тя към препълнената зала. Участниците, които ще се борят за кметската купа, тържествено дефилираха пред публиката. В надпреварата, която ще продължи до 29 април, ще вземат участие 6 мъжки и 5 женски отбора. Сред участниците са отборите: „Община Стражица”, „Амалипе”, „Ветеранките”, „Кесарево”, „Камен”, „ГЕРБ”, както и състави с атрактивните заглавия „Американски мускул”, „Сен Тропе” и „Bad girls”. Откриването бе съпроводено с изпълнения на мажоретки от СОУ „Ангел Каралийчев”. Сред официалните лица в публиката бяха двамата заместник-кметове на Стражица. д-р Емилия Георгиева, заместник-председател на Обс, общински съветници, както и фирми- спонсори на местния спорт. Същата вечер се играха два оспорвани мача.

В първия мач на терена мериха сили мъжките състави на „Община Стражица” и „Американски мускул”. Двубоят завърши с 19: 9 за общинарите. След тях публиката се наслади на силната игра на жените от „Ветеранките” и отбора на „ГЕРБ”. Мачът завърши с резултат 5:25. Хандбалът в Стражица е с дългогодишни традиции, като местният хандбален клуб „Левски 1920” през годините е печелил купи и медали. Детският хандбален отбор е бил трикратен републикански шампион. Стражица е домакинствала и на републикански финали по хандбал. Ръководители на детските отбори са треньорите Боянка Николова и Димитър Димитров.

14.03.2013 г.   11:00
Одобриха два проекта по „Красива България”
за детски градини в Стражица

Два нови проекта, с които община Стражица кандидатства по „Красива България”, бяха одобрени през миналата седмица. Проектите предвиждат благоустрояване и подобряване на условията в детските градини в Кесарево и Асеново и са по мярка 02 „Подобряване на социалната инфраструктура”.
В детската градина в Асеново, която бе ремонтирана по „Красива България” през м.г., се предвижда и изграждане на отоплителна инсталация. В момента там се отглеждат 40 деца, които продължават да се топлят на печки на дърва. Въпреки сменената дограма и направената изолация с пари от същия донор, отоплението на твърдо гориво в детското заведение е рисково, неефективно и не е екологично. Проектът е на стойност 54 690 лв., като общината ще съфинансира изпълнението на 50%.
Другият одобрен от МТСП проект, е за самостоятелна отоплителна инсталация в ЦДГ- Кесарево. В момента детската градина ползва локално парно с обща парова централа, обслужваща сградите на ОУ „Николай Райнов” и физкултурния салон на училището. Новата отоплителна инсталация ще има за цел да осигурява оптимална температура от +18 градуса през целодневния престой на децата. Реализацията на проекта ще доведе до намаляване на разходите и осигуряване на по-качествена грижа за децата. Средствата, необходими за изграждането на инсталацията, отново се поделят по равно между общината и МТСП. По разчети, необходимата сума за строително ремонтните дейности ще е малко над 31 хил. лева.
Още два проекта по „Красива България” са входирани от община Стражица и в момента са в процедура на оценка. Единият от тях предвижда ремонт на отоплителната инсталация в Дневния център за деца и младежи с увреждания в село Горски Сеновец, а другият - ремонт на инсталацията за отопление в Защитеното жилище за възрастни хора в Стражица. Проектите се подават по мерки „Подобряване на социалната инфраструктура” и „Социални услуги от резидентен тип”.

05.03.2013    16:00


О Б Щ И Н А   С Т Р А Ж И Ц А


С Ъ О Б Щ Е Н И Е

УВАЖАЕМИ ЛЮБИТЕЛИ НА СПОРТА,

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ОРГАНИЗИРА СПОРТНИЯ ТУРНИР
„КУПАТА НА КМЕТА” 2013 - ХАНДБАЛ

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 05.04.2013 година

Място: Информационен център Стражица
За контакти: Васил Цонев
Електронен адрес: obstr@abv.bg

Необходими документи и правилник на турнира:
Правилник на турнира
Необходими документи

04.03.2013 г.   16:10
Стражица помни високата цена на свободата

С много венци, заупокойна молитва за загиналите край Стражица и Ново Градище 34 руски воини и богата празнична програма отбелязаха 135-годишнината от Освобождението на България от османско владичество стотици стражичани. Пред параклиса „Св. Георги Победоносец”, издигнат в памет на загиналите бойци от 43-ти пехотен Охотски полк си дадоха среща за пореден път цялото ръководство на общината и представители на всички възрасти. С приветствено слово към всички се обърна кметът на общината инж. Детелина Борисова. До националния флаг и флага на Европейския съюз гордо се вееха знамето с герба на Стражица и знамената на СОУ „Ангел Каралийчев” и Професионалната гимназия „Васил Друмев”. Празничната гледка допълваха строени ученици в униформи на освободителните войски и много деца с бели, зелени и червени балони.
В салона на зимното кино самодейни състави и ученици от СОУ „Ангел Каралийчев” изнесоха богата художествена програма. За всички желаещи беше прожектиран филмът „Под игото”, който най-малките видяха за първи път.
Поздравителен адрес до участниците в празника изпрати генералният консул на Руската федерация в град Русе Владимир Климанов. С подходящи програми празника отбелязаха в Камен, Сушица, Владислав и други селища на общината.01.03.2013    16:19


О Б Щ И Н А   С Т Р А Ж И Ц А


3-ТИ МАРТ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА
РEПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


П О К А Н А

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ ГРАД СТРАЖИЦА

КАНИ ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ на 3-ТИ МАРТ 2013г. от 10.00 часа

НА ТЪРЖЕСТВЕНО ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ РУСКИ ВОИНИ
В ЧЕСТ НА 135 ГОДИНИ
ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

ПРОГРАМА:
- Заупокойна молитва за загиналите воини
- Поднасяне венци на почит на паметника
- Слово на кмета на община Стражица инж.Детелина Борисова
- Концерт от местни състави в Зимно кино Стражица
- Прожекция на „Под игото” – български игрален филм

01.03.2013 г.   10:58

Баба Марта бърза, мартенички върза,
бели и червени – за деца засмени

Баба Марта украси в бяло и червено дръвчетата в парковата част на центъра, а също така и празничната арка на Стражица. „Долетяха” пак любимата двойка бели щъркели, за да се впишат в емоцията на 1 март – така, както беше и преди една година, когато десетки деца от всички възрастови групи се изредиха да се снимат за спомен.

По изключение мартениците грейнаха не на плодни дръвчета, но и те сега са част от усещането за приближаваща пролет.

Тази година бяха украсени и 12 дръвчета с по една голяма мартеница, инициатива на проекта „Регион Велико Търново, културна столица 2019”

В изработването на мартениците, нужни за „Мартенското дърво”, се включиха ОДЗ „Ангел Каралийчев”, ОДЗ „Сава Цонев” и СОУ „Ангел Каралийчев”.

И тази година детските институции организираха пищни мероприятия, а Общинска администрация почерпи децата в детските градини и социалните заведения с лакомства.

01.03.2013 г.   10:36

Община Стражица – с най-висок рейтинг на най-прозрачните публични институции в държавата във Великотърновска област

За поредна година Фондация Програма Достъп до Информация представи резултатите от проучването на Интернет страниците на институциите в системата на изпълнителната власт и Рейтинг на активната прозрачност ‘2013.

В периода 7 януари – 25 януари 2013 Програма Достъп до Информация прегледа и оцени 488 страници на 490 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и местно ниво, публично правни субекти, задължени да предоставят информация и независими органи на власт. В рамките на проучването бяха подадени 490 заявления с искане за предоставяне на копия от последните договори за обществени поръчки за 2012.

За да онагледи развитието на прозрачността в институциите, ПДИ публикува актуализиран Рейтинг на активната прозрачност ‘2013. Нивото на прозрачност бе оценявано с точки по 40 (43 за общините) индикатора, като възможният максимум е 78,5.

Трите допълнителни въпроса за органите на местно самоуправление реално позволиха създаването на Рейтинг на активната прозрачност на общините в България.

От областта с най-висок рейтинг сред институциите в системата на изпълнителната власт е Община Стражица – на 40-то място, и на 17-то - от всички 264 общини!

Повече за резултатите от проучването можете да прочетете ТУК!

28.01.2013 г.   10:00

Американски филмов режисьор бе сред
зрителите на филмовия маратон в Стражица

Американецът Реймънд Стиърс, който от няколко години живее в с. Ново Градище, Стражишко бе сред най-запалените зрители на тридневния филмов фестивал, който се проведе между 21 и 23 февруари в Стражица. Инициативата е част от проявите, с които регион Велико Търново кандидатства за културна столица на Европа за 2019 г. и се провежда като фестивал на Югоизточното кино. Стиърс доскоро е живял в Портланд, щата Орегон и е сменил различни професии като композитор, музикант, звукозаписен инженер, системен администратор на Linux, дизайнер на няколко американски софтуеърни фирми, а сега основно се занимава с филмова режисура. Преди няколко години напуска САЩ и решава да се засели завинаги в Европа. След като обиколил България и Черноморието, избрал тихото и спокойно стражишко селце Ново градище. Стиърс вече е готов и със сценарий за свой филм, който ще снима в околностите на Стражица. Филмът е с работно заглавие „Имунитет” и ще бъде черно-бял психологически трилър от типа филм-ноар. В процедура по кастинг е за набиране на актьорите, като основно това ще са софийски професионалисти. Освен това има идея за пътуващо кино, което да показва из България. Стиърс съвсем наскоро е създал и добри контакти с кмета на общината инж. Детелина Борисова и с експертите по култура в администрацията, и се зарича да е гост на всяко културно събитие в града. Той бе и в пълния салон на Зимното кино, на прожекциите на българските филми „Малка нощна приказка” и на „Love net.” На 21 февруари зрителите успяха да се насладят на талантливата игра на актьорите Мая Новоселка, Николай Урумов, Димитър Рачков, Стефания Колева и съвсем наскоро напусналия ни обичан актьор Тодор Колев в „Малка нощна приказка”.
Със съдействието на директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” Дилян Братованов, американецът присъства на 21 февруари на срещата на режисьорите и авторите на филми, която се организира във Велико Търново. Той разговаря дълго и обмени идеи с режисьора на „ Малка нощна приказка” Николай Акимов. „Love net.” също провокира стражичани на 22 февруари със сюжет за ролята на Интерент в общуването и сърдечните запознанства и последиците, и ефектите, които може да има Мрежата за интимните отношения. В кинолентата участват Захари Бахаров, Койна Русева, Христо Шопов и др. Филмовият маратон бе организиран в Зимното кино на града и входът за всички желаещи бе свободен.

20.02.2013 г.   16:30

В Стражица ученици мериха знания
в състезание „Знаете ли български”

Под такъв наслов в СОУ „Ангел Каралийчев” в Стражица се състезаваха най-смелите ученици от седми „а”, „б” и „в” класове под зоркото око на млада публика и прецизните оценки на жури, в което имаше и ученичка. Знания, точност, съобразителност и скоростно записване на верните отговори определиха победителя. В крайна сметка наградки имаше за всички участници, даже и за публиката, най-знаещите от която отговориха на допълнителните въпроси, докато журито пресмяташе точките на трите отбора за крайното класиране.
С това състезание се възроди една позабравена традиция, но в по-ново време за учениците, които учат упорито и чужди езици, е сериозно предизвикателство да проверят себе си в познаването на тънкостите на родния български език. Техните преподавателки по български език и литература Тодорка Цонева и Галина Русева бяха приготвили за младите състезатели такива задачки, за които и при „Чичо Гугъл” не могат да намерят верния отговор. Верните отговори се проверяваха след изтичане на контролното време на екрана в залата. А по желание на учениците ще има съвсем скоро още подобни състезания. Дано и по други учебни предмети да се заредят в стражишкото училище такива състезания, които могат да активират не само отличниците, а и добрите ученици. Така се дава възможност учениците по-често да оценяват сами себе си и по-малко да се сърдят на учителите си …

14.02.2013 г.   18:10

„Цар на виното” заряза лозовите асми в Стражица

С дегустация на домашно вино и празнична програма, днес в Стражица бе отпразнуван Трифон Зарезан. Основен герой в празничните тържества бе „Царят на виното”- читалищният деец и търговец Иван Колев, титулуван така от колегите си самодейци от НЧ „Развитие”.Още сутринта виненият цар заряза ритуално лозовите асми, последван от кмета инж. Детелина Борисова. Две писани каруци, съпровождани от духова музика, направиха по-зрелищен ритуала. В едната се возеха общинари, а в другата стражичанка, която представяше домакинята с традиционните атрибути от зарезанската трапеза - пълнено пиле и погача.

На централния площад фолклорни състави от местното читалище и пенсионерките от клуб „Златна есен” радваха стражичани. В специално разпънати шатри представители на читалища от осем села и винопроизводители бяха изложили своята продукция - вино и ракия, домашно производство. Тричленно жури с председател заместник-кметът Йордан Димитров дегустира от продукцията и излъчи победители. Първа награда инж. Борисова връчи на читалището в с. Владислав за Каберне, реколта 2009. Втора награда грабнаха производителите от село Лозен за Мавруд, реколта 2008. Трета награда бе присъдена на читалището в Сушица, които се представиха с Мускат, реколта 2012. Кметът връчи парични награди и грамоти, както и керамични бъклици на победителите.

За всички празнуващи стражичани от общината бяха осигурили домашни питки, скара и вино, произведено в избата в Камен - „Тотал Вини”.

Трифон Зарезан се отпразнува по традиция и в селата Асеново, Камен и Сушица. Кметът инж. Борисова посети и трите села и лично поздрави жителите им.

08.02.2013 г.   14:50

Стражица ще пази фолклора
и обичаите си по селата чрез проект

„Да съхраним родното за бъдното” е проект, с който Община Стражица кандидатства чрез Местната инициативна група „Стражица - Лясковец” за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Основна цел е съхраняване и популяризира нематериалното културно наследство в общината- танцов и песенен фолклор, местни предания и легенди, гатанки, приказки, автентични ритуали и празници в населените места в Стражишко. Разработването на проекта се е наложил след задълбочен анализ от който произтича извода, че автентичният фолклор и обичаи, и селската културна идентичност са сериозно застрашени заради миграционните процеси и застаряването на населението.

С реализацията на инициативата, ще се създадат условия местните обичай да бъдат съхранени за поколенията. Проектът обхваща 14 читалища в Стражица и населените места, към които функционират 11 самодейни състава. По проекта ще бъдат закупени народни носии за самодейните състави, както и логистика за сценичните изяви на талантите - модерна подвижна сцена, озвучителна техника и осветление. В продължение на цялата година читалищата ще бъдат домакини на фестивалните изяви под надслов „Да съхраним родното за бъдното”. Стойността на проекта е 48 890 лева

08.02.2013 г.   13:50

Проектобюджетът на община Стражица мина на обществено обсъждане

9 702 804 лева е размера на проектобюджета на Община Стражица за 2013 г., стана ясно по време на общественото обсъждане, което се проведе тази вечер в заседателната зала на Общинския съвет. Отчетът на бюджет 2012 и проекта за бюджет 2013 представи подробно Петя Атанасова, директор дирекция „Общинска финансова политика и икономика” в Общината.

На обсъждането присъстваха кметът инж. Детелина Борисова и нейните заместници, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, общински служители, общински съветници, кметове и наместници на населените места, както и граждани. Структурата на проектобюджета показва, че субсидията от републиканския бюджет е с над 115 хил. лева повече в сравнение от миналата година или в размер на 5 850 237 лева.

Очакваните общински приходи са в размер 3 852 567 лева, като са заложени с 60 хил. лева повече от данъчни постъпления в сравнение с 2012 г., а от неданъчните - с близо 300 хил. лева повече. За м.г. изпълнението на данъчните приходи е било в размер на 93,71% от годишния план, а на неданъчните – 76,77%, стана ясно от отчета на Бюджет 2012.

От местни данъци и такси т.г. се очаква в хазната да влязат 591 600 лева. Целевата субсидия за капиталови разходи, в т.ч. и ремонт на общинските пътища през 2013 г., е увеличена с над 113 хил.лева, посочи Атанасова. С 24 хил. лева са увеличени парите и за зимно почистване и поддържане, като заложената сума е 68 800 лева. Присъстващите кметове и наместници на селата се запознаха и със средствата, заложени за техните бюджети. Общият размер на субсидията за 22-те населени места в Общината възлизат на 504 242 лева.

Едно от най-големите разходни пера в бюджета е издръжката за функция образование. Тя възлиза на 3,8 млн.лева, като тя причина за което е увеличения единен държавен стандарт за ученик.

За социални дейности са заделени 1,4 млн. лева, като т.г. издръжката е увеличена с близо 108 хил.лева. Бюджетът за култура е 273 134 лева, като най-голямото разходно перо са парите за читалища. При тях единният държавен стандарт също е увеличен за 2013 ще бъде 6 271 лева годишно. В общината, по тази функция има разкрити 25,5 щатни бройки.

За жилищно строителство, благоустройство и комунални дейности са заложени 649 313 лева.

Отчетът на миналогодишния бюджет показва, че в края на 2012 г. той е надхвърлил 11,6 млн. лева след наложени изменения. Общината има просрочени вземания от 131 383 лева, като преобладаващо това са пари за наеми, лихви и консумативи. Най-голям дял от тях са на наематели на жилищни имоти.

04.02.2013 г.   11:30

До децата в Стражица стигат послания на всички култури

През учебната 2012/2013 година колективът на СОУ „Ангел Каралийчев” в Стражица продължава да работи по проекти, чрез които постига масово участие на учениците в извънкласни и извънучилищни дейности. Поредното емоционално включване на децата в проект „Намаляване на отпадането на децата от училище” беше вчера, а малчуганите представиха поредните свои драматизации в организирания Ден на приказката. Главни действащи лица бяха учениците от Х-та полуинтернатна група, които бяха подготвили в часовете за занимания по интереси приказките „Хитър Петър” и „Легенда за рома”. Младите артисти от театър „Фантазия” вече осъществяват предвидените дейности по проект BG051PO001-3.1.06. „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес”.
С работата си по тези проекти учениците се приобщават към стремежа за съхраняване на общочовешките ценности, развиват се личностно и интелектуално, научават нови интересни щрихи от живота на различните етноси. Разширява се кръгът на техните интереси и способности, а така най-лесно стигат до сърцата им и посланията на всички култури за укрепване на приятелството.

23.01.2013 г.   14:30

Благоево и Балканци отбелязаха Бабинден с „тризнаци”

С музика, весели хорца и специално шествие в центъра на Стражица самодейците от народно читалище „Иван Кожухаров” в Благоево и народно читалище „Надежда” в Балканци отбелязаха Деня на родилната помощ. Те изненадаха общинските съветници, които в залата на общината обсъждаха в постоянните комисии внесените материали пред поредното заседание на Общинския съвет. Появиха се с комплект „тризнаци” за всеобща емоция на присъстващите в залата. Самодейците представиха своя любим традиционен обичай и бяха почерпени от инж. Детелина Борисова, която ще им съдейства да си набавят необходимите музикални инструменти за бъдещите празници на традиционната култура и бит.
Двете читалища в съдружие борят кризата и винаги намират начин да направят своите празници истински и еднакво желани и от млади, и от стари.

23.01.2013 г.   14:30

На Бабинден в Стражица удостоиха мис „Баба”

В клуб „Златна есен” в Стражица Денят на родилната помощ винаги е бил празник, за който много старателно се готвят жените от „втората младост”. Винаги има културна програма, винаги има и всевъзможни лакомства на масите, заредени като за поредната кулинарна изложба, но никога няма криза.
И тази година скъп гост на празника в клуба беше кметът на общината инж. Детелина Борисова, която приветства домакините и им подари сервиз с чаши за чай. Сред гостите бяха зам.-кметът инж. Йордан Димитров и д-р Емилия Георгиева, зам.-председател на общинския съвет, за която празникът е професионален и тя си получи поздравите от всички в препълнената зала.
С почетната титла мис „Баба” единодушно беше удостоена Мария Тасева, която е горда с цяла шесторка правнуци. Нямаше специална корона за мис „Баба”, но тя с радост почерпи всички, които и пожелаха още правнуци да я радват до дълбоки старини.

18.01.2013 г.   16:30

И в Стражица отбелязахме 150 години
от рождението на Алеко Константинов

На 14 януари в Общинския детски комплекс в Стражица участниците в литературен клуб „Ангел Каралийчев”, в клуб „Пегас/чета” и техни съученици отбелязаха 150-годишнината от рождението на Алеко Константинов с презентация и литературно четене на любими откъси от негови знакови творби. Успешно се превъплътиха в най-познатите Алекови герои група ученици и получиха аплодисменти от съучениците и от учителите си.

18.01.2013 г.   16:30

Сурвакари от Камен сурвакаха в Стражица

На 14 януари по повод на ромската Нова година група млади сурвакари от СОУ „Св. Климент Охридски” – Камен, със съдействието на Центъра за междуетническа толерантност „Амалипе” посетиха Стражица, за да осурвакат за здраве служителите от общинската служба за социално подпомагане и общинската администрация. Слънчево настроение и жизнерадост излъчваха детските усмивки. Точно тези дечица най-редовно се включват в инициативи на каменското читалище „Възпитател” за проучване и съхраняване на народното творчество и местните обичаи. Нов момент в работата на училището и читалището с малките деца са празничните програми с елементи от фолклора на всички етноси в родното им село Камен, за което работят всеотдайно доайенът в работата за съхраняване на фолклорното богатство в Камен инж. Петко Николов и ръководителката на групата Диана Кръстева.
На големия ромски празник Василица малките гости бяха почерпени от кмета на Общината инж. Детелина Борисова и от председателя на Общинския съвет Илиян Маринов, след като и двамата бяха надлежно осурвакани и приеха пожеланията на децата за здраве и благополучие през годината.

09.01.2013 г.   15:30

На Йордановден в Стражица и Бряговица

В Стражица и Бряговица спазиха дълголетната традиция и отбелязаха Йордановден като един от най-значимите християнски празници. С участието си в празничната света литургия, отслужена от йеромонах Димитрий, в празничния водосвет и в двете литийни шествия жителите на двете селища изразиха желанието си за повече вяра и сбъднати надежди, за здраве и благополучие в началото на 2013-а година. В празника в Стражица и Бряговица участваха кметът на Общината инж. Детелина Борисова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, зам.-кметът Стефан Иванов.
Най-много вълнения имаше в надпреварата за спасяването на кръста в Голяма река от стражишките осем смелчаци и от шест търсачи на ледени усещания, които скочиха във вира в р. Лефеджа до Бряговица. В Стражица победител стана Стефан Ангелов, баща на три деца, а в Бряговица – Атанас Христов. Инж. Борисова поздрави победителите в двете селища и им връчи отредената награда за победата в големия християнски празник.
В Бряговица празникът имаше и един по-особен акцент. Буквално след десетина дни започва изпълнението на проекта за възстановяването на храм „Свети Димитър”, за който са осигурени малко повече от 180 000 лева. Храмът е със статус на културна ценност и работата по проекта е сериозно предизвикателство за фирмата, спечелила конкурса. Кметът на Бряговица Георги Георгиев и ръководството на народно читалище „Самообразование” бяха приготвили почерпка за участниците в празника. Десетки дечица придадоха особен колорит на гледката и радостта беше всеобща.03.01.2013 г.   16:30

Новата 2013-а година дойде в Стражица при минус 13 ℃!

С много настроение и богата програма в 23:30 часа на последния ден от изтичащата 2012-а година започна празничният купон на Стражица. Студът отстъпи пред топлината на усмивките по празнично грейналите лица на десетки стражичани от всички възрасти. Час преди да се събере множеството около коледната елха, празнични илюминации вече озаряваха небето над града. Най-ентусиазираните не ги спря режещият студ, а усещането за обединяващата сила на очакваното Дунавско хоро отбеляза края на старата година.
Дядо Коледа отчете пред множеството, че в празничните дни е обиколил всички селища на Стражишка община и нито едно послушно дете не е останало без подарък. Инж. Детелина Борисова, кмет на общината, припомни най-важните успехи през 2012-а. Стражица пак доказа, че е сред общините, които могат да поемат предизвикателствата по време на криза и със спечелено финансиране по различни проекти да изпълняват неотложни инфраструктурни и социални задачи. Предизвикателствата на 2013-а година не са по-малки, но младият кметски екип ги приема с вяра в собствените сили и във възможностите на всички екипи и фирми на територията.
Малки сурвакари по традиция сурвакаха за здраве инж. Борисова, председателя на Общинския съвет Илиян Маринов, зам.-кметовете инж. Йордан Димитров и Стефан Иванов. Радост достави на кмета и срещата със семейството на друго сурвакарче, родено в чужбина. Наричанията на малчугана не отстъпваха по магия на групата от програмата на празника, но за сетен път си припомнихме, че кръвта вода не става, когато е здрав коренът на родолюбието.
Заредиха се 13 хора, но техният брой едва ли има значение за тези, които ги изиграха на отеснялата площадка край елхата. Самата елха тази година е 2 в 1, благодарение на инженерната мисъл в кметския екип. Електронна композиция като празнична премяна и като светлинен щит цял месец е над истинската елха, която от 7-8 години расте пред сградата на общината, за да радва малки и големи по Коледа и Нова година.

02.01.2013 г.   13:18

Благотворителна инициатива на ученици от ПГ „Васил Друмев”

Един много млад Дядо Коледа, Снежанка и група момичета от ПГ „Васил Друмев” в последния учебен ден преди коледната ваканция зарадваха с подаръци децата от ДДЛРГ и Центъра за настаняване от семеен тип. Идеята беше на учениците и за нейното осъществяване те получиха подкрепа от училищното ръководство и лична благодарност от своя директор инж. Драгомир Йорданов. Децата от двете социални заведения с искрена радост посрещнаха поредния Дядо Коледа, Снежанка и какичките и ги поздравиха с любимите си коледни песнички.

27.12.2012 г.   10:26

Дядо Коледа и Снежанка раздадоха подаръци и лакомства на децата в Стражица

Стотици подаръци и лакомства получиха в навечерието на Коледните празници децата от детските градини и социалните домове в Стражица. Между 19 и 21 декември Дядо Коледа и Снежанка посетиха всички детски заведения в града и селата и на специални тържества раздадоха подаръците, осигурени от община Стражица.
С голяма радост посрещнаха Добрия старец и Снежанка децата от Дома за деца с умствена изостаналост от Горски Сеновец, както и възпитаниците на Центъра за настаняване от семеен тип и на Дома за деца, лишени от родителски грижи.
По инициатива на кмета инж. Детелина Борисова, децата в най-многодетното семейство в общината, също бе зарадвано преди празниците с подаръци и лакомства. Вчера шестте дечица в многодетната фамилия във Виноград бяха изненадани лично от дядо Коледа и Снежанка. Те връчиха коледни чорапчета с подаръци и лакомства на петте момчета и тяхната сестричка в дома им във Виноград.

20.12.2012 г.   13:42

Над 600 хил. лв. са инвестирани в образователната инфраструктура на Стражица през 2012 година

Над 600 хиляди лева са инвестирани в образователна инфраструктура на община Стражица през настоящата 2012 г. Това съобщи инж. Детелина Борисова, кмет на общината. Част от средствата са похарчени за подобряване на материално-техническата база в учебните и детските заведения в населените места. „При срещите ми с кметовете, наместниците и жителите на селата, лошата база в училищата и детските градини бе посочвана като основен проблем, коментира инж. Борисова. Става въпрос за покриви, дограма, за състоянието на класните стаи, физкултурните салони и др.” Инж. Борисова припомни, че вече е факт обновената детска градина в с. Асеново. Тя бе ремонтирана по проект „Красива България”, като дейностите включваха: цялостно саниране, ремонт на покрива, смяна на ВиК – инсталацията, на дограмата и вътрешни подобрения. Ремонтът възлиза на стойност 120 хил. лева, като половината от тях са осигурени от Общината. Извършеното обновление ще доведе до 30% енергийни икономии. През 2012 г. , която е и първата година от мандата на новия кмет, бе преместена и целодневната детска градина в с. Бряговица. Проблемът е натрупан от десетки години, тъй като детското заведение е настанено в четири временни бараки от земетресението през 1986 г. В продължение на четвърт век поколения деца са се отглеждали в бараките. Те са се ползвали за спални помещения, трапезария и кухня, за занималня и за склад. През настоящата година, въпреки финансовите затруднения, децата и персонала вече са прехвърлени в обща сграда с подобрени условия за грижа и обучение. Ремонтът е струвал едва 20 хил. лева.
Сливането на двете училища в с. Камен е също успешна процедура в образователната инфраструктура на територията на общината. В резултат на това, бе обособено СОУ „Св. Климент Охридски”, в което учат 280 ученици. В учебното заведение в Камен в момента се изпълняват дейности за модернизация на учебната сграда, като финансовите средства са осигурени по мерките за „Оптимизация на училищната мрежа”, към МОМН. Средствата възлизат на 225 000 лева. В края на годината общината се радва на още една добра новина, свързана с образователната инфраструктура. МОНМ одобри финансов ресурс в размер на 267 300 лева за Професионалната гимназия по транспорт „Васил Друмев”. За средствата пред образователното ведомство настоява лично инж. Борисова, която е убедена, че не следва да се прави разлика между общинските и държавни учебни заведения. Парите ще се използват за цялостна подмяна на дограмата на учебния корпус и прилежащия физкултурен салон. В момента се подготвят процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител на ремонтните дейности. Ремонтът трябва да приключи през април 2013 г.

17.12.2012 г.   10:30

Дядо Коледа и Снежанка сред публиката на Коледния футболен турнир в Стражица

Финалът на Коледния турнир – футбол на малки вратички се изигра в Спортната зала на Стражица. В битката се включиха 10 отбора от общината. Най-добрите четири отбора се срещнаха във финалния ден.
За трето и четвърто място играха отборите на ГЕРБ – Стражица срещу отбора на БЕД БОЙС – Стражица, като футболният двубой представи оспорвана игра и остави публиката до последната минута без решение за изхода от мача. Още в първите няколко секунди отбора на Бед Бойс с гол на Александър Цонев поведе в резултата, а едва в 14 минута на второто полувреме с гол на Красимир Стефанов отборът на ГЕРБ успя да се върне в играта с гол във вратата на съперника. Мачът в редовните 40 минути завърши с резултат 1:1, купата за трето място се реши с отбелязване на 5 дузпи. Крайния резултат от дузпи 3:2 позволи ГЕРБ да вземе купа трето място и паричната награда. Наградата бе връчена от инж. Йордан Димитров, заместник-кмет на Стражица.
Борбата за първото място също бе гледана с интерес от публиката. Отборът на Бианконерите - Стражица се изправи срещу отбора на село Кесарево. Още във втората минута от срещата Бианконерите направиха нарушение в наказателното поле, което им костваше дузпа, реализирана от Кристиян Костадинов. Десет минути по-късно Кесарево показаха, че играят по-стратегически на терена, като капитанът на отбора Исмаил Моликов отбеляза втори гол. Във второто полувреме Бианконерите излязоха със спортното самочувствие, че ще се върнат в играта. Но уви, в 17-тата минута на второто полувреме Тодор Спиридонов успя да открадне топката по тъч линията от нападател на противниковия отбор, асистира няколко подавания на Борислав Иванов, който отбеляза третия и последен гол на Коледния турнир 2012.
Турнирът се провежда повече от 10 години. Първите срещи преди десетилетие се играят в училищния двор на СОУ „Ангел Каралийчев”, на асфалтова настилки. В годините турнирът оцелява, без да бъде прекъсван. В традиционния Коледен футболен турнир са взимали участие отбори от цялата великотърновска област. Основен организатор е ФК „ЛЕВСКИ – 1986” - гр. Стражица със съорганизатор Общината. Тази година организаторите стигат до решение в турнира да играя отбори само от община Стражица. На трибуната бяха председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, заместник-кметът инж. Йордан Димитров. Футболните срещи минаха под погледа на патрона на турнира - Дядо Коледа и неговата внучка Снежанка. Те които поднесоха наградата на шампионската купа на турнира и купата за най-добър състезател на Йордан Начев.

13.12.2012 г.   15:44

Разпределиха местата в секционните избирателни
комисии в Стражица за предстоящия референдум

Местата в 26-те секционни избирателни комисии на територията на Община Стражица са разпределени във връзка с предстоящия референдум, насрочен за 27 януари . Това се случи след проведените късно снощи консултации между парламентарно представените политически сили в общината. Половината от 26-те СИК-ове са седемчленни, а другата половина – петчленни. Пет са градските секции в Стражица, по две секции ще има в най-големите села- Камен и Кесарево, останалите покриват кметствата, а по една секция обединява наместничествата Любенци и Кавлак, и Водно и Теменуга. След завършилите консултации стана ясно, че ПП ГЕРБ ще има 65 членове в СИК-овете. От тях 10 ще заемат председателските места и 16-секретарските. „Коалиция за България” ще участва в секционните избирателни комисии с 35 свои представители. Коалицията получи 6 места за председатели и пет за секретари. ДПС ще има в секционните комисии 26 свои представители, от които 6 председатели, двама секретари, а останалите – членове. НДСВ получава 2% от местата в избирателните секции или общо трима членове. 18 представители на ПП „Атака” ще участват в комисиите за референдума, от които двама председатели и трима секретари. Девет ще са представителите на „Синята коалиция”, като от тях получават едно председателско място в комисиите. Консултациите продължиха повече от час и половина, те бяха ръководени от кмета на ощината инж. Детелина Борисова и преминаха в относително конструктивен дух. Политическите сили постигнаха съгласие и изпратиха протоколите към РИК.

11.12.2012 г.   14:04

Курбан, водосвет и лов на шарани с голи ръце в Стражица

С празничен водосвет, рибен курбан и истински спектакъл с лов на шарани с голи ръце отбелязаха празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец стражичани. За първи път от много десетилетия този празник събра такова богато разнообразие от инициативи и се стече множество от всички поколения. Най-малките и без сигнал бяха готови да подгонят шараните в басейна с диаметър 3 метра, но търпеливо изчакаха по-големите и по-вещите в ръчния риболов да се проявят първи.
Зам.-кметът на Община Стражица инж. Йордан Димитров даде старта на обичания празник, но първо изрази специалната благодарност на ръководството на общината към работниците от общинското предприятие „Странични дейности”, които за кратко време върнаха от небитието с неотложен спешен ремонт старото сглобяемо зимно кино със 150 седящи места и прилична сцена, за да продължи в този салон концертната част на празника.
Йеромонах Димитрий отслужи празничния водосвет и курбан в навечерието на 26-тата годишнина от разрушителното земетресение от 7 декември 1986 г. и поръси със светена вода за здраве и благополучие стражичани. Той отправи благослов и към многобройните именници. Самодейни състави от народно читалище „Развитие 1895”, пенсионерски клуб „Златна есен” и ученици от СОУ „Ангел Каралийчев” изнесоха богата празнична програма. Във вечерните часове кметът на общината инж. Детелина Борисова връчи грамоти на отличилите се в обявения конкурс за никулденски кулинарни специалитети, а специални гости на обновената сцена и на стражичани бяха самодейците от театралния колектив при народно читалище „Станчо Станчев 1896” – Сушица. Театралите представиха комедията „Фарисеи” и събраха аплодисментите на публиката.05.12.2012 г.   16:45
В Бряговица децата от ЦДГ получиха първия си подарък

В снежния 4-ти декември децата от целодневната детска градина в Бряговица и техните учителки посрещнаха с вълнение своите гости със здравец, погача и мед. Поводът е достатъчно празничен – след четвърт век в селото най-после имат детска градина, която отговаря на всички съвременни изисквания и бараките, издигнати след земетресенията през 1986 година за приютяване на децата, ще бъдат обявени за продажба на търг с решение от последното заседание на Общинския съвет. С влагане на нужните средства за нов дом на децата основно беше ремонтирана масивната сграда на някогашната здравна служба.
Водосвет за здраве беше отслужен от йеромонах Димитрий от Стражица. Много подаръци получи колективът от гостите на тържеството, сред които бяха кметът на Община Стражица инж. Детелина Борисова, председателят на Общинския съвет Илиян Маринов, зам.-кметовете инж. Йордан Димитров и Стефан Иванов. Кметът на Бряговица Георги Георгиев „гръмна” бутилка искрящо вино за здраве, а Биляна Бонева, директорката на ЦДГ, с нескрита радост отправи благодарност към ръководството на общината и към всички, които са помагали да настъпи този дълго мечтан празничен ден.

05.12.2012 г.   16:45
Курбан в село Мирово

В деня на Свети Сава в православния храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Мирово йеромонах Димитрий от Стражица отслужи курбан за здравето на местните хора и водосвет. Тази традиция е от тревожните първи години след разрушителните земетресения от 1986 година. Още първият трус от 21 февруари срути на земята камбанарията на стария храм, а вторият много по-силен трус от 7 декември доразруши сградата. С много воля и отдаденост на богоугодното дело мировчани и много дарители от близо и далеч сториха така, че Мирово беше първото селище в пострадалия район, което се сдоби с нов храм. По време на курбана и водосвета в песнопенията се включи и 84-годишната баба Гана Колева, която от десетина години е напълно незряща, но знае наизуст службите, които се отслужват в селския храм.

05.12.2012 г.   16:30

И в Стражица грейнаха коледните светлини

На пищно тържество на 3-ти декември в центъра на Стражица се събраха деца от различни възрасти, за да се срещнат със Снежанка, десетината работливи джуджета от най-натоварената световна работилница за подаръци и лично с Дядо Коледа, който бе решил стриктно да провери послушни ли са стражишките деца. От общината се бяха погрижили да има специална къщичка с коледна пощенска кутия, в която децата отрано започнаха да пускат своите заветни писма в навечерието на коледните празници. След като изпяха не една и две песни, малчуганите много силно извикаха Снежанка, без да се притесняват от капризите на времето. И Снежанка пристигна, возена с мощен мотор от световноизвестна много предпочитана фирма. Още по-силно децата извикаха и Дядо Коледа, но той предпочете да се появи с таксиметров автомобил. Добрият старец беше съпроводен от дузина джуджета, които доказаха, че докато изработват подаръците са успели да научат нови песни и стихотворения. Най-любопитните малчугани веднага провериха дали му е истинско коремчето и се успокоиха доволни.
Светлините на коледната украса грейнаха в миг за всеобща радост, запалени лично от кмета на общината инж. Детелина Борисова. Празнични фойерверки озариха небето, а Снежанка и Дядо Коледа чинно приемаха в своята къщичка писъмцата от най-нетърпеливите и най-послушни деца, за да изпълнят точно техните желания. Десетки деца си направиха снимка за спомен с тях. А отдавна порасналите деца с всякаква снимачна техника отразяваха радостта на най-малките и после озариха социалната мрежа Фейсбук с целия празничен спектър от Стражица.
03.12.2012 г.   13:54

Изложба по повод Международния ден на хората с увреждания

По повод Международния ден на хората с увреждания 3 декември в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Стражица беше уредена изложба с произведения на приложното изкуство, изработени от деца и възрастни. Коледни картички и сувенири показаха участниците в изложбата, която беше посетена от десетки граждани. В обедните часове във фоайето, където бяха изложени произведенията от тази импровизирана колекция, създадена в „Ателие за хубави неща” се отби и кметът на общината инж. Детелина Борисова, за да оцени по достойнство приноса на младия екип, който работи в стражишкия център за социална рехабилитация и интеграция и не пропуска възможност за приобщаване на хората с увреждания към създаването на трайни ценности.